"На много обрати се нагледахме, нищо не е сигурно за служебния кабинет"

Доц. Стойчо Стойчев: Химера е една партия да има мнозинство
16 авг 2024 11:12, Елка Василева
43
"На много обрати се нагледахме, нищо не е сигурно за служебния кабинет"
Снимка: архив, БГНЕС

Хората ще запомнят 50-ия парламент със скандалите, каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.

По думите му в този парламент са се гласували законопроекти от всякакъв порядък. "Не е препоръчително един парламент, който не е в състояние да сформира устойчиво и стабилно мнозинство, да законодателства, особено по въпроси, които засягат фундаментални сфери или пренареждат фундаментално обществените отношения", каза Стойчев.

Според политолога фрагментацията в НС не е проблем, проблемът е, че партиите не могат да формират коалиционно мнозинство, заради което не може да се излъчи кабинет, а парламентът не може да води еднопосочна законодателна политика.

Той не е съгласен с твърдението, че ГЕРБ и ДПС управляват държавата от 15 години. Приеха се доста законопроекти, инициирани от съвсем различни парламентарни групи, заложени въпреки съпротивата на ГЕРБ и ДПС, обясни доц. Стойчев.

Според него остават устойчиви електоралните предпочитания и нагласи. Той смята, че това е нещо хубаво и обясни: "Ако избирателите си променят електоралните нагласи през 2-3 месеца, това ще доведе до дестабилизация на политическата система".

Още по темата
По думите му това е предупреждение към партиите, че трябва да мислят за партньорства помежду си и те да са трайни и устойчиви във времето. За него е "химера" една партия да има мнозинство и да прави еднопартийно управление.

Доц. Стойчо Стойчев изказа мнение, че трусовете в ДПС вероятно ще доведат до електорални щети за партията. Според него обаче към момента е твърде рано, защото не се знае с какви листи ще се яви Движението на изборите и кой ще ги регистрира.

Съдебната система е тази, която трябва да отговори защо не е действала между 2021 и 2024 г., след като е имала сигнали за кредита на Румен Гайтански-Вълка, категоричен е политологът. И добави: "Нали Пеевски беше претърпял катарзис и вече бил добър, защото гласувал реформата на ПП-ДБ - казаха го от ПП-ДБ, които си партнираха в зала. /.../ Единственият, който бранеше бюджетната процедура и микрофоните в залата, беше Пеевски с Йордан Цонев. Пазеха от "Възраждане" да не бъде изключен звукът в пленарната зала. Тогава бяха добри. В момента се оказва, че не са така добри".

Доц. Стойчев е категоричен също, че МВР трябва да каже какво се случва с разследването на убийството на Алексей Петров. "За убийството на архитекта на сглобката никой нищо не казва и не пита", отбеляза той. По думите му това е изключително важно. Има и други убийства през изтеклата една година, които са важни, добави той.

Според него полицейските протести и натиска са в погрешна посока. "Фиксацията в една конкретна личност винаги е било изключително голям дефицит. Не може да кажем, че имаме системен проблем и той ще се реши, като махнем един човек. Ако се постигне махането на Калин Стоянов, вероятно ще се постигне, отново ще имаме същото положение точно след 2 месеца, каквото е било и преди това, само че човекът няма да се казва Калин Стоянов, а по друг начин. Няма никакво значение кой е министърът на вътрешните работи, ако искаме да решаваме системни проблеми", каза политологът.

"Много обрати и изненади свикнахме да гледаме в последните години. Нищо не е сигурно към момента", каза доц. Стойчев относно сформирането на новия служебен кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Избори 2024
Първан Симеонов: Не са изключени изненади за вота
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прави ли ви впечатление, че когато има много мнения по дадена тема извъднеж тоя жълтурски сайт бълва "услугата е временно недостъпна", а можеш да пишеш коментари в съседните теми?!?! Нямало цензура? По КОНСТИТУЦИЯ???? Даааа... Нега да оставим тези коментари, които на НАС ни харесват и 99% от българите искат да осиновят Депутат! Че все гладен ходи...
32
0
 
3
 
! Отговори
Един бисексуален преди 3 седмици
Стойчо, искам те!
31
0
 
2
 
! Отговори
ЗА ПЪРВИ ПЪТ преди 3 седмици
Този Доцент ще стане Академик . В България , от всеки малък гущер става Голям Крокодил .
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стойчо, толкова си сладък!
29
1
 
1
 
! Отговори
нн преди 3 седмици
Кучето си лае, кервана си върви. Избори, сл.кабинети, НС, разпадане и пак отново. Избори до дупка, такъв е момента, докато омръзне тази безумица и се направи правителство за 4 години. Спокойствие, все някога ще стане, сто годишна баба има, ама сто годишно правителство няма, кучето и кервана да са винаги едно на ум на онези в НС. Номера е народа да не го приема на сериозно.
28
1
 
1
 
! Отговори
Пророк преди 3 седмици
След 19 август ВСИЧКИ РАЗСЛЕДВАНИЯ НА ПРОКУРАТУРАТА СРЕЩУ КРАДЛИВИТЕ ПРОРУСКИ ОЛИГАРСИ, ЩЕ БЪДАТ СТОПИРАНИ.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То има ли вече,нещо сигурно??
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радевата Калинка Горчица ще ни вгорчи живота окончателно. Предвиждам живот на следващия парламент точно колкото и на този. Радев прави грешка след грешка и пикира самолета на държавата в блато.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На този "политолог", ако му видите фейса, няма една публикация против герберите, докато за всички останали не се спира да бълва простотии. Тотална герберска поТлога!
24
8
 
8
 
! Отговори
ППДБ преди 3 седмици
са путински проксита. Получават задачи директно от Кремъл.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
аз също се втрещих -само 24%. Според мен са поне 50%,ако изборите са честни и няма "ала бала с машините и президента"!!! --- Само 50% ли са комунистите евроатлантици в България? А другите нормални хора ли са?
22
3
 
3
 
! Отговори
аз също се втрещих преди 3 седмици
само 24%. Според мен са поне 50%,ако изборите са честни и няма "ала бала с машините и президента"!!!
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро прочетох, че цели 24 % отново щели да гласуват за ГЕРБ. Това направо ме втрещи. --- Това са платени социологически внушения. Не се втрещявай. Реалността е друга.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Случаи има много и случки има много, но това, което ще се случи като случка, никой не може да предвиди.
19
8
 
7
 
! Отговори
Само ГЕРБ.!!! преди 3 седмици
Останалите псевдо "партии" са пълни само с омраза и завист, а компетентност никаква...
18
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро прочетох, че цели 24 % отново щели да гласуват за ГЕРБ. Това направо ме втрещи.
17
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно КОЙ постоянно дава трубина и боле за изява на тази гербаджийска под лога ?
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българите си заслужават Тиквата и Пра сето. Все пак те си ги избират, не някой друг.
15
8
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 3 седмици
Май и Киро, Асдви Рашков също са проксита на Путин и Русия
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аааа добрият доцент Стойчев пред любимата ни сграда на факултета до Плиска.