Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?

До този момент е била заместник-председател на Сметната палата
Обновена: 9 авг 2024 09:34 | 9 авг 2024 09:30, Анисия Иванова
182
Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?
Снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе назначена за следващия служебен премиер от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде втората жена на този пост в историята на България.

Единствената жена министър-председател е Ренета Инджова, която е и първият служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев през 1994 г. Грънчарова-Кажарева също е служебен премиер.

Според биографията, публикувана в сайта на палатата, тя е родена на 9 април и е магистър по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия "Д.А. Ценов", Свищов.

Още по темата
От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България. Ръководител е на отделение, извършващо одитите в: Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за защита на личните данни, Съвет за електронни медии, Българско

От 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. отново е член на Сметната палата на Република България. Ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища. Ръководи и работната група за изработване на частта “Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз.

Освен това е Председател на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО и др.

Участва в дейността на международни професионални организации на върховните одитни институции и техни работни структури.

С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. тя бе избрана за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата на мястото на освободения Цветан Цветков.

Съпруга е на бившия член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия Михаил Кожарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
7
 
! Отговори
Атлантичка съ преди 1 месец
Поредната продажна гня с
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-важното е да обича Украйна.
66
2
 
12
 
! Отговори
няма проблеми преди 1 месец
Толкова пъти прочетох "одит" и "сметна палата", че се запитах ревизия на държавата ли следва. Защото, ако е така, ревизията няма да излезе. Но пък на такива постове случайни хора няма - всичко ще е точно.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нерде Главчо,нерде Горица,все в г...
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На лицетео и е изписано послушание. Общо взето рублажията в президентството пак се докопа до неформалната власт. Разбрахме го това веднага, но мене ми е интересно кво стана с оня естраден соцпеераз и алкохолик гълъба. Съвсем не се чува нищо за него, отлетя ли нанекъдо що става.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На лицетео и е изписано послушание. Общо взето рублажията в президентството пак се докопа до неформалната власт. Разбрахме го това веднага, но мене ми е интересно кво стана с оня естраден соц-*** и алкохолик гълъба. Съвсем не се чува нищо за него, отлетя ли нанекъдо що става.
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Адолф 55 Зависи кой преценява как се е учило там. В свищовския ВУЗ отиваха онези, които не успяват да се класират в във Висшия икономически институт в София.
61
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с две думи горица е била безделник досега
60
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото ни спасение е масово гласуване.Иначе пак ще си получим от същото и ще ходим на избори до откат.
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Кукубенд ли е? Фолкпевица Горица?
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
върховния одитор горица и какво стана от тези одити всичко е точно нали?
57
3
 
3
 
! Отговори
50 Гълъб Горица преди 1 месец
Тази година е годината на G. Предполагам ти е известно чий символ е G...
56
5
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
Щом е завършила свищовския , тя е ясна !
55
4
 
9
 
! Отговори
Да ни информират преди 1 месец
Горица има ли дечица?
54
10
 
10
 
! Отговори
адолф преди 1 месец
До Xaxaxa!!!! Само да ти кажа че през дведесетте години на интервюта за работа като разберат че си завършил "Финанси" или "Счетоводстви и Контрол" във ВФСИ "Д.А.Ценов" и веднага излизаше с едни гърди пред другите. Явно си много мъничък и не знаеш как се учеше тогава и как се завършваха тия две специалности в тая академия.
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е,щом е счетоводител,значи знае как да направи стъкмистиката на изборите в полза на Еди кой си.
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РАШКОВ АЛА БАЛА ЮМРУЦИ ПЛАТЕНИ БОЖКОВИ ПРОТЕСТИ ВЕЧЕ 4 ГОДИНИ ВЛАДЕЯТ БЪЛГАРИЯ БЕЗНАКАЗАНО АЗ
51
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ШАРЛАТОНСКИЯТ МОДЕЛ ВЕЧЕ 4 ГОДИНИ ГРАБИ БЪЛГАРИЯ САБОТИРА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА И НЯМА КОЙ НЯМА ПРАВИЛА НЯМА ЗАКОНИ НЯМА ИНСТИТУЦИИ ПОТЪНАХА ГРАБЕЖИ БЕЗНАКАЗАНИ
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато приемаха конституцията от ПП-ДБ се надяваха председател на народното събрание да е техен- генерал Атанасов, а за резерва имаха и Гюров. Но Желязков ги изигра като не подаде оставка с Денков и така им провали плана за не извършване на ротацита и избори с тяхно служебно правителство. Плана им отиде в кереча. И сега тази каша е в резултат на краткосрочните планове на Промяната.
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гълъб,Горица,абе какви все такива ги избира Румбата?