Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави

Съюзът щял да бъде конфедерация
285
Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави
Снимка: БГНЕС

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРГорбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
18
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Мисия много, много трудна. Перестройката трябваше да започне 10 години по_рано, от колкото започна, но дъртите не мислеха за бъдещето на поколенията. Държаха ни като куче на каишка.
150
8
 
4
 
! Отговори
МАЙОРА преди 2 години
До Анонимен 180 Не се бой! Празно няма! БГ като излезе от ЕС и НАТО ще влезе директно в империята на Ердоган паша! Нали това ви е бляна на всички путинисти!
149
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР бе уродливото творение на болшевизма и умря заради пълната си несъстоятелност и тотално противорчеие с човешката същност!
148
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2015та в Испания Юнкер заяви, че Европа залязва. Урсулата не само ускори залеза, а и разпада на ЕС.
147
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът, който допусна СССР да се разпадне, обяснява как би било възможно СССР да бъде спасен. Ама историята не познава условно наклонение, а точно тоя индивид по някаква причина живее извън родината си, а не в нея. Защо ли?
146
6
 
11
 
! Отговори
българин преди 2 години
Глупости на търкалета !! СССР беше живия труп и скоропостижно умря !!
145
6
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
Ела бащице, ела до Булгаристана и повтори онова що рече през 1986 година,че ВРАЩАТЕ БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ. после това го повторихте на едно чалгарско предаване и целият народ уж чул ама нищо не разбрал. Сега и ваш Путин и наште копринко-Малиновски отричат,че си ни върнал клетата държавица. Ела брато,ще те чакаме.
144
7
 
6
 
! Отговори
хмм преди 2 години
Още доста години трупа на СССР ще "вони".
143
7
 
8
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Всъщност, краят на СеСеСеРетата не дойде от Горбачов, а от финансовата несъстоятелност на чудовищната дэржава и от невъзможността и да съществува под тази форма. Ленин не напразно е написал в томовете си за американската организация на тръстовете. Ленин е проумял, че е направил фатална грешка, но е било много, много късно да върне времето назад и така до логичният разпад на СССР - държави в държавата, говорещи различни езици нямат бъдеще. Виж Югославия, например.
142
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които плюят по Горбачов обвинявайки го в разпада на СССР,са всъщност комунисти-сталинисти ,защото Горбачов унищожи комунизъма и искаше нов СССР.Нещата на малко да се случат ,ако не беше опитат за преврат на сталинистите и жаждата за власт на Елцин.По-късно се оказа ,че Елцин и премиера Черномирдин са жадни и за икономическа и финансова власт,също като Путин!
141
5
 
13
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Колегата с Руската Америка изпотрепа рибата. Е, ако иска да види и "Руската Ерия/Америка" да прескочи до Ню Йорк, да яхне Q трейн в дайрекшън Брайтън Бийч и ако НЕ говори па руский, може и да не може да се оправи, НО болшинството от онези руснаци са от белогвардейски сой, спасили се от червените негодници след 1917. А за Аляска, ако за нея дума, да забрави веднъж и завинаги. Отдавна е американски щат.
140
8
 
7
 
! Отговори
МАЙОРА преди 2 години
До Ха-ха 170 То клоаката на Шуткин е една държава .... като Нигерия, но със сняг! :)))))
139
3
 
15
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Христо Христов 156 --- Г-н Христов, в съвременния свят самостоятелна държава или сам човек стават само за тоалетната. Объркали сте СеСеСеРейската "демокрация" със Западната, защото зоопарк "България" беше отворен от капиталистите. ДНЕС можете да обикаляте земното кълбо, да си устроите живота там където пожелаете. Незначителна разлика от "оная демокрация", нали ? :)
138
7
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Държава се гради с твърда ръка, огън и меч! Не с мека китка. Тоя де се навира дето не му е работа, Историята се е изказала вече за него.
137
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно ще кажа-живях 10 години в Русия и тва бяха най-готините години от живота ми. Живях и 3 години в Германия-беда. Глейте си работата.
136
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 162 Чак има и руска Хамерика.))))Руска Америка няма от 1867год. от тогава вече има Аляска,щат в САЩ в който всеки втори руснак иска да се засели!
135
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този трябва да гори в ада за цяла вечност.
134
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 160Другарю ,държави с много етноси и религии има и други по-света ,СССР не е уникална в това!Горбачов няма вина за разпада на СССР ,даже напротив ,ако планът му за нов съюзен договор беше успял СССР без Прибалтика и Грузия щеше да съществува,но на това се противопостави Елцин,който още през юни 91г.прокара закон за суверинитета на РСФСР ,впоследствие и суспендиране на законите на СССР на територията на РСФСР.Така че вината за разпада на СССР изцяло е на Елцин и другарите му от Беловежката
133
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора копнеят да няма СССР, а да има само ЕС, обаче Путин им обърква хплановете, уви. А и самите руснаци по целио свет. Чак има и руска Хамерика. Яжте си онуй
132
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много преди Горбачов СССР се разпадаше. Брежнев остаряваше и разпада се засилваше. Кражби, заводи работещи в сивата икономика , контрол нула.