Вотът в Берлин – краят на една "година на ужаси" за Меркел

Очаква се социалдемократите да спечелят изборите за местна власт
18 сеп 2011 12:05,
23
Вотът в Берлин – краят на една "година на ужаси" за Меркел
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Регионалните избори в Берлин тази неделя се очаква да потвърдят контрола на левицата в нейния исторически бастион, априори извън обсега на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, която губи доверие на гласоподавателите по средата на мандата си след поредица изборни поражения.

Социалдемократите и емблематичният кмет на столицата Клаус Воверайт, които са на власт от 10 години, се очаква да запазят контрола си над града-провинция за сметка на Християндемократическия съюз (ХДС), който вече се провали пет пъти на шест регионални вота тази година.

Всички социологически проучвания предвиждат победа на Социалдемократическата партия, която се очаква да получи 32% от гласовете. Тя може дори да подобри още малко резултата си от 2006 г. (30,8%) в мегаполиса с 3,5 милиона жители, които ще избират кмет и местен парламент.

ХДС изостава с 21% възнамеряващи да гласуват за него.

Освен представянето на канцлерската партия, интерес буди преди всичко резултатът на Зелените. Водени от Ренате Кюнаст, бивша министърка на земеделието в правителството на Герхард Шрьодер, еколозите прогресивно губят от пролетта насам (19,5 на сто според сондажите).

Непосредствено след ядрената авария във Фукушима и историческата им победа в богатата провинция Баден-Вюртемберг те можеха да мечтаят за нов успех в Берлин според тогавашните социологически проучвания. В крайна сметка може да стигнат едва до третата позиция.

Последен етап от "изборния маратон 2011", берлинските избори ще имат преди всичко символично значение с очакваното продължаване на мандата на един социалдемократ във федералната столица, обобщава политологът Герд Лангут.

Според окончателната равносметка 2011 г. ще остане една "година на ужаси" за либерално-консервативната коалиция, ръководена от две години от Ангела Меркел, която след всички регионални избори успя да запази контрол само в източната провинция Саксония-Анхалт.

Неспособна да се наложи в управлението на кризата с еврозоната, жертва на гафовете на Свободната демократическа партия, нейния либерален партньор, и на собствените си противоречия по важни въпроси като съдбата на АЕЦ, най-влиятелната жена на планетата според списание "Форбс" видя как популярността й се топи като сняг на припек.

Тя е едва пета сред най-уважаваните политически личности в Германия, след като бе най-популярният канцлер в следвоенния период през първия си мандат (2005 -2009 г.).

Политическата 2012 г. ще бъде по-спокойна, тъй като се очакват само един регионален вот, в малката провинция Шлезвиг-Холщайн. Герд Лангут изтъква, че "Меркел има здрави нерви. Тя може да продължи да управлява въпреки пораженията. Освен това не е рядко явление правителство да бъде санкционирано по средата на мандата".

В Берлин не толкова европейската криза, колкото цената на недвижимите имоти бе темата, която доминираше по верме на предизборната кампания.

Най-посещаваната от туристи столица в Европа, където хора на изкуството и любители на развлечения без пукната пара пристигат на рояци, е също и град, преживяващ дълбока метаморфоза, с все по-задълбочаващи се контрасти между буржоазните и бедните квартали.

Докато цената на квадратен метър рязко се е увеличила на места, нивото на безработицата все още е най-високото в Германия (13,3% при 7 на сто средно национално равнище).

В Берлин има много имигранти (13,5%), главно турци, заради които е наричан "най-големия турски град извън Турция".

"Градът се разраства диво. Няма общ план, няма ограничения, това е град на туристи и пришълци" – такава е суровата оценка на списание "Шпигел".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Берлинангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
ДО 13- ДОЙЧЛАНДИЕЦА преди 13 години
DUTCHLAND FUR DETCHES! EILI ***! AUSLENDER RAUS! ТОВА ЧУВАЛ ЛИ СИ ГО ***? АКО НЕ СИ РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ГО ЧУЕШ ПА ДОРИ И ОТ ГЕРМАНСКАТА СИ ЖЕНА! *** ***.
19
0
 
1
 
! Отговори
мен преди 13 години
Германците започнаха да се посьбуждат вьпреки че и на тях им промиват мозьците яко. Баба Меца и френската джуджанка ще се опитат да си изпьлнят фашистката програма на банките и петро химическите концерни преди да бьдат изритани догодина, дано да не успеят.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тая я намразих,още когато блъскаше по масата,като пияна *** и ревеше да затваряме АЕЦ Козлудуй.Тогва лично шефът на МААЕ каза по ТВ,че Козлудуй е по-здраво построен от повечето Аец в Канада,и дори в Европа.Да беше блъснала на власите,когато точно тогава откриха АЕЦ Негру маре...
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Решението за отказване от ядрени мощности неминуемо ще обрече немската икономика на сериозен срив.Което е доста зле предвид че май са единствените горе-долу добре в ЕС.С тва си решение си поотрязаха ръцете.Разбира се още не са го осъзнали.Но пък и доверието към възрастното лелче което не спира да зове за свикване с турците и исляма в Германия както и за отказването от АЕЦ спада.Естествено е-просто бабето е вече с критическата и все повече губи връзка с реалноста.Слава богу има и нормални.
16
1
 
5
 
! Отговори
Янчо преди 13 години
Връщане към законите и програмите от преди 1944г. като се изключи монархията и ще започне да се възстановяват нещата. Поне ще намалее некадърността при следващото поколение.
15
1
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 13 години
Заради такива като теб. *** в България казвате, че сте турци, а в чужбина казвате, че сте българи. Понеже българин навън звучи гордо, а турчин и *** им звучи еднакво.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как може се връзвате на някакви турчета, които в Турция са никакви, а тук ги смятаме за ***. Има свестни турци, но някои са като този. Циганистан хаха :) Разходи се из Турция извън Истанбул, разходи се из Мала Азия и не смятам, че нормалният бял европеец би различил живеещите там от *** катуни. Пак казвам, нито съм расист, нито мразя турците. Но когато някой е неграмотен и провокира, е редно да му се посочи истината поне.
13
9
 
5
 
! Отговори
DEUTSCHLAND !!! преди 13 години
Deutschland war, ist und wird sein ein auвergewoehnliches Land !!! Deutschland ueber alles !!!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Do Turkey Ami shte te izgonime tebe i niama da e veche Ciganistan,***...
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 8.Циганистан е защото не сме изгонили *** Доган и всичките му приятели от ДПС и ромският съюз.
10
2
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Явно, и там е голяма гръцката гилдия!
9
3
 
20
 
! Отговори
Einzelkämpf преди 13 години
Германия затъва поради факта че се "импортират" умишлено "***" от всички *** дупки на света - разбирайте мюсюлмански държави и африка! Еми как няма да завуни на *** тогава ???
8
3
 
25
 
! Отговори
Do Turkey преди 13 години
:) А прякора на Турция как е?! Ревахте на САЩ, че не ви подкрепят за кюрдите, мрънкахте им пак, че Израел ви стреляха като пъдпъдъци, ама нещо не се трогнаха. Едно време имаше СССР и бяхте важен сателит, но вече го няма. Да Турция преживява икономически бум, но нека ти припомня, че той е доста нестабилен и освен в туризма Турция не е конкурентоспособна в никоя друга област. България може да е зле, но нямаме измислено самочувствие като вас. Да не говорим пък лирата колко падна и дефицита от 10%.
7
8
 
25
 
! Отговори
Берлин преди 13 години
Но защо обиждате Германия?! Тя ви изхранва. Вместо ръка да целувате, вие лаете. Но скоро ще ви дърпаме шалтера.
6
1
 
18
 
! Отговори
Schcutzstaffel преди 13 години
Прякорът на Берлин е кючук истанбул. Защо ли?
5
3
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 13 години
Току-що се връщам от избори. Подкрепих Вовата.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ami nie s taia EVROPA k-r tarsihme dva namerihme
3
1
 
30
 
! Отговори
1 преди 13 години
2Германия преди 10 год не беше такава.Преди 25 пък съвсем.Сега е направо отврат.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 1 poveche mladi Balgari triabva da patuvat do Germania i voobshe v Evropa da ja vidat kakvo prestavliava i togava da pishat po forumite ti si ja vidial kakva e naistina tia se prevrasha v AfroAziatski kontinent i v skoro vreme she gi upravliavat Barazi Obamovzi i Germani i Holandia Franzia i taka n. a tezi po kofite sa iztochno Evropeizi koito obirat kutiki str.25 cen. niamat prava da rabotiat a maznite obirat kaimaka 600milarda.dava na godina FRG za soz.pomoshi na chernilkite,na zabuleni i
1
24
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Германия започва да го закъсва!!!Миналата седмица бях там и О УЖАС..........тези започват да заприличват на българи.Хаос по улиците.Полиция на всеки 100 метра и ПРОВЕРКИ.Клошари ровещи в кофите навсякъде.По улиците над 50% са чужденци....турци,араби,азиатци и още каква ли не ***.На всякъде те питат:"Касов бон искате ли?" и като кажеш НЕ ,те просто НЕ ТИ ДАВАТ ТАКЪВнито пък чукат на касовият апарат.Изобщо тези гонят гърците.