Ген. Съби Събев: Да дадем С-300 на Украйна срещу Patriot не ни прави мишена на Русия

Малко вероятно е войната да надхвърли границите на Украйна, смята той
Обновена: 19 мар 2022 22:27 | 19 мар 2022 19:52, Анисия Иванова
562

Военна помощ беше поискана от украинското ръководство и от президента Володимир Зеленски към НАТО и всички страни членки на ЕС. В НАТО и ЕС бяха взети такива решения на политическо ниво за предоставяне и на хуманитарна, и на военна помощ - такава, от каквато се нуждае Украйна. По отношение искането за налагане на зона, забранена за полети над Украйна от страна на НАТО, това не можеше да стане, защото означаваше, че НАТО ще се ангажира в конфликта и той ще се разшири извън границите на Украйна", коментира първият български представител в НАТО ген. Съби Събев в "предаването Брюксел 1".

По думите му това е причината Украйна да поиска средства за по-далечно действие, каквито са С-300, а три страни в НАТО притежават такава система - Гърция, България и Словакия.

Още по темата

"Словакия даде принципното си съгласие срещу предоставянето на система Patriot. Това можеше и България да го направи. Но България категорично отказа. Това нямаше да ни направи мишена на Москва. Това е фалшива теза, която се насажда в нашето политическо пространство и се опитва да генерира страхове. Как 28 страни членки на НАТО, които оказват военна помощ, не са мишени на Русия? По принцип всички страни членки на НАТО са мишени на Русия, тъй като Русия е обявила НАТО в своите стратегически документи за противник", заяви ген. Събев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че Украйна е партньор на НАТО от дълги години и по този начин, като отказваме помощ, ние не оказваме партньорска съпричастност на Украйна в този критичен момент.

"Ние сме парламентарна република и е нормално такова решение за помощ да мине през Народното събрание. Но всички наши народни представители и министри в правителството трябва съвсем обективно да оценят необходимостта от помощ на една страна, която е жертва на агресия, и да вземат решение. Не е необходимо всичко, което можем да предоставим, да го предоставяме. Каквото ние считаме, че можем, би следвало да се предостави - не само хуманитарна помощ, но и определена военна помощ", изтъкна ген. Събев.

"Малко вероятно е войната да надхвърли границите на Украйна. Русия изпитва затруднение да постигне целите си в Украйна, а представете си да разширява конфликта в други посоки или да провокира НАТО. Това ще бъде нелепо стратегическо решение. Тя дори няма достатъчно сили и средства да окупира източната част на Украйна. Това, към което се стреми Русия, е да окупира максимална територия и това да служи като добра база при преговори", обясни гостът.

Ген. Събев уточни, че риск за България има, ако конфликтът излезе извън границите на Украйна - ако опре до границата на Румъния. Но според него вероятността за такъв развой не е висока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много генерали, хилава държава.
44
4
 
25
 
! Отговори
Спрете разрухата преди 2 години
Жалостивият запад изпраща хуманитарна помощ за Украйна и основно я тъпче с оръжие и боеприпаси, а и БОВ(вече доказано) т.е. смърт и разруха!!! През средновековието в повечето случаи са събирали пари и са откупвали града или са предавали съответният политик и са си запазвали имота и живота. А може би най добре тия дето му дърпат конците на Зелински да бяха го посъветвали за по малко жертви и разруха да направи най доброто да спре военните действия и НЕ съпротива, а да отиде на безусловна КАПИТУЛАЦИЯ, ПРЕГОВОРИ и МИР!!!Или да не стане като оная притча дето един тарикат изял солта, и
43
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да дадем Съби Събев на Украйна!Друго не!
42
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това мекотело само проблеми ще ни докара.
41
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ти кон пък ти ми върни кокошка далаверата на века.
40
31
 
3
 
! Отговори
План преди 2 години
САЩ не финансират България за да купуваме руско оръжие. Руснаците няма да откажат щото имат нужда от пари! Купеното ще се праща директно на Украйна, но нямаме политици с топки за да направим тази добрина. Братския Украински народ има нужда от помощ, а нашите политици му я отказват. Мен лично ме е срам!
39
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моето мнение е че трябва да има Референдум за такива решения. Аз на българските депутати не вярвам. Нека Българския данъкоплатец реши какво ще даваме и подаряваме.
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и на Кирчо не му дрънчеше на война, амаа нааа, войната е факт.
37
2
 
30
 
! Отговори
Няма право на съвети преди 2 години
Съби Събев (72 годишен!) да си гледа старините. Аман от такива соц генерали. Чудят се как да изкупят войнските си клетви към БКП! Аню Анев (80годишен) - същия. Ако пък много иска - да се запише доброволец и да заминава към Украйна!
36
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо и платените от нас изтребители да ги дадат на неонацистите в Украйна.
35
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само че дали даването на такива оръжия ни прави мишена на Русия е въпрос, който не се решава от Ген. Съби Събев а от Владимир Путин.
34
0
 
22
 
! Отговори
аз преди 2 години
Съби Събев, Аню Анев - от къде те пръкнали
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
патриот 160 км обсег с 300 400 км я си гледай работата
32
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпрос ?, фейк нюз. Инфраструктурата е разрушена само в Източна Украйна и то не цялата. Руснаците провеждат геноцид като обстрелват болници, църкви и училища, военната техника може да мине през много места!
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрите ползват безплатно всичко в България сега трябва и оръжията си да им подарим. Като доставят ф-ки ще им ги дадем дотогава у лево.
30
15
 
1
 
! Отговори
Американеца преди 2 години
До ТираджиятаТези ракети да ги дават , защото след 1 г САЩ ще кажат да ги ***, защото са стари , несъвместими ...даже сме и на сметка ако ни дадат Ратриот нови подарък ха ха
29
2
 
26
 
! Отговори
Въпрос ? преди 2 години
И как ще ги вкараме тези С-300 в Киев при положение, че е обграден ?? Още първите дни руснаците унищожиха всички магистрали, летища, а тези които оставиха се проверяват!
28
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мушмурок!, ти нас на *** ли ни правиш ? Да дадем оръжие във военен конфликт , знаеш ли какво означава!? Вчера с една ракета 200 бандеровци още немогат да им съберат части май трябва да те командироваме там
27
5
 
3
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
Този фалшива новина е дело Безмозъчните Смотани Парвенюта ( бсп) ,които я повтарят като мантра от началото на узурпирането на Украйна.
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче колко интелект струи от Съби.