Хампарцумян: "Крадците" крадат по правила, които те пишат

Заемът, отпуснат на Гайтански, няма да се върне
15 авг 2024 12:38, Инна Ангелова
42
Хампарцумян: "Крадците" крадат по правила, които те пишат
Снимка: БГНЕС

Часове поред обискиране на жилища и офиси на Румен Гайтански-Вълка и конфискуването на скъпите му коли е заради заем от почти 150 милиона лева, който му е отпуснат от ББР още през 2019 година. До момента този заем не е нито върнат, нито обезпечен. А най-вероятно ще си остане и такъв.

Бурни политически реакции предизвика тази офанзива, заради малката особеност, че тези обстоятелства са известни и подадени в сигнал до същите тези институции преди цели три години. Финансистът Левон Хампарцумян споделя, че акцията идва с пет години закъснение. Най-обезпокоителното е, че за случая е писано почти навсякъде.

“Институциите не си вършат работата. Някой ги изкомандва и те се задейства, но пет години по-късно. Ако беше пожарна – изгорели сме. Най-вероятно Гайтански го пази Конституцията и Търговския закон. Има титулна собственост. Ще кажат, че са се сменили обстоятелства. От КТБ потънаха 4 млрд. лева. Въпросът е да се смачка корупционният потенциал на системата. “Крадците“ крадат по правила, които те пишат“, коментира Хампарцумян пред bTV.

Финансистът допълни, че крайното решение за отпускане заем на Гайтански е не изцяло на бившия директор Стоян Мавродиев, а на колективен орган.

“Как се дават 150 млн. лева необезпечено – това става само в държавна банка. Частна банка няма да го направи. В държавната банка има друг тип мотивации и йерархични подчинения, но на хартия всичко ще е наред“, допълни той. Според него документацията ще издържи в съда, защото “всичко е по правилата”.

“Прави впечатление, че акцията на Антикорупционната комисия и ГДБОП се случва преди избори. По-добре късно, отколкото никога. Кутията на Пандора е отворена и неволите се изплъзнаха, но да се надяваме като бъде затворена, в нея да не е заключена надеждата“, посочи журналистът Мехмед Юмер.

“Това не е единственият заем, който ББР е предоставяла, който е попаднал в общественото внимание. Това са 1 млрд. лева, които бяха предоставени между 2017 година и 2019 година. Ще бъде показателно дали институциите ще се задействат за другите заеми, защото този заем е само един от многото. Нормално е да погледнем и другите“, допълни Мариан Събев, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе не че нещо, но нещата лека полека си отиват към бой. Някои хора в тази държава, които очевадно правосъдието не ги лови, просто си плачат за саморазправа от т.н данъкоплатец. Значи, ако аз открадна една вафла и три кренвирша от магазина ще ме осъдят директно, но бай Гайтански и бай Доган може да гепят едни 150 милиона на данъкоплатеца и после няма закон, по който да бъдат осъдени, а парите възстановени. Това е безумие!!!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е Хъмпърцук. Тази далавера, както и много други е извършена под ръководството на капо ди тути капи - шефа на мафията корифея на хидроинжетерството доктор инж.доган. И това не е тайна за никого в БГ и ЕС. Но личната му партия е в парламента и в европейския парламент си има депутати изявени мафиоти. Мафиотлък на квадрат
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финансистът допълни, че крайното решение за отпускане заем на Гайтански е не изцяло на бившия директор Стоян Мавродиев, а на колективен орган. ---- А защо гонят само Мавродиев, но не и другите от колективния орган?
13
0
 
4
 
! Отговори
Това е преди 1 месец
Типично за юдео-ционистите-- в дъното на всички големи кражби!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
инж. химикът от опит знае. Със заврения зет пепеляшко откраднаха много правилата и законно.
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадецът вика дръжте крадеца.Не вземайте кредити,банкистите ще ви направят клошари.По времето на Бай Тошо нямаше бездомни.Сега има.
10
1
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 1 месец
До Ваня Григорова - Да де, ама ако сравним сумата, която според медиите била месечна заплата на този Левон с онази сума, която според един от коментатори тук била заплатата на ректора на УНСС, се оказва, че ректорът получава почти два пъти повече (и двете заплати са шестцифрени). Да се чуди човек, банкер ли да стане или да се ръга с лакти в калабалъка от кандидати за преподаватели във висдши училища? Защо ни лъжат, че нямало кандидати за там, та затова им вдигат заплатите на тези преподаватели?
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата дирижираше ББР да раздава пари на приятелите му. Той беше диктатора тогава 2017 г
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един крадец, на когото прокуратурата трябва да обърне внимание.
7
0
 
17
 
! Отговори
Ларж съм! преди 1 месец
Някой ще ми каже ли как да взема необезпечен заем в размер на 1 милиард или в крайна сметка да е само 150 милиона? Обещавам да изразходвам половината от сумата за благотворителна дейност, а останалата част ще си поделим с този, който ми каже как да взема такъв заем.
6
3
 
15
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 месец
Еха пишман банкера, дето си написа правилата да стане банкер и открадна цяла банка и не само, ни разяснява как стоят нещата :)
5
5
 
17
 
! Отговори
Ваня Григорова преди 1 месец
Левончо струва ми се,че и ти си олигарх... незаконно забогатял ...лесно ти е на тебе...тв звезда стана?!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е само за това, че народът пак ще пие една студена вода. Разпорежда се някой с парите ти и оставаш без тях. А за него нищо, наказание няма.
3
3
 
20
 
! Отговори
пряко пострадала преди 1 месец
Точно пък Хампарцумян да говори да врътки и кражби, малко ми идва в повече! Да си отворя ли устата какво направи с необслужваните кредити на ковчежника на Костов?
2
3
 
15
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Крадецът вика дръжте крадеца - не е поговорката!
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тоз к.риводзурлест арменец откъде има Банка :)))