На финален етап сме на трансформации в партийната система

ДПС сами са си създали проблема с двамата съпредседатели
10 сеп 2024 20:00, Анисия Иванова
8
На финален етап сме на трансформации в партийната система
Снимка: БГНЕС

"Намираме се в много сложен момент от развитието на партийната система в България. Виждаме как системни партии се тресат от вътрешнопартийни скандали и проблеми. Но вероятно сме в този вече почти финален етап на трансформации в тези партии и партийната система. Не всичко е загубено, ще се оправят нещата".

Това коментира пред БНР политологът проф. Милена Стефанова от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За казуса с ДПС и отказаната регистрация и на двете фракции в Движението тя изказа мнение, че още от самото начало е било ясно, че съдът ще се намеси:

"И двете фракции имат възможността да се явят без официалното участие на партия ДПС, но това те ще го решат. Утрешният ден ще бъде ключов да се разбере за какво става дума. Много ми се иска да намерят някакъв изход – няма да бъде най-добрият нито за едната фракция, нито за другата, но това сами са си го направили".

 Според нея основната причина за случващото се е фактът, че партията има двама съпредседатели, които заедно и поотделно могат да представляват Движението.

Нейните притеснения са в посока на това да не бъде блокиран изборният процес и да не бъдат създавани възможности и условия за оспорване на изборните резултати.

"Не можем да кажем, че сме видели всичко", подчерта проф. Стефанова.

Според нея състоянието на БСП е малко по-предвидимо като възможен участник в тези избори. Там имаме решение на официални органи на партията, които подкрепят това Корнелия Нинова да не бъде представляващ партията, обясни тя. По думите ѝ в този казус съдът няма да е толкова затруднен.

В ДПС нещата не изглеждат чак толкова лесни, смята политологът и добави:

"Не бих искала да съм на мястото на нито един от върховните административни съдии, които ще трябва да вземат решение, защото не е много чисто едно такова решение. Не мога да си представя, че съдът би се намесил в политическия процес. Ако спазва закона – какъвто е законът, такова ще бъде и отсъждането на съда. Тогава няма да има проблем. Надявам се, че няма да се стигне до друга ситуация, в която да се търсят заобиколни начини".

Според Милена Стефанова може да се очаква намаляване на активността сред избирателите на ДПС.  

Нещо, на което не обръщаме внимание все още в тази изборна кампания, е как се държат другите играчи, които също не са много полезни, продължи коментара си тя. По думите ѝ ако падне избирателната активност, още субекти може да се появят в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Избори 2024
Ромската махала в Стамболийски е с регистрация на един адрес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Да ви пикая преди 6 дни
На българското Више образование и самозваните титли щом Бохо е доктор на науките
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тя политиката винаги търпи трансформации. Какви финали какви глупости?
3
0
 
0
 
! Отговори
По принцип точно преди 6 дни
така се прави в другите държави.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Щели да се оправят нещата... Айде бе! И как? Като гласуваме със сопите ли?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аха. Огледал се Илия - пак в тия.