Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави

Съюзът щял да бъде конфедерация
285
Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави
Снимка: БГНЕС

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРГорбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди седмици в Афганистан САЩ изхвърляха през люковете своите местни съюзници които повече не са им нужни, просто ги убиваха.
190
5
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Още малко остана..
189
10
 
11
 
! Отговори
coco преди 2 години
В ЕС ако не им харесва действията на някоя страна членка, я пляскат през ръката и й спират накой фонд. СССР ако не им хареса нещо в сателите им, нахлуват с танковете и трепят стотина студенти. Въпрос на ценностна система.
188
3
 
3
 
! Отговори
по голяма нужда преди 2 години
66 хиляди хоумлеси в Елей. Според оценка на Economic Round Table през 2023 броят ще достигне 90хил. Къде ходят по голяма нужда?
187
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пореден провал на изпитанията на хиперзвуковата ракета на ВВС на САЩ. Тестът на ВВС на САЩ на хиперзвуковата ракета AGM-183A по програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) завърши с неуспех, съобщи The War Zone, позовавайки се на представител на ВВС на САЩ.
186
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Телескопите са от 60те години.
185
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Spacex Dragon - астронавтите се давят в собствените си изпpaжнeния при полета на Inspiration 4 заради неработеща тоалетна. Иначе cargo спейскрафта на Илон Мъск има красиви закръглени форми, и изглежда много красив в сравнение с острите и старомодни форми на руските ракети. Директорът на НАСА по пилотирани кораби към частната компания Стийв Стидж заяви, че следващата седмица на връщане няма да използват тази система, астронавти ще използват памперси за удовлетворяване на естествените си нужди. Тоест в гащите. И тези хора са летели на Луната, нали!
184
7
 
12
 
! Отговори
Няма трагедия преди 2 години
Че кой ги е карал СССР да се саморазпада ?! Решили, че така е по-добре за повечето републики и го осъществили !
183
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес САЩ изпратиха в Космоса станция обсерватория, снабдена с мощен телескоп. Цел, изучаване на процеса около образуването на звезди и планети. Науката облагодетелства цялото човечество. Дори и тези, които крадат технологии. По същото време някои струпват войски някъде, изпробват нови ракети, и, така!
182
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп може всеки момент да бъде арестуван.
181
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия предложи на САЩ и НАТО да се изтеглят от източна Европа и НАТО да не се разширяват повече на изток. Русия предложи на САЩ да дадат отговор на предложението до 14 януари 2022г.
180
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А днес при Урсула какво се случва в ЕС? Укрепва ли, укрепва ли?
179
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На това му се вика след дъжд качулка , или да ти имам сетнешният акъл дето ти иде все много късно. 30 г ли ти трябваха да се сетиш. Аз мога даже да ти кажа , че ако още 70 те години бяхте направили реформа по китайски модел, ако не бяхте влизали в Афганистан и ако не ви беше гръмнала атомната електроцентрала, СССР още щеше да го има и щеше да е супер сила, не само военно. Ама това го знаеха в Сащ, на вас акъла не ви стигна да се сетите, и ви пуснаха по пързалката а ти лично изпълни поръчката.
178
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР го няма вече 30 години. Русия е добре. Кой го е грижа за СССР.
177
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че не застана в редицита на цивилизованите васали като България или на цивилизованите евроджендъри.
176
6
 
7
 
! Отговори
Kostas Linke преди 2 години
Слава на ТАварищ Путин! Ще възстанови СССР !
175
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Горбачов Русия можеше да застане в редицата на цивилизования свят като цивилизована държава! Но Олигарсите им не желаят това! Както Олигарсите на България не щат ЕС. Много хора са зад теб, Гешев! Не искам да търкам билетчета докато падна на тротоара!
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газта в ЕС стигна 2000$, американските и австралийските танкери с втечнена газ почнаха да обръщат от Азия и се насочиха към ЕС. Преди 3 дни в ЕС задухаха силни ветрове и количествата ток от вятър скочиха от 4.5% на 13% от общия, това свали цената на руската га на 1300$, сега танкерите ако искат да продават на ЕС ще трябва да продават под 1300$, а в Азия можеха да го продадат за 1700$.
173
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще я видим Норвегия ако я заобиколят от всякъде с военни бази и ракети, какво ще прави с парите от газта който продават за 2000$ на ЕС и се угоява сега с тях.
172
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Норвегия са чесни, там няма корупция, угояват се с парите на европейците като продават газ по 2000$, но после честно раздават парите на норвежкото народонаселение, а не като Путин който си строи дворци с парите от газта.