Кремъл: Опитваме да убедим Анкара в правотата на нашата позиция за Крим

Между Москва и Анкара има различия, призна Дмитрий Песков
13 сеп 2024 20:23, Анисия Иванова
60
Кремъл: Опитваме да убедим Анкара в правотата на нашата позиция за Крим
Снимка: БГНЕС/EPA

Статутът на Крим е сред въпросите, по които съществува разногласие между Москва и Анкара, но Русия прави всичко възможно, за да убеди своите турски приятели в правотата на своята позиция. Това заяви на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в коментар на изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че връщането на Крим на Украйна е изискване на международното право.

"Тази тема се отнася към категорията разногласия, каквито има между нас и нашите турски приятели", заяви Песков и допълни: "Ние не се отказваме от целенасочените си опити да обясним допълнително нашата гледна точка на нашите турски приятели и колеги", съобщава ТАСС.

Песков изрази надежда, че с времето Турция ще разбере руската позиция и ще се съгласи с аргументите на Москва.

"Продължаваме да развиваме отношенията си с Турция, партньорските отношения", каза още Песков.

На 11 септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати видеопослание към участниците в среща на върха на Кримската платформа, в което заяви, че Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна, а връщането на Крим на Украйна е изискване на международното право.

Кримската платформа е международен формат, създаден през 2021 г. по инициатива на украинския президент Володимир Зеленски с цел подобряване на ефективността на международния отговор на анексирането на Крим от Русия (2014 г.), търсене на отговор на нарастващите предизвикателства пред сигурността, предотвратяване на по-нататъшни нарушения на правата на човека и гарантиране защитата на жертвите.

Президентът Владимир Путин отправи ясно послание към Запада за последиците от разрешението Украйна да атакува руска територия със западни ракети с далечен обсег, заяви още Песков, предаде Ройтерс.

Вчера Путин каза, че Западът ще влезе директно във война с Русия, ако позволи на Украйна да атакува цели на територията на Русия със западни ракети с далечен обсег на действие – ход, който според него ще промени характера и обхвата на конфликта.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма съмнение, че посланието на Путин е достигнало до тези, за които е било предназначено.

По отношение на предложението на Путин за ограничаване на износа на руски метали Песков каза, че това е покана към официалните лица да помислят за това и все още няма конкретни мерки в тази посока.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че предложението е реакция на западните икономически санкции и не е свързано с въпроса за използването от Украйна на западни ракети с далечен обсег на действие.

„Няма връзка между тези неща. Това е свързано с практиката на незаконни търговски ограничения, опитите срещу страната ни постоянно да се прибягва до нови и нови ограничения в търговията“, каза Песков, цитиран от БТА.

„Все още няма конкретика, това беше предложение да помислим за това, без да си вредим, без да вредим на собствените си интереси. Те (правителството) ще го обмислят“, каза Песков.

Кремъл се въздържа от коментар след като Украйна заяви, че Русия вчера е използвала стратегически бомбардировачи, за да удари граждански кораб за превоз на зърно във водите на Черно море близо до Румъния.

Украйна и Румъния осъдиха нападението срещу кораба, който е превозвал украинско зърно за Египет и е бил ударен веднага, след като напуснал украинските териториални води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Русия
Вицето на Тръмп каза как ще разрешат конфликта в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Фахтаюий преди 2 дни
Ама не разбирам едно...///този СЛУГА на Ботоксовия какво по точно иска да ни каже/// Че БОТОКСОВИЯ се е сетил че Турция мозе да реши да си вземе КРИМ ли....или че преди да е Турски е бил почти БЪЛГАРСКИ..Невероятна *** сте Вие БЛАТНИ........!!!
56
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 2 дни
На тоя хамстер някой да му напомни че в цяла Южна и източна Украйна живеят и българи техните права свободи живот и здраве кой ще пази ъмм???
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Иран и Северна Корея дават разрешение на Русия да използва техните ракети в Украйна, а САЩ не дават разрешение.Русия е неспособна и фашистка държава, която е заплаха за мира в света.
54
0
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 дни
Крим е бил и турски. Значи ли че Ердоган трябва да предяви претенции. Каквото било , било. Връщане на зад няма. Тава не можа да разбере Путин и загази.
53
0
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 3 дни
Песков , няма различия. Има само истина и Ердоган ви срина със земята. Никой няма право да нарушава подписани споразумения за узаконени държавни граници. Путин извърши нещо недопустимо и ще си носи последствията.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Крим бил руски,украински,мелмакски! Крим си е на кримляните! На хората които живеят там и притежават земята,сградите и всичко наоколо.
51
2
 
1
 
! Отговори
Хм... преди 3 дни
Днес Крим и Донбас,утре Кушадасъ, Анталия и Айвалък!Те руснаците много ги харесват техните куроорти,та не се зане утре Путин какво ще измисли!
50
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Крим ще стане украински когато Украйна стане руска. Турция кандидатства за БРИКС но няма да я огрее заради изказванията и за Крим и за наколко други работи.
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ердоган да каже нещо за Северен Кипър? Нямам информация турците в Кипър да са били отвличани, изтезавани и убивани за да влезат турски войски в Кипър. След падането на военната хунта в Гърция, Кипър отново стана независим. Северен Кипър не. Докато за Донабас, Луганск и Крим съм чел дори решения за престъпления на украински паравоенни формирования на УКРАИНСКИЯ съд. Двойния арши с пълна сила.
48
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 дни
турция от приказки не разбира какво прави в сев кипър в ирак в сирия въз основана какви межд документи е нахлула в суверенни държави 1912 г изби арменцитесега с помощта на азербаиджан изгони 300 000 от нагорни карабах какво има даговорите с нея това е бандитска страна видно от турските сериали
47
2
 
3
 
! Отговори
Жалки нещастници преди 3 дни
Гнусни сте.
46
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Хич не се завимавайте в ***, да си мърморят какво щат, важното е че Крим е руски!!!
45
8
 
18
 
! Отговори
Калош преди 4 дни
Крим е на Украйна.Слава на Украйна.Окупатора е Путин и он ке падне.
44
8
 
11
 
! Отговори
Калош преди 4 дни
Крим е на Украйна.Слава на Украйна.Окупатора е *** и он ке падне.
43
3
 
15
 
! Отговори
Да бе, преди 4 дни
...щели да се обяснят на "своите приятели "? Че Турция винаги е била против окупацията на Крим и никога не е признавала фалшивите Референдуми!
42
12
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 дни
Западът е завладян от джендерията с меки или без *** и от мислимантовските и черните 'инженери', как си мислят ще водят война с подобно население?
41
5
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 дни
До popa ot razgrad: Reuters са агенция за fake news.
40
3
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 дни
Посланието е най-вече към издишащият дeмeнт и към чyчeлoтo на UK.
39
4
 
5
 
! Отговори
big meech преди 4 дни
тоз клоун пак
38
0
 
9
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 дни
Reuters писа че Турция натиска Русия да върне Крим на Украйна...