Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?

До този момент е била заместник-председател на Сметната палата
Обновена: 9 авг 2024 09:34 | 9 авг 2024 09:30, Анисия Иванова
182
Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?
Снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе назначена за следващия служебен премиер от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде втората жена на този пост в историята на България.

Единствената жена министър-председател е Ренета Инджова, която е и първият служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев през 1994 г. Грънчарова-Кажарева също е служебен премиер.

Според биографията, публикувана в сайта на палатата, тя е родена на 9 април и е магистър по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия "Д.А. Ценов", Свищов.

Още по темата
От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България. Ръководител е на отделение, извършващо одитите в: Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за защита на личните данни, Съвет за електронни медии, Българско

От 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. отново е член на Сметната палата на Република България. Ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища. Ръководи и работната група за изработване на частта “Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз.

Освен това е Председател на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО и др.

Участва в дейността на международни професионални организации на върховните одитни институции и техни работни структури.

С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. тя бе избрана за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата на мястото на освободения Цветан Цветков.

Съпруга е на бившия член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия Михаил Кожарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЛА БАЛА ШАРЛАТАНСКИ МОДЕЛ ВЕЧЕ 4 ГОДИНИ ВЛАДЕЕ БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СЕ
47
1
 
10
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
И, що, кат има избори... Редовно правителство пак няма да има... ===)))
46
3
 
3
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
До Анонимен 39: То и възможният избор от домовата книга не беше голям. Да и дадем време за да се види какво ще свърши.
45
2
 
7
 
! Отговори
Matrixology Twitter преди 1 месец
Вече нямам никакви съмнения в него! Матрицата е велика (GG 2024)! Също, тази горичка, която ще ни дере кожите, и Денков сякаш са излезли от една формичка! Като махнеш косата, остава муцунката на Денков! Забелязали ли сте, че "политиците" в БГ са все паднали от небето - нямат родни места, нямат родители и най-вече (етнически) произход. В САЩ Wiki поне най-откровено го натрива в носовете на хората. Изпълняват си кармичните задължения. Уведомили са раята, че ги управляват предимно чужденци/врагове.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РАШКОВ ЛИ ЩЕ ОВЛАДЕЕ БЪЛГАРИЯ ПАК БКП МИЛИЦИОНЕР МИЛИОНЕР БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЖЕНАТА ХАХАХАХА ШАРЛАТАНИТЕ СВАЛИХА ГЕШЕВ И СЕ ЗАПОЧНА ГЛАВОЛОМНО ГРАБЕНЕ БЕЗНАКАЗАНО ДОКОГА ТОВА БЕЗЗАКОНИЕ
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зодия овен значи е л.уда като Просто Киро и Копейкин :)))
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надайте се на честни избори,с поредната калинка за премиер и другата калинка за шеф на МВР.
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родена на 9 април ,*** коя година или няма година.Молко хора в България останахме, които още не сме били министър-придЦедатели.Жал ми е за Копейкин,Палковник МорковДебилин Михайлов ,Хаджи Тошко Африкански и Балабанчиту..
40
7
 
12
 
! Отговори
Пояснявам преди 1 месец
Горицата има ли дечица? Има - дъщери - Фиданка Зелена и Акация Неразцъфнала, синове Пънчо Средногорски и Храстю Лешников.
39
5
 
11
 
! Отговори
До долните глупаци преди 1 месец
Какво ревете бре. Вие си ги избирате. Вкарайте пак изтъкнати специалисти като бойкикев и канадски, да седят в скута на шиши и да пият мазно турско кафе, пък после ревете. Не разбрахте ли, че всички, ама всички тия които са в сегашния парламент не трябва да получат и един глас.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕ ЕВРОПА ВЛЕЗ В ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ОЛЕЛЕЛЕЛЕ РАДЕВ КАК СТИГНА ДО ТАЗИ РАДЕВ АЛА БАЛА ИДЕ
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нане - Ми то след стотина дни ще има избори бре, Нане! Горицата сигурно има задачата за този кратък период да замете под килима това и онова.
36
1
 
5
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Ни я познаваме момата, даваме и 100 дни толеранс.... По делата, ще я опознаеме... ===)))
35
4
 
1
 
! Отговори
Шенген е близо! преди 1 месец
На една ръка разстояние. Евроатлантизмът ша победи!
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОЙ оттегли Главчев в последния момент,който така се беше нахъсал пак да премиерства и трапоса заместничката му по партийно поръчение?Сещате ли се?
33
1
 
10
 
! Отговори
Уточнение преди 1 месец
Горица Дъбова Делваджиева - Дерикожева
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Магистър нищо не значи в БГ, равностойно е на бачкатор по строежите :)) Все пак щом нея са е оставили да обира пешкира, така да е, нема други желаещи :))
31
1
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До Паричният аспект: И защо точно сега да се интересуваме каква заплата е получавала Грънчарова? Досега това за теб не е било проблем, нали?
30
2
 
10
 
! Отговори
Щрих от пейзажа преди 1 месец
Горицата има ли дечица? Какво и КЪДЕ учат? С какво се занимават в момента? Ферари или Ламбургини карат? Или кандисаха на обикновено БМВ, ама чисто новичко?
29
5
 
15
 
! Отговори
Паричният аспект преди 1 месец
Защо не ни казват каква заплата е получавала Горица в качеството си на шеф на Сметната палата? Ами мъжът й, като прокурор от Главната административна прокуратура, той с каква заплата е? Да не би да си мислят, че ако народът няма пари за хляб, нищо не му пречи да яде пасти?