Станишев и три дами са в късата листа за наш еврокомисар

Още само 3 дни има служебната власт да даде на Брюксел имената
27 авг 2024 09:30, Петър Бойчев
113
Станишев и три дами са в късата листа за наш еврокомисар
Снимка БГНЕС

До 30 август страните членки на ЕС трябва да представят на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен своите кандидатури за еврокомисари.

Бившият президент на европейската левица Сергей Станишев е неочакваната новина броени дни преди крайния срок България да прати име. С него кандидати са и още три дами, пише 24 часа.

Излъчването на комисар бе изрично посочено от президента Румен Радев сред спешните задачи пред новия/стар служебен кабинет. Премиерът Димитър Главчев досега отместваше темата с обяснението, че е редно редовна власт да посочи българския представител в правителството на Европа, но очевидно сега се налага да го направи неговият екип.

Чакам имена от партиите във вторник, обяви Главчев минути след като получи уверение от държавния глава, че ще подпише указ за така предложения от него кабинет.

До 30 септември председателката на ЕК иска предложенията от държавите-членки, обяви самата Урсула фон дер Лайен по-рано този месец. Това означава, че Главчев ще има само 3 дни, след като получи номинации от основните политически сили, за да отсее две подходящи кандидатури - мъж и жена, както изисква Брюксел.

Всъщност преговорите за ресори вече текат и всяко забавяне понижава шансовете за добър портфейл, коментират наблюдатели. Поне 6 държави запазват досегашните си еврокомисари с ключови ресори.

Поради ограниченото време в оборот е версията, ще е добре България също да запази сегашната си еврокомисарка Илиана Иванова. Тя така и не изкара цял мандат, тъй като замести на поста Мария Габриел, която се върна у нас с идеята да стане кандидат за премиер на ГЕРБ, а след това бе избрана за вицепремиер и бъдещ ротационен министър-председател в правителството на акад. Николай Денков. Което се разпадна, преди двамата да разменят постовете си.

Сега Мария Габриел има реални шансове за зам. генерален секретар на НАТО, след като бившият нидерландски премиер Марк Рюте оглави пакта, а заместникът му Мирча Джоана се очаква да се кандидатира за президент на Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от Политика
Кутев за българските кандидати за еврокомисари: Трябват ни опитни и знаещи хора
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато Станишев беше премиер през 2005-2009 години, България доста дръпна напред. После дойде Борисов и застоя.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този Станишев съсипа БСП!Явно е много удобен!Не сме забравили целувките с Доган и как изобщо не беше в листите за евродепутат и те нагласиха.
91
0
 
2
 
! Отговори
Дано не изберат преди 2 седмици
Габриел за зам. генсек на НАТО, срамът за България ще е голям. Иначе от гледна точка на РФ и Китай, вероятно точно на такива палячовци се надяват да заемат постовете в НАТО.
90
1
 
4
 
! Отговори
Леонард, преди 2 седмици
Соцалистите в цял стоят на два стола. Те са двуликия Янус, гледат си изгодата. В България няма социалисти, има социалдемократи. Няма комунисти, няма фашисти, няма нацисти. Всичкото е урбулеш марка, търчи лъжи партии.
89
1
 
4
 
! Отговори
Леопардо Дикапрев преди 2 седмици
Станишката нещо не се натиска да ходи в мацква, що така бе друзя?
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евреин комунист със съмнителна сексуална ориентация, любимец на БКП, отроче на КПСС, страхотен представител на вече несъществуващата, анти-българската организация КОМИНТЕРН и най-големия безродник роден в България - Георги Димитров.
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама пък как има някои хора, дето през целия си живот не са пипвали истинска работа! Все от софра на софра! А за трудовите редици - хора и ръченици!
86
0
 
0
 
! Отговори
Исо Хазара преди 2 седмици
До Анонимен, много я бъркаш. Нацистите са именно юде-хазарите ашкеНАЦИ. Прочети кногата на Ходос: "Хабад-Дорога в Ад".
85
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
товариш, виждам,ч е си нацист и имаш против евреите, за което си подсъден, но майка му е руска еврейка, т.е. е хазарка!
84
2
 
2
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 2 седмици
До Анонимен Проблемът със Станишев не е миналото на СССР, а настоящето на ЕСССР- Един и Същи СЪВЕТСКИ СЪЮЗ, който днес НЕ Е В РУСИЯ, А - В ЕСССР И УКРАЙНА!
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, как има три дни, пък срокът пишете, че е до 30 септември?
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако Серж не е в квотата на мъжете, акушерката Урсула явно иска жени и от третия пол.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сергей Станишев в семейството си се е говорило на руски, българско гражданство взима едва в края на 90-те години, когато е решено от БСП той да влезе в политиката. Чуждото гражданство го спасява от казарма, не е женен, няма трудов стаж преди да стане премиер на България. Фиктивната му приятелка по време на изборите Елена Йончева отдавна не живее с него. Злите езици говорят, че сега общува с Кристиян Вигенин (ръководител на еврогрупата на БСП), Азер Меликов и костинбродския шоумен Азис.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Самият Сергей е пратен от баща си да учи в Москва. Злите езици говорят, че е заради нетрадиционната му ориентация да не срами баща си, който през 1984 е секретар на ЦАК на БКП. През 1989 Сергей завършва Московския държавен университет, като темата на дипломната му работа е "Ролята на униформата в Съветската армия".
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бащата на Станишев е най-младия член на тричленките в София избили десетки хиляди противници на шумкарите в първите месеци след черната дата 09/09/44.
78
1
 
8
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 2 седмици
"Евреин комунист да мисли за България"...тоя филм на ужасите сме го гледали
77
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Станишев е единственят с капацитет, знания и ще мисли и за България! Той е личност! Другото са на бате цецките....
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проф. Дина Станишева и учителя й прод. Самуил Борисович, Бернщеин - идеолог на "македонския език" Проф. Станишева е уволнена от Института по български език през 1989г, като учен, който застъпва коминтерновската антинаучна теза за съществуването на "македонски език, нация и култура". На 16 януари 2008г. председателят на БАН ак. Иван Юхновски връчи на Станишева Почетвн знак на БАН "Марин Дринов: с лента за приноса на развитието на българската славистика.
75
1
 
10
 
! Отговори
4 дами тоест преди 2 седмици
Всички знаят за Станишев и Кристиан Вигенин
74
1
 
7
 
! Отговори
Исо Хазара преди 2 седмици
Съсела