Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави

Съюзът щял да бъде конфедерация
285
Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави
Снимка: БГНЕС

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРГорбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За такива, като тиквата - има съдилища. За комунистическия диктатор, може само да се молиш бог да си го прибере по-рано.
230
4
 
4
 
! Отговори
Me преди 2 години
Слава богу, СССР не беше спасен!
229
3
 
3
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
Горбачов е презряно същество - да гори в ада и той и всички около него!
228
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе напишете нещо за Банкянския похотливец. Няма ли пак някоя Мата Хари да му щракне кюлчетата?
227
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да гориш в АДА чудовище нещастно , и цял късмет е че се появиха Путин и Лавров , за да спасят останалото и да издигнат Русия пак до световен фактор , че иначе жална му майка на целия свят !!
226
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Горбачов беше вкарал 1 милион сибирски главорези да изколят 1 милион латвийци, литовци и естонци агонията на СССР можеше да се удължи с 5-10 години.
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време революциите изяждаха децата си, вече разрушават цели държави.
224
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
"реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.това е като дървено желязо-уж реален суверенитет,но предоставен на центъра-тоест на диктатора в москва.реален е суверинитета на държавите в ЕС-Англия реши да се оттегли и толкоз,утре ако друга държава реши ще го направи.а в Русия винаги е имало и сега има диктатура,реална свобода няма и не се предвижда.Заради това,който имаше акъл се откачи от руснаците и мина под крилото на НАТО и ЕС
223
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя не беше ли оня с белега на звяра на челото ? Дето беше описан в Библията?
222
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Чернобил и Афганистан края беше неизбежен, ако не беше Горбачов е можело да има и гражданска война.. Но той направи тази перестройка по най безкруполния и дивашки начин и въведе по див капитализъм и приватизация от когато и да е било.. Разбраха се със САЩ - партийните другари и ченгета ще станете милионери и олигарси, а вие ще ни дадете пазара работната ръка и ресурсите си.. При Путин това се промени частично, защото нямаше накъде, Русия нямаше да съществува..
221
4
 
9
 
! Отговори
1984:КРАЯТ НА СССР преди 2 години
1984 е финалният КРАЙ на разгромения вече СССР и чак тогава си избраха Горбачов.............СССР/1917-1984/ ще се запомни с ЧЕРВЕНИТЕ СКЛЕРОЗИ които го разгромиха и окончателната публична посмъртна диагноза на Горбачов по Первии канал СССР някъде към 1987 която беше:"НАШИЯТ НЕПОБЕДИМ И ВЕЛИК СЪВЕТСКИ СЪЮЗ Е ПРЕД ГЛАДНА СМЪРТ А ДОРИ В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ ОТ НАС А В СССР МОЖЕМ И САМИ ДА ЗАБОГАТЕЕМ НО СМЕ В СТУДЕНА ВОЙНА тъй че НЕМА ДА СТАНЕ и да го бъде СССР
220
14
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Уважавам Горбачов, защото донесе "Гласност" и "Перестройка" и срути СССР - любимата държава на дрогарете комунисти :))) За щастие вече я няма, но пък си намериха диктатор в лицето на джуджето убиец :))) Ялова нация са това съветските колхозници и никога няма да се оправят. Още си живеят във Втората Световна Война и си въобразяват, че без втория фронт на САЩ и Англия пак щяха да спечелят
219
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този отдавна трябваше да е в затвора!
218
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На днешна Русия не са й необходими братушки, приятелски страни, както при социализма, тя иска страни за взаимно изгодно сътрудничество. А на сащ страни за взаимно изгодно сътрудничество не са му необходими, на тях им трябват само слуги за неизгодни сделки.
217
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не може да се "съхрани" доброволно, когато едната от частите на "съюза" просто използва останалите както намери за добре и за да прокарва диктатурата си. Насила има някаква възможност, но не и в много дълъг период от време.
216
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво е можело да стане не знам, но ни натресе един заврян зет, от който отърване няма, само за няколко години се отървахме, но се върна с марионетките си с пълна скорост
215
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е, другарят от Москва да гони народните врагове по света. Света се глобализира под натиска на технологиите, не на архаичните утопии, като комунизма.
214
6
 
14
 
! Отговори
bolbov преди 2 години
СССР е проект на планетарна държава,с управление вдъхновено от идеите на Комунизма.След 1956 го. ръководната клика в СССР се дистанцира от тези идеи.Спойката между народите населяващи тази велика държава губи своята сила и разпада е .неизбежен.Това е трагедия за цялото човечество,което отново ще трябва да тръгне по пътя на комунизма,строй който вече привлича много интелектуалци и работници в САЩ
213
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР се разпадна, но преди това Горбачов нарита старите васални комунистически лидери в източна Европа, за радост на народите.
212
17
 
6
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Разоръжаването беше прекрасна идея. Щяха да се освободят много ресурси за благоденствието на много народи, ако бяхме добри и се уважаваме един друг без оглед на каквото и да е разделение. Но може би това е утопия, както и комунизма. Путин започна да въоръжава Русия, Бог знае за какво. Какво да прави Запада. И те започнаха да се въоръжават.Така започна тази отвратителна надпревара и хората живеят все по_лошо, навсякъде. В този смисъл , политиката на Путин може да я одобрят само от военната хунта.