Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?

554
Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът трябва прагматично да оцени военната и финансовата си помощ за Украйна и да я разглежда като инвестиция в сигурността на Европа. Защото едно поражение на Украйна ще му излезе много по-скъпо, твърдят експерти.

Ако Западът позволи на Русия да спечели войната срещу Украйна, Кремъл и неговите авторитарни съюзници ще разпространят влиянието си по целия свят, подкопавайки основите на международния ред и демокрацията, пише Виктория Власенко в "Дойче Веле". Подкрепата за Украйна, която би довела до нейната победа и впоследствие до членство в ЕС, би донесла предимства в областта на сигурността и икономиката за съюзниците на Киев. Това се казва в проучването "Украйна: цената на бездействието", изготвено от брюкселския мозъчен тръст "Приятели на Европа" в рамките на инициативата "Украйна".

Авторите на проучването базират заключенията си на интервюта с представители на НАТО, Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност, Европейската банка за възстановяване и развитие, членове на украинското правителство и парламент, както и политически и икономически експерти от държавите членки на ЕС и НАТО. Много от интервюираните се съгласиха да дадат мнението си за изследването само при условие за анонимност.

Помощта за Украйна е не само "морално правилна"

"Войната в Украйна е крайъгълен камък за нашето време. И изборът, който правителствата на Запад ще направят в отговор на нея, ще има далечни последици не само за Украйна или Европа, но и за демокрацията по света", се казва в проучването. В него се анализират преките и хибридните заплахи, които руският режим представлява за страните от НАТО и ЕС, и се отбелязва, че финансовата и военната помощ за Украйна е не само "морално правилна", но и в геополитически и икономически интерес на Запада.

Ако Киев бъде победен, "Путин няма да се спре с Украйна, а ще продължи да развива имперските амбиции на Русия" и нито една европейска държава няма да се чувства в безопасност, се отбелязва в документа. И макар да се наблюдава спад в обществената солидарност с украинците в Европа и Северна Америка на фона на нарастващата "цена на войната" и забавянето на икономическия растеж, разходите за подкрепа на Украйна днес "ще спестят на данъкоплатците още повече разходи за отбрана в дългосрочен план".

Освен това, ако Украйна победи, тя ще бъде не само силен стратегически съюзник на Запада, но и "икономически партньор с огромен потенциал". Така по-специално следвоенното възстановяване на Украйна може да представлява значителен бизнес интерес за западните партньори. "Подкрепата за Украйна вече създава работни места на Запад, а инвестирането в нейното възстановяване ще донесе още по-големи ползи", смятат авторите на изследването. А интегрирането на селскостопанския и енергийния сектор на Украйна в европейската икономика "ще повиши сигурността на доставките и ще помогне за защитата на потребителите от ценови шокове”.

Действията на Запада са от решаващо значение за победата на Украйна и за нейното по-нататъшно движение към "демократично, европейско бъдеще". "С подходящото ниво на международна подкрепа Украйна може да постигне резултат, който да защити това бъдеще, като гарантира, че тя ще се превърне в силен, независим партньор на Запада и пример за демокрациите по света", заключават авторите на проучването.

Подкрепата на Запада е от съществено значение за победата на УкрайнаПодкрепата на Запада е от съществено значение за победата на Украйна

"Русия трябва да загуби тази война"

За две години и половина, откакто трае войната, европейците научиха, че свободата и сигурността имат цена и "тя трябва да бъде платена", заяви нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен. "Трябва да отговорим на агресора и да се изправим в защита на европейските ценности. И затова трябва да говорим не само за солидарност с украинците", каза тя. Министърката е убедена, че като помагат на Украйна, страните от ЕС "сами стават по-силни".

Досега само малко над 30 държави "подкрепят и активно помагат на Украйна", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур. Според него Западът трябва да реши "дали иска Украйна да спечели". "За нас е важно Украйна не само да спечели войната, но и Русия да я загуби, защото разбираме какъв е залогът", каза Певкур. Естония е една от страните, които предоставят най-голяма помощ на Украйна, като отделя 0,25 на сто от брутния си вътрешен продукт за военните нужди на Киев. "Ако други държави правеха това, което правят Естония, другите балтийски държави, Полша и Нидерландия, тази война отдавна щеше да е приключила", заяви министърът.

"Става дума за възстановяването на Руската империя”

Цената на всеки ден забавяне на западната помощ за Украйна е човешки животи и разрушена инфраструктура, заяви бившата хърватска президентка Колинда Грабар-Китарович. Войната в Украйна ще се отрази на бъдещето на цяла Европа, убедена е тя. "Нека не се заблуждаваме: войната няма да спре в Украйна. Защото става въпрос за руския експанзионизъм и възстановяването на Руската империя. Виждаме сблъсъци на различни начини на живот и на различни ценности, общи за нас и за Украйна", каза бившата президентка.

Помощта за Украйна не е скъпа прищявка или благотворителност, защото инвестицията в успеха на Украйна "ще се възвърне стократно, когато се помисли какво може да предложи на Европа", смята бившият говорител на НАТО Джейми Ши. "Украйна вече е ключов партньор на ЕС в енергийния сектор и ще стане равноправен член на нашия единен пазар. Въпреки огромните предизвикателства, Украйна продължава да провежда реформи за постигането на тази цел", заяви еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон. Тя подчерта, че западните партньори на Украйна "трябва да направят всичко, за да гарантират, че Украйна ще спечели". "Ако Русия спечели войната, това ще бъде голяма заплаха за енергийната сигурност на Европа", подчерта Симсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълни измислици! Ние плащаме вече много, ще плащаме още много, докато Украйна загуби войната. После просто ще си отдъхнем. Ако някой не е разбрал, това не е нашата война! България не купува заводи и земя в Украйна, не продава нищо там, а само дава.
271
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НАТО да раздели Русия на по-малки държави и да им назначи президенти. Хората ще почувстват подкрепата на Запада и ще започнат граждански войни, които ще преминат в междудържавни.
270
2
 
17
 
! Отговори
Гошко До 292 преди 4 месеца
НАТО не можа да се справи с талибаните. Балонът още тогава се спука. Сега нека промитите ЛГБТ мозъци и вегани не хващали оръжие заедно смалките деца да чакат разпад на Русия и победа на НАТО чрез Украйна. Аз също ще чакам дядо Коледа. Няма лошо.
269
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 294 Опикана копейко, ако средният руснак получаваше 1000$ вие българските русофили отдавна щяхте да сте се изселили натам. Лъжеш като русофил.
268
0
 
5
 
! Отговори
До 286 преди 4 месеца
То, дето руснаците са изостанали, ами швейцарците например? Те ДАЖЕ и москвичи и телевизори Мургаш нямат. А з необразованите дежурни платени като тоя убавец: Телевизорът Мургаш си е чисто български, а не руски. Той явно е имал в предвид съветски, но да не задълбаваме по- надълбоко, че съвсем няма да разбере.
267
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименНАТО/глупакАбе аланкоолу Руснаците пълнят курортите по целият свят, Руснака получава в пъти по-голяма заплата от Българина-въшкар тръгнал с щайга домати натоварен в 30 год. пасат на 1 млн километра. Не може да ги стигнем руснаците по заплати и стандарт на Живот! Средната заплата в Русия е над 1000 долара а бензина е малко над лев! Няма ЛГБТ, няма ЕкоКраставици, хепиКокошки и НПО-***!
266
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Каква война? СВО на Путин не е война. Да не се стига до война, че тогава ще видят и украинците, ще видим и ние за какво става въпрос.
265
14
 
7
 
! Отговори
Планът на Еврамерика преди 4 месеца
НАТО ще се разширява до Тихия океан. Япония става член на НАТО. Русия се разделя на васални държавици, както Арабия.
264
3
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 4 месеца
500 хиляди. българи в Украйна могат да се върнат в родината. Защо ЕС да не даде средства за това. Така ще се подобри България във всяко едно отношение. Да ама не! Целта никога не е била подобрение и България трябва да приема мигранти. Чистите украинци на запад за нас само бабички от там и тарамбуки от близкия и далечен изток плюс Африка.
263
13
 
1
 
! Отговори
Ха ха, преди 4 месеца
Копейките са забавни! Никой не иска да "побеждава" Русия! Трябва само да бъде изхвърлен руския окупатор от Украйна! Поняли ?
262
1
 
4
 
! Отговори
кон с гривни и ланец преди 4 месеца
до 282 ; -"У нас ще има масово късане на ризи и преминаване в другия лагер....както винаги е било! От "на кого ни оставяш Царю?", до "Здраствуйте, братушки!" - Абсолютно си прав ! Но какво да се прави - особености на националния ни манталитет ...
261
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако Украйна изгуби войната, без пауза русия почва следващата война. В това съмнение не трябва да има.
260
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така да се замислим ЕВропа нишо не произвежда, няма млади хора а ако има те са с имена като Бабукар или Сунак...Бабукар и Сунак са дошли в ЕВропа да стискат/*** бели моми а Европа да им плаща. Баб$ините не искат да се бият а европейците и не могат, Европа няма оръжия вече..извода сами си го направете! Ако погледнем колко плащат икономиките на САЩ и на ЕС за безработни и социални сами ще раберете, че такава икономика немпже да издържи и само печатат пари! А БРИКС работи и прозвежда! НАТоКапуТ
259
9
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 4 месеца
ЕС е 28 Държави - Които Не Желаят да Карат Москвич- Оссмак, да гледат Чернобял Телевизор Муурргаш, Русия Не Произвежда 1 Смартфон, Няма Компютри - Европа НЯМА ДА ЖИВЕЕ В КАММЕННАТА ЕПОХА и в Землянки на Дииввият Рууснак...Абссурт- Тук Никой Не Говори За САЩ....Просто Рууснака е Изостанал с 50 Години във Времето...И Никой Не Може Да Го Тъъппи...ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
258
2
 
8
 
! Отговори
ароматния пръч преди 4 месеца
Каква победа на Украйна щяла да излезе по-евтино.След влизането на Крим,Донецк и Луганскв състава на РФ,при опасност за загубата е първото условие ,че щом територията на РФ е застрашена е основание да се прибегне към ядрени удари от най-висока степен.Третата световна война,при това ядрена ли ще излезе по-евтино на Запада?Приказки за деца.За късмет на човечеството няма ни най-малки признаци да се стигне дотам,защото мечката завършва винаги с мечешки масаж,което е неизбежно както слънцето изгрява.
257
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако Украйна загуби войната, българите, или поне тия дето ще останат да се стягат за още 45 г руско робство. Няма да има Гърция-мърция лиготии. 2$ заплата и работа цяло лято на полето да събират реколта за московския господар.
256
1
 
12
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 месеца
Цената да синя плащат украинците.Ние не водим война нито срещу Украина,нито срещу Русия. Наглостта на Зеленски е обаче отвратителна,защото война води само този,който има оръжие.Цинизмът на Украина да иска оръжие от други,които не участвуват в НЕГОВАТА война е ненадминат. Зеленски е един жалък комплексар,който действува психопатично и това е лесно да бъд установено от всеки психолог или психиатър. Най-добре ще е да се проведат избори в Украина .Ако ли пък не ,то Зеленски трябва да бъде елиминиран
255
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
У нас ще има масово късане на ризи и преминаване в другия лагер....както винаги е било! От "на кого ни оставяш Царю?", до "Здраствуйте, братушки!"
254
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В най-добрия вариант за Запада, Украйна ще бъде разделена на две и няма да може да си върне заемите. Но подозирам че не им е това целта а да намалят колкото може повече живата сила на Украйна и Русия. Затова не трябва да се създават такива изкуствени държави, да им е за урок на руснаците.
253
1
 
10
 
! Отговори
🇧&#1 преди 4 месеца
оКРАЙна приключи преди да е започнала.