Стига скандали! Време е на полето да излязат юнаците!

Как за една седмица цветният сън във волейбола се превърна в кошмар
Обновена: 16 май 2012 14:50 | 16 май 2012 10:07, Красимир Ангелов
94
Стига скандали! Време е на полето да излязат юнаците!
България има още един шанс за класиране на Олимпиадата в Лондон. Снимка: БТА

Точно преди седмица българският волейбол бе на върха на своята мечта. Родните национали отнесоха с 3:0 Словения в първия мач от Олимпийската квалификация в София и накараха близо 10 000 в спортната зала „Арена Армеец” и още хиляди пред телевизорите да вярват: България ще играе на игрите в Лондон! И ще побеждава там.

А и имаше всички предпоставки за това: Имахме на пейката най-успелия клубен треньор в последните години, имахме играчи като Матей Казийски и Владо Николов, имахме препълнена зала с хиляди български знамена и викове "Българи, юнаци"...

Но всичко свърши в един миг - непримирими германци, една погрешна (според мнозина) смяна, отчаяние на полето... и край!

Олимпийската мечта литна (макар и не окончателно)! А на нейно място се настани традиционното търсене на виновник, ваденето на кирливи ризи, закани за бойкот... Неща, на които никак, ама никак не им е времето в този момент.

Факт е, че отстраняването на Радо Стойчев предизвика бурни вълнения във волейболните среди у нас, които са на път да разбият дори отбора отвътре. Най-добрият ни волейболист Матей Казийски директно намеква за отказване в знак на несъгласие след уволнението на Стойчев, а неговото окончателно решение трябва да стане ясно до часове. Към бойкота на Казийски може да се присъедини и разпределителят Андрей Жеков, който също умува дали да остане в отбора.

И докато двамата волейболисти решават дали да продължат с националния отбор, другият силен човек в селекцията – Владо Николов, с половин уста нападна бившия си треньор, като заяви, че с него се работи трудно, защото Стойчев ... не бил се наспал... Отделно масло в огъня наля и легендата Любо Ганев, който в няколко телевизионни предавания само за 2 дни обясни надълго и нашироко защо трябва смяна на треньора само 3 седмици преди "поправителната" олимпийска квалификация и как трябва да се държи Матей Казийски в националния отбор.

Още по темата

Погледнато реално, воденият от Радостин Стойчев отбор не успя да регистрира особени успехи в трите си най-важни турнира досега. През 2011 останахме извън четирите най-добри отбора в Световната лига, а на Европейското първенство през септември загубихме от Русия на ¼ - финал. Естествено, най-голямото разочарование дойде в събота срещу Германия, когато цяла България се бе подготвила за финал.

Но въпреки това смяната на треньора в такъв момент бе неуместна, най-малкото защото нямаме време за кой знае какви промени. А най-вече – за да си спестим драмите, които последваха.

Последният ни шанс за Олимпиадата чука на вратата, а заедно с него идва и домакинство на Световната лига, което също е достатъчно отговорно събитие. А батакът става все по-голям, след като и соченият за сигурен наследник на Стойчев Силвано Пранди отказа да поеме отбора с мотива, "че липсват минимални условия за взаимодействие и взаимно единомислие, което не ми позволява да упражня по разумен начин моята работа".

Подобно признание на Професора, който вече води националната ни селекция и бе отстранен също толкова скандално, колкото и Радо Стойчев, идва да покаже, че явно нещата в родния волейбол за пореден път никак не вървят по мед и масло въпреки настаналата еуфория покрай Олимпийската квалификация.

А сега накъде?

Само за седмица случващото се в националния отбор се превърна от цветен сън в кошмар. Вече нямаме на пейката най-успелият клубен треньор в последните години, може би няма да имаме Матей Казийски, Андрей Жеков... а ако скандалите продължават така, нищо чудно "Арена Армеец" да бъде далеч по-пуста за последната олимпийска квалификация... Не, не, не!

Олимпийската мечта още не е загубена и България ще може и трябва да се бори за нея!  При това с отбори, които с изключение донякъде на Франция, са далеч от нашата класа.

Така че време за сърдене няма, защото Лондон няма да ни чака. Точно обратното – ако сега не бъдем отново едно цяло, отново ще чакаме поне още 4 години до следващите олимпийски игри в Бразилия. 

А пълната зала е на пост с българско знаме в ръка и добре познатия вик "Българи, юнаци“. Остава само на полето да излязат юнаците!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
23
 
! Отговори
GL преди 12 години
А някой спомня ли си, че преди години именно ИНЖЕНЕР Данчо Лазаров беше този, който изкара доброволно националния отбор от Световната лига, мисля, за да направи място на отбора на Япония? Някой чувал ли е отбор доброволно да се отказва от големите пари, които се разиграват в лигата? И колко получи тогава инженера за да постъпи така?
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***,там е проблема, че очакванията са в пъти по-големи от възможностите.Пак да напиша, миналата година играхме без либеро и само с двама централни блокировачи(даже не бяха и здрави)Тази година играем без Разпределител, Жорката Братоев се раздаде на макс ама не е сериозно разпределител който не играе във Втора Руска Лига, да очакваме, че с него сме сила, има още много хляб да яде.И не казвам, че Радо не е винове. Сигурно можеше и по-добре да се справи, но реалностите са други.
44
0
 
2
 
! Отговори
doko преди 12 години
v na4aloto be futbola sega voleybola na koe ide red utre
43
5
 
7
 
! Отговори
ДО 55 ОТ АЛОВ преди 12 години
Ммм да! "Голям успех" наистина! Финали на световната лига.... Като се има предвид че преди това на такива финали участвахме всяка година! А там? На самите финали а? Нещо да кажеш за мача със Полша? Нещо да кажеш за Европейското? Мача със Словакия? Очакванията ни и пълния крах после? За Олимпийската квалификация насред София пред такава публика изобщо няма да говорим! Как така световен и европейски клубен шампион НЕ може да "вдигне" играчите си със тая лабилна психика?! А постоянните му "грешки"?
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
платени драскачи!не подценявайте интелигентноста на феновете. Волейболът е най-интелигентния колективен спорт (доказано) и феновете му са достатъчно умнине се опитвайте да ни лъжете, че федерацията са добрите а Радо, Матей, Андрей - лошите. Те, за разлика от вас, имат чест
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искате ли грозната истина ? Тя е, че Бойко Подрисов вече иска да си наложи марионетките и във волейбола. За тази цел ще направи всичко възможно тлъстия *** Л. Ганев да се намърда на някое постче в отбора, дори цената да е тоталното му разваляне. Сложи си ги по регионалните комисии, в разузнаването, в агенциите, сега и в спорта (визирам Ганев във волейбола и Стоичков във футбола).
40
0
 
18
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Много е лесно да им кажеш момчета играйте за България и се класирайте за Олимпиадата. И те го правят между другото, но по този начин само нищо няма да се промени. Тюфлека пак ще си е там. Всички фенове на БГ волейбола трябва да се обединим и да махнем Лазаров.
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Без Казийски и Жеков няма да успеем да бием Франция и ще станем за смях в Европа.Върнете Радостин Стойчев иначе няма кой да напълни залата на 8-10 .
38
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
следя коментарите от последните 4 днидо вчера всички се изказваха в подкрепа на Стойчев, днес вече коментарите се политизираха и успяха да организират платените драскачи - вече Радо, Матей и Андрей се оплюват на поразиятези, които ги оплюват къде бяха три дни - уговаряли са сценариякак можете да кажете, че Любо става за нещо - него го интересува комисионната от Асикс, Димо Тонев го интересуват нощувките в хотела му в Самоков и т.нЛюбо с едно четвърто място на св.лига легенда не се става
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
любо ганев, стига си се крил зад името ***
36
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора разберете. Големия проблем на волейбола ни е Данчо Лазаров. Не са играчите и треньорите. Рибата се вмирисва откъм главата. Него трябва да го натирят...Много добре анализирате, че какви ли не промени имаше в отбора.. играчи, треньори, а резулатата същия. През всичките тези години едно нещо не се промени - ръководството на федерацията. Направете си извода. Във волейбола няма пари, като във футбола и Лазаров си е измислил разни схеми, за да изкара пари
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, Сточев ни класира за първи път на Финали в Св.Лига от 4 години, а играхме без либеро и само с двама здрави централни блокировачи в два турнира.Не разбирам, защо хората продължават да си мислят, че сме едва ли не в топ 3 в света, а ако направят съпоставка с другите отбори, ще излезе, че сме 8-10 място.
34
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стойчев е най слабият треньор на национала за последните години гледайки представянето и игрите .Какво го искат толкова не ми е ясно ,може да е симпатичен и удобен но при тези резултати бих го изгонил веднага
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се гледат само резултатите е за хората които търсят причина за уволнение.1. Мартин имаше целия отбор винаги окомплектован, при първия по сериозен проблем отбора бе изтърсван като брашнян чувал - Факт(нищо лично към Мартин уважавам го много за това което направи)2. Стойчев - първата година игра без либеро, втората без разпределител, ако някой е стъпвал на игрището знае колко са важни тези два поста.
32
0
 
12
 
! Отговори
rument преди 12 години
Пич - Радо не велик,никой не е велик,но в момента е най-добрия клубен треньор в Европа,а може би и в света.Сега трябва да видим дали новия тренер и момчетата ще се сработят бързо,за да получим квотата за игрите.
31
1
 
22
 
! Отговори
До Алов преди 12 години
Андрей и Матей с нищо не са виновни. Във федерацията се вихрят страшни далавери. Идея си нямаш за какво говорим. Момчетата са достатъчно кадърни и не искат да бъдат ползват за пионки в играта на Лазаров.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Данчо да си ходи, а не треньора. Да ходи да си прави гнусните далаверки някъде другаде. ***. Много добре знаем защо се пускат определени играчи на терена, а другите търкат пейката. Знаем и за парите, които си раздават. Ревльото Владо Николов и той да си хваща пътя. Не може капитан да ни е най-непостоянния играч, пък било той и с опит.
29
0
 
12
 
! Отговори
Бо преди 12 години
Съсипахме единственият ни силен групов спорт. Всички знаят какво е правилно да се направи, а се прави точно обраното. Типично по български - един работи, трима го гледат и дават акъл и като не стане му викат 'Аз нали ти казах'. Няма визия, няма работа с юношеските школи, няма финансиране, разчитаме на няколко талантливи момчета и до тук ... всичко на самотек. Хубава работа - ама българска.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо против Марто Стоев, но да го сравняваш с Пранди или Стойчев е смешно. Статистиката е за статистиците. Марто имаше Пламен и Пушката, на първия турнир без Пламен видяхме какво стана - 2008 олимпиадата ни изтърсва който ни хвана. Бихме Китай, Венецуела и Япония с по 3-1 и паднахме 1-3 САЩ, 0-3 Италия, 1-3 Русия. Тогава ако върви сервиза може да бием, но никаква игра в защита. Друг е въпроса, че смениха и топката от тогава и с новата не може да се бие толкова силен сервиз.
27
1
 
21
 
! Отговори
topor преди 12 години
Нема да укоря никой от националите, ако си вземат чантичките и се завърнат веднага в клубните си отбори в чужбина. Веднага. Даже респектът ми към тях ще стане много по-силен.Защото в момента вече са вкарани в чужда на тях бизнессхема. За максимална печалба от тях и присвояването и от "кръгчето" около залата. Много "бизнес" маймунки се накачиха на перспективния волейболен клон. И го счупиха. Но им лъснаха разпраните червени (герберски) ***.А волейболът - майната му. Кинти да капят! Срам!!!