Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави

Съюзът щял да бъде конфедерация
285
Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави
Снимка: БГНЕС

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРГорбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
6
 
4
 
! Отговори
СССР... преди 2 години
..можеше да бъде спасен. - Надали, хората се бяха променили, искаха лъскави дрешки, разложението беше започнало - така става когато всичко е готово и осигурено. Не се цени.Сега ситуацията за Русия е много по-добра, без разните "арабески" и украинци. Въпроса е да развива технологии и въоръжение. Това е задача и приоритет N1 за оцеляването.
170
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И руснаците замениха комунизма с капитализъм. Избраха си диктатура, макар и не народна, а сегашната Русия е като огризка от имперската Русия.
169
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Норвегия точи от тръбата но парите от продажбата не потъват в нечии джобове а отиват директно в държавния универсален фонд който се използва за нуждите на населението .
168
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава да открием нефт и газ и при Кирил ще живеем богато като Норвегия и всички ще работим чиновници в сверата на услугите и ще взимаме по 5 хил евро заплати, важното е че ГЕРБ си отидоха, с Кирил всичко ще се оправи.
167
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Норвегия е една запустяла шведска провинция и няма никаква икономика и производство, само точат от тръбата нефт и газ и продават. В момента Норвегия се угоява с парите на европейците, продаеват газ по 2000$.
166
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия на 15 декември изпрати на САЩ и НАТО виждането си за бъдеща източна Европа - без НАТО и изтегляне на военните структури и бази от там. Освен това НАТО не трябва да се разширяват повече на изток и със страни от бившия СССР. Русия предложи на САЩ да дадат отговор до 14 януари. С това Русия иска да поправи грешката на Горбачов, който не поиска никакви писмени гаранции на щедрите обещания на Запада.
165
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Норвегия е била много бедна, докато не откриха нефт в прилежащия шелф. След това даже не искат да влязат в ес. Важното е във властта да не се допускат престъпници като банкянската тиква и всякакви демокрадци слуги на сащ.
164
7
 
9
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
""""Комунизма е за маймуни, не за хора."""""" --- Ти пък кво разбираш от държавно устройство и от социална защита, бе! Докато ние строяхме Соца в Бг , у Скандинавията построиха Комунизма!!!! В норвежките затвори живеят по-добре от доста "свободните" българи! Потърси из Нета да видиш как живее масовия норвежки убиец Брейвик, нашите пенсионери могат само да му завиждат!
163
9
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Светът на предателя Горбачов се сгромолясва!
162
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
лелеее!..Тоя бил още жив..?!
161
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера защо не са създали Съюз на Бившите Съветски Социалистическите Републики и да си решат проблема. Изглежда толкова просто.
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като мокри гaщи.
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай обяви приключването на експрорприяцията на приватизаторите. Всеки участвал, или помагал, или бездействал при приватизацията от 90-те години получи доживотна каторга. Сега вниманието се акцентира към приватизаторите в другите бивши комунистически, съгласно интернационалните завети на Мао. Най-напред, най-близките.
158
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Империя на ердоган паша? Турция е обградена отвсякъде от Русия, на юг вече граничи с Руската империя в Сирия. Това което виждаме от турция са опити да се съпротивлява на примката -- продажба на оръжие на украйна, организиране на тюркски съвет, инвазия в Сирия. Самата Сирия си поиска една област от турция незаконно анексирана преди ВСВ.Реконкистата на Балканите още не е завършена, подобно на Пиренейския полуостров, откъдето през 14 век окончателно бяха изтласкани арабите.
157
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизма е за маймуни, не за хора. Няма човек, който да страда за тоя зоопарк.
156
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР изкара 70 години и беше световна икономическа и военна сила. А ЕС и 40 години не можа да изкара, само присъединяването и разграбването на източна Европа му даде малка глътка въздух, но сега вече е свършено.
155
3
 
13
 
! Отговори
хахахахаха преди 2 години
едно нещо може да си го кръщаваш, както си искаш,същността му си остава същата ,козметични промени с гръмки имена ,типично по комунистически!!!
154
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предател, и живее на свобода!
153
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от най-големите руски предатели!
152
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава На Рейгън.И Тачър.