Радев: България приветства реформите в Босна

Страната ни е готова да сподели опита си за успешна евроинтеграция
16 окт 2024 21:26, Красимир Ангелов
10
Радев: България приветства реформите в Босна
Снимка: БГНЕС

Приветстваме реформите в Босна и Херцеговина и винаги сме готови да споделим опита си за успешната евроинтеграция на страната, заяви българският държавен глава Румен Радев на съвместна пресконференция с председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович.

Очертахме мерки и приоритети по европейския път на Босна и Херцеговина. Много са важните уроци, които България може да предаде на Босна, подчерта Радев, цитиран от БТА.

Аз споменах конкретни политики, делегациите (на двете държави – бел. ред.) споделят конкретен опит. Най-важно е консолидирането на усилията в страната, необходим е консенсус в страната. Разбирам политическата система, държавното устройство на Босна и приветствам политическото ръководство, че въпреки сложната система за постигане на консенсус, има постигнато разбирателство по конкретни въпроси, заяви той.

Президентът е на двудневно посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия Председателството Денис Бечирович.

"В резултат на силно влошената сигурност, на тектоничните размествания на пластовете в геополитическата среда ЕС се ангажира много по-силно с евроинтеграцията на Западните Балкани и с политиката на разширяване като важен инстумент за консолидиране на европейското пространство на просперитет, сигурност и стабилност", отбеляза Радев. "Гарантирам, че България остава отворена за подкрепа и споделяне на опит – как да се оптимизират структурите, как да се консолидират усилията вътре в страната, така че този път на присъединяване да бъде много по-гладък", подчерта държавният глава.

Той допълни, че България е готова да споделя както негативните си уроци, така и положителния опит за успешната евроинтеграция на Босна.

Председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович посочи, че миналата година страната е хармонизирала почти изцяло външната си политика с тази на ЕС.

"Благодарих, че България е изпратила 121 свои представители в (мисията на ЕС в Босна) ЕУФОР", отбеляза Бечирович и допълни, че влизането в НАТО и ЕС е единодушно дефинирана външнополитическа цел на страната. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Общество
Няма особена смелост в програмите на партиите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 час
Руменчо прави това и после да каже ааааз уредих Босна за ЕС и да слушат пуйтя ааааз началника, шефъъъ , кокарджата мяу. Ти шефе ти си кокарджата
6
0
 
4
 
! Отговори
Стенли преди 1 час
Абе ний оправихме нас си че тръгнахме с Босна и Херцеговина да се занимаваме
5
1
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 час
Уууу босненски *** Радев оставка мундкъй мъйнъй
4
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 час
Румен Радев босненски цимганайки.В България хаос той тръгнал да приветствал..ух чи проуст това нас ха ха ха ха
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А бе, кви реформи, кви пет лева! Това племе живее още в порядките на Османската империя! Единственото хубаво при тях е, ча жените са природно красиви - справка т.н. Лепа Брена, която всъщност е босанката Фахрета Яхич!
2
4
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 часа
Тоя ч..и..ф..у..т.. помашки оглупява с минути. Някаи казват,че Радев е всеки ден в м..е.н..з..и..с. Нормално,в Еврейски(не Арабски Ариат !!!) Египет имаме фактологически доказани над сто фараона Х..Е..Р..М..А..Ф..Р..О..Д..И..Т...И,запопвайки от Тара и Авраам, но и Сара.Повтарям,че за разлика от красивата и поробена потомка на Ариата(днешен Египет.) Агар Сара бе Х..Е..Р..М.А..Ф..Р..О..Д..И..Т..!!!ТА ТОВА СА ПРЕДЦИТЕ НА ЕХ ТОЯ Д..З.У..Л..Ь..О.. ОТ СНИМКАТА НА СТАТИЯТА.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Нямам и идея какво се случва там!! И Не ме Интересува!!!