Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави

Съюзът щял да бъде конфедерация
285
Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави
Снимка: БГНЕС

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРГорбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този нафталинен герой пак ли изплува от батака! Сигурно свърши парите! На кой му пука за съюза ти? Скривай се!
210
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига си се оправдавал, продажен предател! Станало е точно онова, за което американците са ти платили.
209
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може вечно да правиш хората на маймуни. Накрая се усещат.
208
2
 
15
 
! Отговори
dogan преди 2 години
Абе можеше да бъде спасен СССР, ама на никой нему трябваше...Най-вече на КГБ.
207
2
 
8
 
! Отговори
Психодиспансера сСсР преди 2 години
завърши очаквано......с тотален разпад.
206
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И ДЪРТ АЛКОХОЛИК
205
11
 
4
 
! Отговори
Поправка на 232 преди 2 години
Всеки, всеки един ден върху Земята се стоварват поне 700млн кгм екскременти. Ако приемем че консистенцията, или оттам обемното тегло е близко до това на краве масло, всеки божи ден Земята се сдобива с около 2млн куб.м материал! Ами много сме! Един ден ще умрем в собствените си .... . Както мойто джибре си умира след като ми произведе алкохол.
204
18
 
16
 
! Отговори
България в ЕС и НАТО преди 2 години
СССР беше скапан съюз, Европейският съюз е готин съюз
203
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия се обсъжда стоителството на гиганстки водопроводи към ЕС. След провала на вятърните перки и соларните панели единствената алтернатива която остава е зелен водород, който може да се получи само от прясна вода и ще доведе до драстично намаляване на количествата прясна вода в ЕС, водата ще стане по скъпа от газта. В Русия и Бразилия са най-големите количества вода, Русия ще печели добри пари от доставката на прясна вода за ЕС.
202
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР го побъркваше, сега Русия ги пбърква.
201
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е бита карта! Какво друго освен оръжие показват? Битова техника, коли, стандарт на живота? Едно голямо Нищо!
200
8
 
5
 
! Отговори
До 220 преди 2 години
220, ако приемем че населението на Земята е 7млр. Ако приемем че всеки от нас отделя екскременти, средно статистически, 150-200гр на ден.(занижавам и усреднявам,поради запек или обратното). Получаваме че всеки божи ден върху Земята се струпват, безмилостно, над 70млн килограма гой.на! 70млн кг, всеки ден!
199
11
 
13
 
! Отговори
Малко по-реално преди 2 години
Китай купува руски газ за смешните 50 долара за 1000 м3, защото има 20 годишни договори, затова Русия няма изгода да им продава газ ! Без европейския пазар на газ Русия ще фалира !
198
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиката на Китай е доста по-голяма от тази на ЕС. На Русия и е достатъчно да изнася газ само за Китай, за да си произвежда оръжията.
197
19
 
15
 
! Отговори
СИКТИРДАК преди 2 години
КАКТО СЕ РАЗПАДНА СССР ТАКА ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ И РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ.
196
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ден Горбачов ще бъде канонизиран Светия! Първият, който избра Разума пред изгубената надпревара. Христос беше отричан дълго време преди да го признаем за божи син. Не забравяйте!
195
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още 6 месеца ако не се сертифицира Северен Поток 2 и на Газпром ще му бъде по изгодно да отоплява гражданите на Русия да горят купюри европейска валута, отколкото да им произвежда газ.
194
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Афганистан идва ред на Балканите.
193
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При новите развития на геополитическата ситуация, САЩ гледат на "младите европейци" (източна Европа) като на пасив, който отнема ресурси, а не като актив. САЩ винаги следват своите интереси.
192
11
 
17
 
! Отговори
Много велика ?! преди 2 години
Мин. работна заплата в Русия е 128 евро ! 10 мил. руснаци я получават и трябва да изкарат месеца с нея !