Димитър Главчев за втори път полага клетква като служебен премиер

В новия служебен кабинет има три нови лица
27 авг 2024 08:02, Нели Христова
13
Димитър Главчев за втори път полага клетква като служебен премиер
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев трябва да се закълне пред Народното събрание на 27 август, след като държавният глава Румен Радев издаде указ по-рано същия ден, предаде репортер на БГНЕС.

Новият стар служебен премиер представи своя кабинет на 26 август на "Дондуков 2" и получи одобрението на държавния глава, който само преди седмица отказа да приеме предложеното от Горица Грънчарова правителство заради участието в него на Калин Стоянов като вътрешен министър.

Този път Главчев, който сам подчерта, че е съставил този кабинет във взаимодействие с президента Радев, не беше допуснал тази грешка и мястото на Стоянов ще бъде заето от Атанас Илков, който е полицейски служител от кариерата.

Освен тази смяна в правителството има още две нови лица. Първото е на досегашния заместник-външен министър Иван Кондов, който оглавява МВнР. Тази промяна беше напълно очаквана. Досега този пост се изпълняваше от самия премиер, но поради усложнената геополитическа ситуация – „двете войни на Юг и Север от нас“, а също така и важните задачи свързани с европейския ни път, като пълноправната интеграция в Шенген и други важни структури и организации, постът трябва да бъде поет от дипломат.

Третата смяна е на транспортния министър Георги Гвоздейков. Тя бе мотивирана от Главчев с поредицата от инциденти през последните седмици в БДЖ. Служебният премиер се спря на Красимира Стоянова. „Всеки един министър носи отговорност за ситуацията в своето ведомство“, обясни Главчев и подчерта, че не трябва да има политически залитания особено в служебен кабинет.

Служебният премиер преподреди и приоритетите на своята работа. Без да неглижира предстоящите предсрочни парламентарни избори, които трябва да се проведат на 27 октомври, той заяви, че най-важното е решаването на текущите проблеми на българските граждани. „Подобряването на живота на българските граждани е приоритет номер едно. Така бих ги преподредил. Независимо че сме служебно правителство, държавата няма как да остане на пауза и трябва да се работи, за да живеят българските граждани по-добре“, подчерта Главчев.

Важна задача, която новият стар служебен премиер трябва да реши до края на седмицата е посочването на кандидатура за български еврокомисар. По отношение на номинацията, Главчев има намерение от 27 август „да влезе в комуникация с народните представители и те да дадат свои предложения“, които ще бъдат разгледани от Министерски съвет. „Мисля, че ще вземем добро решение“, каза още той.

Не закъсняха и политическите реакции след обявяването на състава на служебния кабинет.

От ПП-ДБ заявиха, че нямат доверие на Атанас Илков. Коалицията смята, че изборите отново ще се правят от Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Временният председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че очаква по-активна външна политика от Иван Кондов.

Цончо Ганев от „Възраждане“ беше лаконичен: Новото правителство е като старото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Политика
Проф. Панайотов: Никой не може насила да бъде накаран да заеме определен пост
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 2 седмици
Главчев ,надмина и покровителите си по непукизъм с характеристики по много показатели сходни с невменяемост .
7
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Ако ръцете и краката на Радев не бяха вързани той никога нямаше да назначи Главчев за премиер. Изгониха го от Парламента но той взе че стана премиер. На времето беше борба да станеш номенклатура и влезеш ли в списъка излизане няма. Питам: какво се промени от времето на бай Тошо?
6
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
изпуснали сте думата "противоконституционно" преди клетква.Беше ли шеф на сметната палата преди да бъде избран за 2-ри път за служебен мин. председател? Май-беше служебен мин. на външните работи и няма как да бъде и шеф на сметната палата и да прави одит на МВнР, че влиза в конфликт на интереси...
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се готви за 3-ти път.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най - подготвения, умния, предан на обществото човек, това е Димитър Главчев.Завистниците да се правят на луди.Има много предавания по радиа и тв.Да ходят и да си успокояват логореята.
3
0
 
4
 
! Отговори
Интересно преди 2 седмици
Какво е " КЛЕТКВА", явно мисирките вече се назначават на килограм, а редактори няма...
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На Боко и Шиши по-скъпичко ще им излезнат тези избори!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
политик докат не му напълниш джоба и жена докат не й напълниш корема не можеш ги опитомиш !