Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави

Съюзът щял да бъде конфедерация
285
Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави
Снимка: БГНЕС

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРГорбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
8
 
6
 
! Отговори
haha преди 2 години
Безполовите либерасти и по коледа громят несъществуващия вече СССР...
130
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
147 я обясни защо 1944г 90% от експорта на България е към нацистка Германия. Точно Сталин спира това, ако ме ти ясно. Сталин е работил дълго време с Георги Димитров, на Парижката конференция иска да признаят България вече за съюзническа страна предвид че участваме вече срещу фашистите, обаче Чърчил отказва и обижда българите и иска да разруши и разпачатоса страната.
129
5
 
8
 
! Отговори
Китайци се дръпнаха преди 2 години
от Москва някоя година след ВСВ. Така се запазва империя. Горбачов беше предател. Крепостта се превзема най-лесно отвътре. Така и стана.
128
4
 
8
 
! Отговори
Народ преди 2 години
Ний си искаме ГЕРБ и най-ниските заплати в Европа завинаги!
127
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Всеки в ЕС, който мисли за самостоятелна държава е крайнодесн. Факт. Аналогът на Чрезвичайная комисия - Комисариатът по ценностите в Брюксел в зародиш пресича подобни наченки с безпощадна пропаганда и армоя тро'лове.
126
0
 
5
 
! Отговори
Дори титовия соц бе преди 2 години
по-успешен. Тито ги пускаше да работят на Запад само със паспорта им.
125
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Разправя той за ЕС на Урсулата, ама в ЕС даже не позволяват на държавите да мислят, че могат и да са самостоятелни.
124
3
 
4
 
! Отговори
ПХ преди 2 години
В интерес на истината не Горби разруши СССР, а Елцин, Кравчук и Шушкевич. Тримата тайно подписват така нареченият "Беловежски договор" разпускащ СССР през 1991 година. Същият ден Елцин звъни на Джордж Буш-Старши и му съобщава, че СССР официално прекратява своето съществуване.
123
6
 
8
 
! Отговори
оставете СССР преди 2 години
Как се равиват нешата в Съединениете (все още) американски щати?
122
6
 
15
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Ако Горбачов не се беше появил на политическата сцена, ДНЕС повечето от пишещите тук щяхме да сме разкватировани в Белене и/или Скравена. Точно Горби отвори вратите на зоопарка и даде свобода на хората. Путин и предшествениците Му НЕ мразят Горбачов, ОБИЧАТ го, тъй като даде златен шанс на новите феодали с червено оперерение. Не забравяйте и факта, че след Брежнев, сложиха на власт Андропов - с остър пиелонефрит и полуживият Черненко, докато намерят правилния човек - Горбачов.
121
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горбачов се опита да спаси СССР. След Брежнев републиките си тръгнаха по свой път.Балшая и Магучая се прекръсти ОНД,стана и РФ, сега е само Русия. Очакваме да се пише Малая Русия. И така злото ще приключи
120
4
 
7
 
! Отговори
По грешен път вървя преди 2 години
руския соц. Така нямаше бъдеще. Китайците го знаеха и още преди години строиха своя успешен модел.
119
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До127. Сталин нищо не е налял в България по простата причина , че няма от къде да вземе. Обратно с преминаването на войските ограбваха какво падне. След войната ,като репарации взеха фабрики,земеделска продукция, техника , речни кораби.
118
6
 
7
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Е,точно ти съсипа Съюза!Лошото е,че ние му ядем главата..
117
9
 
19
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Явно Горбачов остарява и не помни какво е приказвал по-рано. ;) СеСеСеРе, СИВ, Варшавския договор се разпаднаха поради свиреп дефицит на финансови средства. Идеологията имаше базисен характер, а псевдо-икономиката бе надстроечно явление.Логично колосът на глинени крака се срина. Очакващите СеСеСеРе да се възроди, а може би Варшавский дагавор и СИВ, ще се наложи да си купят сто тона с царевица за пуканки, поне 10 машини и се въоръжат с чакане и през следващите прераждания. Успех Друзя, тавагишчи!
116
12
 
11
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Пуууутлер е близо до Хитлер: Горби е по-близо до Рейгън и Левски,понеже е освободител на народите! Той строши веригите на тиранията и робството- вечна му слава!
115
5
 
14
 
! Отговори
:) преди 2 години
Последни предсмъртни гърчове на нещо умиращо. Също както Германците със Свещената Римска Имерия. Вярно е че ще отнеме години, но смъртта на това нещо социализъм-комунизъм е неизбежно и това е защото никой не иска да бъде РОБ нито РОБОКОП.
114
6
 
18
 
! Отговори
... преди 2 години
СССР-колос на глинени крака,поддържан с насилие,от който всички се разбягаха при първата възможност.Да е жив и здрав товарищ Горбачов,че спомогна промяната да стане без кръвопролития.
113
3
 
6
 
! Отговори
Народ преди 2 години
Абе ние си сакаме ГЕРп!!! Фактите за последните 12 години ми го говорят!
112
5
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 години
СССР беше ръководен и сега Русия е ръководена от шимпaн3eтa и заради това падна тогава и сега пак ще падне.