Активно е е-заявлението за гласуване извън страната на изборите

То може да бъде попълнено до 24:00 ч. на 1 октомври
11 сеп 2024 12:51, Елка Василева
5
Активно е е-заявлението за гласуване извън страната на изборите
Снимка: архив, БГНЕС

От полунощ вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Онлайн то може да бъде попълнено до 24:00 ч. българско време на 1 октомври. Срокът за подаването на писмени заявления по образец е също до 1 октомври.

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава; изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице; подадено електронно, през интернет страницата на ЦИК.

Избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и при подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване зад граница, съгласно Изборния кодекс. По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40, се изпраща мотивирано предложение за разкриване на секции до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден, предвижда законът.

Организациите на българските граждани могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства не по-късно от 1 октомври тази година.

До 5 октомври ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата за гласуване извън страната, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Избори 2024
Участието на ДПС на изборите остава под въпрос
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И тези, които ще гласуват знаят ли, че тука има избори, кога са, кои са партиите и че са регистрирани?
3
0
 
0
 
! Отговори
От кога преди 6 дни
Елетронното гласуване се зачита?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Като гледам 2 милиона българи в чужбина как са се засилили да гласуват,направо ми се реве.От 80 000 гласували на предишните избори,50 000 бяха в Турция.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
По-точно в Турция?