Борисов предлага джентълменско споразумение на фона на едно провалило се такова

Политолог: Идеите на лидерите ще ги видим след изборите
13 сеп 2024 19:56, Инна Ангелова
34
Борисов предлага джентълменско споразумение на фона на едно провалило се такова
Снимка: БГНЕС

Според политолога Страхил Делийски ключово за предизборната кампания е начинът, по който тя ще се развива. "Какви идеи имат политическите лидери в главите си, за това какво ще правят след изборите. Какво правителство ще бъде излъчено след изборите, какъв тип мнозинства ще бъдат конструирани. Това са  идеи, които биха подпомогнали мотивацията на гражданите да участват в тези избори. В противен случай рискуваме да ударим голямото дъно на избирателната активност", каза Делийски пред радио “Фокус”.

Политологът допълнителни, че предлагано от Борисов джентълменско споразумение идва на фона на вече провалило се такова.

"Принципно това е правилен политически ход, но тук контекстът е различен. Контекстът е в състояние да промени принципите и всеки добър принцип, приложен в неподходящ контекст, може да бъде провален и разрушен. Ние сме в тази ситуация и по силата на поведението на самия Борисов. Преди две години беше абсурдно да си помислим, че Борисов ще определя дневния ред. Той беше на дъното, след което беше реанимиран, реставриран, защото това е част от контекста. Когато си бил изолиран от всички и политическият процес се е въртял около това ти да не участваш в него, след това да кажеш дайте да направим нещо, звучи неадекватно спрямо контекста. Борисов отдавна не е в позиция да лидира политическият процес. И не виждам политически лидери, които да са в подобна позиция", изтъкна Страхил Делийски.  

Според политолога, една от идеите, които се спрягат в политическото говорене, е за смяна на изборната система. Избирателните системи превръщат гласовете в мандати по различен начин - пропорционално, мажоритарно, смесено, но те не правят гласове. “Важно е да си говорим доколко партиите успяват да привлекат гласове, и ако не успяват - защо?”, каза още Делийски.

Според политолога какъвто и вариант за превръщане на гласовете в мандати да изберем, нямаме смислени политически партии, които да изпълняват своите функции в една представителна демокрация.

“Подхвърлянето на Борисов за гръцкия вариант, който дава бонус на спечелилата партия, така че да може да се направи по-лесно правителство е доста удобна, но и доста  опасна идея. Има опасност партия, която спечели 500 хиляди гласа или 1/10 от имащите право на глас да получи огромен брой народни представители. И с тези гласове в Народното събрание да имаш половината от гласовете в него. Ние не сме си отговорили сериозно и самокритично на въпроса - защо стигнахме до тук? И какво искаме от политическата система, партийната система? Когато си отговорим на тези два въпроса можем да пристъпим към търсенето на някакви варианти за промяна”, сподели Делийски.

Защо стигнахме до тук?

“Основата причина е неспособността на политическата система да регулира социалния конфликт. А тя е неспособна, защото е представителна и имаме свръхпредставителство на 10% от населението, които са най-високо в политическата стълбица и почти никакво представителство на населението под тези 10%”, каза още политологът.

Делийски е на мнение, че имаме тежък социално-икономически класов разлом в обществото. “Ние сме страната с най-големите неравенства и с най-ниските доходи в Европа. Тези разломи, класови пропасти в българското общество са очевидни и те стават все по-сериозни. Партиите стават част от процеса за възпроизвеждане на властовите позиции на 5%, къса се връзката с останалите и стигаме до тази ситуация. Това е само едно от възможните обяснения", каза Страхил Делийски.

По думуте му ДПС е микропример за това, което се случва в държавата. Според него опасността етническата карта да бъде употребена не е малка: “Г-н Доган играеше ролята на медиатор и на регулатор на този тип отношения и конфликти. Какво ще стане, зависи как ще се развият нещата в ДПС. Аз нямам достатъчно въображение, за да си представя какво ще стане, но видно е, че партия, която функционира като корпоративна структура рано или късно произвежда такива дефекти. Големият проблем е, че това не е само ДПС, а при всички от по-големите партии, без изключение. Това, което се случва в ДПС ги чака всички партии", подчерта политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Избори 2024
Експерти: Няма политика, а само клевети и корупция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
хахххааха преди 3 дни
този жентълмен не прецакали джентълмените? и сега пак предлага? хахахаха
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
простете му, във Винету няма дума за такова споразумение и еднокнижникът употребява думи без да знае значението им.
29
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 дни
няма ли да се махнеш вече от полит терен не се ли наяде достатъчно зарадитакива като тебе 20 процента изб активност отиваме на нови избори напролет докатосе отървем от такива нагли ......
28
0
 
4
 
! Отговори
Добър пример преди 4 дни
за класически осиморон е неговото предложение
27
0
 
3
 
! Отговори
Спомен преди 4 дни
Като прочетох статията незнайно защо си спомних една великолепна комедия: "Джентълмени с късмет". Явно приликата и голяма.
26
0
 
4
 
! Отговори
Тиквата друса нещо преди 4 дни
Как е възможно човек от ромски произход да се самопредлага за джентълмен? Ами то пpocто няма как да стане! Ром-джентълмен???
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кой обръща внимание на щенията на Борисов?
24
4
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 дни
До кириакос. Ама нали ги видяхме и новите? Пак бардак се получи и то още по-лош.
23
4
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 дни
До 17. А другите кой ги иска бе, глу.пак? Не виждаш ли, че всеки е срещу всеки - типично по ганььовски.
22
2
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 4 дни
А дали някой ще каже на висок глас, че всъщност основният проблем е в матр'яла. И че тази държава с това племе няма бъдеще. След като си имаме девиз "Най обичам да мразим".
21
3
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 дни
Тиквун и джентълментство???
20
0
 
7
 
! Отговори
Кириакос преди 4 дни
Със стари к.....и,нов бърдак не става!
19
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 дни
Споразумей се с Пеевски, Копейкин и Слави Трифонов по джентълменски
18
2
 
8
 
! Отговори
Ланс Линк преди 4 дни
Да влизат санитарите!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
не разбра, че никой не го иска, само пеевски
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дженгълменско споразумение се прави между джентълмени. Политиците правят сглобки.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Този Страхил защо е решил какво точно мисли Борисов Аман от всякакви говорители безплодни
14
2
 
8
 
! Отговори
Уфььь...пак ли: преди 4 дни
ПОЛИТОЛОГ...?Пак гадаене на боб...аман от празнодумковци и некадърни гадатели...!
13
4
 
8
 
! Отговори
Васил преди 4 дни
Мутрата от Банкя - в затвора !!
12
3
 
8
 
! Отговори
Задкулисие владее БГ преди 4 дни
Голямата власт корумпира! Време е Бойко Борисов да се оттегли от политиката. И не само той трябва да слезе от сцената на властта в БГ. Но не го правят - защото вече са корумпирани! Тези хора са корумпирани, чрез много пари и не могат да се откажат! Мишки в капан.