Радев посочи датата на изборите – 20 октомври

Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност, заяви Горица Грънчарова-Кожарева
Обновена: 9 авг 2024 11:07 | 9 авг 2024 10:38, Красимир Ангелов
84

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-подходящата дата за нови избори е 20 октомври. заяви президентът Румен Радев, който посрещна определената за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева.

Още по темата
Най-късно до 19 август трябва да бъде предложен състав на служебно правителство, каза още държавният глава.

"Възлагам ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и консултациите с политическите партии, считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. В тази връзка, вие следва да представите проект за състав и структура на служебен кабинет най-късно до 19 август", каза Радев.

"Искам да ви благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача. В нейното изпълнение вие ще разчитате само на себе си", добави той.

Президентът благодари на настоящия служебен премиер Димитър Главчев за усилията и постигнатите резултати. "Но най-вече за това, че пое отговорност в един труден момент, когато всички останали потенциални кандидати в списъка отказаха. Винаги, когато съм съставял служебни кабинети съм се стремял служебният премиер да бъде реално отдалечен от партиите на текущия политически терен и да не бъде ярка политическа фигура. Нямаше как този принцип да бъде приложен при избора на Главчев, защото знаете, че отказът на всички останали в и без това късия списък, ме остави без избор", заяви Радев.

Той посочи, че през изминалите месеци около кабинета на Главчев се е натрупало напрежение и се е породило съмнение за политическа употреба на служебната власт.

"Винаги съм смятал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това напрегнатата политическа ситуация, а не да я напрягат", каза президентът. Според него в тази ситуация кабинетът на Главчев трудно би постигна целите си, особено на фона на вече започналата предизборна кампания и едни много оспорвани бъдещи избори. "Поздравявам го, че предприе една достойна постъпка", добави президентът.

"В тази ситуация г-жо Грънчарова-Кожарева вие сте единственият възможен кандидат. Убеден съм, че осъзнавате тази отговорност и ще направите всичко възможно, за да имаме един служебен кабинет, който наистина да ни преведе през критичните ситуации. Заповядайте този мандат и ви пожелавам успех", заяви Радев, връчвайки й мандата.

"Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност за съставяне на правителство", заяви кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева пред президента Румен Радев.

"Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство", добави тя. Основната задача ще бъде организирането и провеждането на честни избори, подчерта Кожарева.

По-рано тази сутрин действащият служебен министър-председател Димитър Главчев оттегли заявената готовност да приеме за втори път поста с оглед на сваляне на политическото напрежение. Малко след това от президентството обявиха, че Румен Радев ще приеме днес Горица Грънчарова-Кожарева, за да ѝ връчи мандат за съставяне на правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
до 67. преди 1 месец
До Анонимен.Възможно е,и се случи.Целия свят видя.Нямаше невалидни бюлетини.Нямаше и "да помогнем на баче Цено".И колко милиона народ са те,и колко -ние.Та ние по численост сме колкото махала на Истанбул!
66
0
 
1
 
! Отговори
Миринда преди 1 месец
Страхотни снимки!А на изборите този път ще отидат да гласуват само роднини и зависими от кандидатите.
65
3
 
4
 
! Отговори
вАпрост преди 1 месец
А какво стана с контранастъплението, Блaтная върна ли си Курск??
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо потоянно се сменеят правителства, депутати, министри. Но никое от крадливите и корумпирани працсета от прехода, или техни роднини, НЕ ВЛИЗАТ В ЗАТВОРА където им е мястото. И продължават да си живеят щастлив и слънчев живот по хотелите и да се движат с яхти и с джипове, дори и да стават ще по-богати. ЗАЩО? Къде е проблемът?
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 5 ноември - изборите в САЩ - не смятам да си правя труда да ходя да гласувам на нашите безсмислени на 20 октомври, сори.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има кебапчета ще гласуваме, ако няма , няма да гласуваме.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев, защо предаде народа си, интригант партиен? За колко се продаде, негоднико? За колко сребърника се продаде? Онзи, който си вдигна юмрука срещу мутрите се оказа същата мутра! Парите не миришат...
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там сме, винаги гласуваме за мафията и диктатурата. Какво по-хубаво от това...
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ивелине, с тебе сме
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що може и на чоп да го теглят , разни *** церемониали и протоколи , при това скъпоструващи и не водещи до нищо позитивно ни за народ , ни за държава .
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към N58: Доходите на румънците нетно след осигуровки и данъци са по-ниски от тези на българите (нетно). И сега ще имат още по-високи данъци с данъка върху богатството. Мерси
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как е възможно Франция и Англия да подготвят избори за 10 дни, а булгейрустан за 2 месеца? Защо по дяволите не ги насрочиха за 20 септември? Или и тая новата кака трябва да се напремиерши и да спре и да пусне 50тина обществени поръчки?
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се кандидатира Киро Брейка и Ивелин Михайлов ще гласувам за тях
54
3
 
6
 
! Отговори
ВЕЛИЧИЕ преди 1 месец
Злото влезе в Българския парламент чрез "ВЪЗРАЖДАНЕ"! СРАМ!
53
1
 
6
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
а сле 20 по принци кога се падат следващите щото ако са по новогодишните празници ептем нема да гласувам
52
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Не можаха да го докарат до американските избори.
51
2
 
5
 
! Отговори
истината преди 1 месец
Хора, от.вратена съм от депутатите в този парламент! ОТ ВСИЧКИ, КОИТО НАПАДНАХА ПЕТ ЖЕНИ ОТ ПАРТИЯ ВЕЛИЧИЕ И ОТ ВСИЧКИ, КОИТО ГЛЕДАХА БЕЗУЧАСТНО СЛУЧВАЩОТО СЕ!!!! ТОВА НЕ Е МОЯТА БЪЛГАРИЯ! ТОВА НЕ СЕ ТЪРПИ!
50
7
 
1
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
само възраждане
49
3
 
7
 
! Отговори
М-Р КЕШ преди 1 месец
УДАРИХМЕ КЬОЬРАВОТО С ТАЗИ ЛЕЛКА, ЩЕ КРАДЕМ НА ВОЛЯ ПОНЕ 3-4 МЕСЕЦА .
48
3
 
3
 
! Отговори
КИКИ ПРОСТОТО преди 1 месец
МИСТЪР КЕШ, НИЕ СМЕ С ВАС! ПАДАМЕ НА КОЛЕНЕ.