Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?

До този момент е била заместник-председател на Сметната палата
Обновена: 9 авг 2024 09:34 | 9 авг 2024 09:30, Анисия Иванова
182
Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?
Снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе назначена за следващия служебен премиер от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде втората жена на този пост в историята на България.

Единствената жена министър-председател е Ренета Инджова, която е и първият служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев през 1994 г. Грънчарова-Кажарева също е служебен премиер.

Според биографията, публикувана в сайта на палатата, тя е родена на 9 април и е магистър по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия "Д.А. Ценов", Свищов.

Още по темата
От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България. Ръководител е на отделение, извършващо одитите в: Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за защита на личните данни, Съвет за електронни медии, Българско

От 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. отново е член на Сметната палата на Република България. Ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища. Ръководи и работната група за изработване на частта “Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз.

Освен това е Председател на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО и др.

Участва в дейността на международни професионални организации на върховните одитни институции и техни работни структури.

С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. тя бе избрана за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата на мястото на освободения Цветан Цветков.

Съпруга е на бившия член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия Михаил Кожарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТ КЪДЕ НАМЕРИ ЕДНОЯЙЧНИЯ БЛИЗНАК НА ДЕНКОВ! РАДЕВ, ПРИЗНАВАМ ТИ СПОСОБНОСТИТЕ ДА ИЗБИРАШ ,ДАНО И ТАЗИ ДА НЕ Е ОТ МОШЕНИЦИТЕ, ДЪЛБОКИТЕ КОРЕНИ ПАК ВОДЯТ ДО БСП!
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
164 - А ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ОТ НАШИТЕ "ИЗБРАННИЦИ" НЕ СА ЗАВЪРШИЛИ ДОРИ СВИЩОВ.
166
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добър избор. Досега Аман от тъ*пунгери.
165
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Гугъл няма никаква информация за живота на Горица. Кой плати да се заличат данните?
164
1
 
8
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Свищов. Ясно! И 9 април има ли друг 9 април, или е само един!
163
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Завършва в Свищов... Ясно.
162
0
 
10
 
! Отговори
Каракочев преди 1 месец
Нещо ни будалкат. Тази кака беше в Сметната палата през 2001-ва година и беше от квотата на БСП.
161
7
 
9
 
! Отговори
Искрен преди 1 месец
Що за въпрос? Горица е сламен човек на Пеевски и Борисов. Поредната марионетка на мафията. Госпожа кукла на конци, а конците ги държи Делян Славчев Пеевски-санкциониран от САЩ и Великобритания.
160
3
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Тая наистина прилича във фейса на Денков - с дълга коса :)))))))))))))))))))))))))))
159
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма род, семейно положение, де е расла и пасла. Годината на раждане е тайна. Дори на Путин се знае. Ако ще е министър-председател трябва всичко да е на показ, защото малко по малко ще излезе.
158
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Типично шумкарско име, няма нужда да се пита за произхода и родата.
157
0
 
7
 
! Отговори
ДЕПМ преди 1 месец
Е коя е да е ? Държавен чиновник и наш човек :) То май само аз не съм бил PM. :)))
156
2
 
6
 
! Отговори
Госпожата преди 1 месец
е наш човек, споко.
155
1
 
4
 
! Отговори
155 прав си преди 1 месец
Не, че ми пука!
154
2
 
25
 
! Отговори
Интересна биография? преди 1 месец
Така ли се представя биография на мин председател ? Почва се от А до Я от на --- почва се от четиримата дядовци и баби от нейна страна после за мъжа и и 4-мата му дядои баба та мама и тати та до него бил ли е чавдарче ,пионерче и тнт активно ли е участвал във комсомола и абсолютно всичко кой кум ,сват на булката брат.....какво имущество имат ,тя ,мъж деца внуци ,мама,тати ,баба дядо от двете страни ,какво са работли къде са живяли всичко --- иначе това което ни подавате е отбиване на номера !!
153
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От чисто лични впечатления мога да кажа, че жените, чиито имена са двойни (с тирета), особено работещите в сферата на образованието или администрацията, определено не ги слуша главата.
152
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен, няма да е до 20 октомври баю, защото нищо няма да стане и на сл. избори. 2-3г. ще управлява Рундьо който прzzтия народ си избира вече 2 петилетки.
151
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИ СПАСЯВАЙТЕ СЕ ПОЕДИНИЧНО ЗАЩО СА ТЕЗИ ИЗБОРИ КАКВО ПРОИЗВЕЖДАТ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ КАТО МЕН ВЕЧЕ 4 ГОДИНИ НИЩОООООООО ОТВРАТ ЛИЦЕМЕРИЕ ЖАЖДА ЗА ВЛАСТ АЛЧНОСТ ЗА МНОГО ПАРИ ЗА НИЩОПРАВЕНЕ САБОТАЖИ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ 4 ГОДИНИ РАЗРУХА Е
150
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде я изровихте ?
149
3
 
21
 
! Отговори
????????????? преди 1 месец
Това е най-доброто което можем да покажем.