Макрон отхвърли искането Европа да плаща в рубли за руския газ

Германия също осъди този ход на Русия
26 мар 2022 09:49, Елка Василева
302
Макрон отхвърли искането Европа да плаща в рубли за руския газ
Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон отхвърли искането на руския президент Владимир Путин Европа да плаща на Русия за природния газ в рубли, предаде Франс прес.

Още по темата
Макрон отправи и обвинение към Москва, че се опитва да заобиколи санкциите, наложени й заради войната срещу Украйна.

След срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел Макрон коментира пред журналисти, че руският ход не е в съответствие с подписаните споразумения и не разбира защо да бъде приложен.

„Според всички подписани текстове това е забранено. Така че европейците, които купуват газ и които са на европейска земя, трябва да го правят в евро. Няма как да се случи към днешна дата нещо, което не е договорено“, каза френския президент, цитиран от БНР.

Според Макрон Москва използва тази стъпка като „механизъм за заобикаляне“ на санкциите на Евросъюза.

Германия, която е основен купувач на газ от Русия, също осъди този ход на Русия. Канцлерът Олаф Шолц отново заяви, че договорите ясно уреждат как трябва да се плаща газът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 183 ---- от петрол се прави и асфалта, вазелина..
180
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е може ли такова нещо, ние ви налагаме санкции пък вие ги заобикаляте. Гениите в Брюксел какво точно очакваха, Руснаците да стоят и да приемат всичко без да направят нещо по въпроса ли? Щом са готови да налагат санкции, трябва да са подготвени да посрещнат последиците от това си решение. Не искат да плащат в рубли, няма да има газ... Изборът е в техните ръце
179
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 186 -- но не им разрешават да плащат в евро и долари! затова търговеца си избира друга валута, която му е изгодна! на който не му харесва - да ветрее!!!
178
2
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
До всички финансови спецове, ако сделките почнат в рубли вероятно само Германия като излезе на пазара да обръща евра в рубли за необходимата им газ, рублите рязко ще изчезнат и то тия виртуалните, а междувременно курса веднага ще скочи, защото има търсене, ето ви пример от България преди години - курса на долара скачаше два пъти в годината (не много), защото АЕЦ Козлодуй излизаше на пазара да купува долари за плащанията и към Русия.
177
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а вие какво искате??? забранихте на Русия да ползва вашата валута, затова вие ще ползвате рублата!!! иначе газ - нанай! ще забравите за всичко, за което се използва газ и ще митете на кимур от ингилизките мини! отчаяно се опитвате да скриете от народа какво го чака без газ и петрол, ама ще се усетят и хоп - нова революция!
176
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дзивко Не е за първи път в света да има петролна или суровинна криза. Цените ще скочат, ще има инфлация и проблеми. Но пазара ще се уравновеси на по висока ниво. Но запада има технологи и ще го преодолее. Но той може да издържи по-дълго време на сътресения, а при русия без технологи, машини, резервни масти сриването ще е много бързо. Самозадоволяването на русия е мит. 70% от необходимите машини, части и дори препарти и семена за селското стопанство са внос. Няма как да бъдат заменени сега.
175
5
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Все едно да отида в магазина и да кажа на продавача .... - Искам от днес да ти купувам олиото с изрезки от стари вестници... а може и в бирени капачки щото такива имам бол .... какви са тия 7 лева дето ми ги искаш ....... и продавача послушно се съгласява . Ебббассси .
174
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 186 преди 2 години
Кои договори са нарушили? Нали си плащат за доставките, както е по договор?
173
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам едно предложение, обърнете всичките си спестявания в рубли. Тако хем ще подкрепите Русия и курса на рублата, хем ще докажете наистина подкрепата си към путин. Лесно е досега само да лаето пофорумите. Русия изпитва и недостиг на работна ръка, защото огромна част от емигрантите от средна азия избягаха. идета да работите там и ща получавате много рубли и пак ще помогнеете реално. Можете да извикате и роднините си от Западна Европа, стига са получавали тези гадни евра. Стига сте писали де.
172
4
 
2
 
! Отговори
До Дзивко преди 2 години
Парите са виртуални бе Дзивко. Нареждам в рубли и толкова, конвертират се по курса от моята еврова сметка и те така. Никой нема да купува амбалаж
171
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той е длъжен като политик да каже нещо но накрая ще не ще ще пазари в рубли. Щото алтернативата е крипто а там никой не иска да се месят разни с примитивно мислене. Ей ги салвадор, откакто минаха на крипто поскъпването на биткойна спря. Което е добра новина за Салвадор но лоша за инвеститорите защото те на практика плащат инфлацията там. А сега си представете една огромна Русия с техните огромни задължения.
170
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До181. Точна така.Който не спазва договорите плаща неустойка.Прав си.Само,че в случая САЩ и Запада са неизправните страни по договорите,защото първи ги нарушиха и ще ядат хурката,че може и нещо по солидно.
169
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До174.От перолът не се получават само горива и пластмаси и други продукти като машинни масла,каучук и разни други суровини необходими за индустрията.Я си помисли,какво ще стане,а ко между смениш маслото на двигателя на колата си?Като спре на пътя ще я обикаляш,като голям камък и да ревеш няма да те чуе.То бива тъпотия но вече се питам,на какво ви учат в тия училища бе? Само на джендаризъм,че имало и трети пол ли?Простотията е фрапираща в България,след 30 години либерализъм.
168
1
 
9
 
! Отговори
айде обясни преди 2 години
как точно запада ще получи неустойките по договорите от русия ....просто технически . то е ясно , че русия загуби 300 млрд и тях запада може да си ги конфискува но никой не може да принуди путин да се оттегли от украйна и реално той моцже да задържи завладените територии като компенсация. нали не вярваш , че ако някакъв съд нареди нещо на русия тя ще го изпълни безропотно
167
21
 
3
 
! Отговори
Еми да преди 2 години
Не знам защо по нашите земи се мисли че като Путин каже нещо , то става :) същото и в Русия - разсъждават нашир и надлъж как щял западът да плаща в рубли и така и така :) ми не бе пичове , има си договори, хаха, който не ги спазва ми има си и неустойки, а освен че е колективен, досега Западът си е получавал винаги дължимото :)
166
12
 
2
 
! Отговори
фермер преди 2 години
Путин се опитва да лъже всички с тия рубли , но няма мераклии. По добре е и по сигурна валута от рублата е мама и тигрицата. Те имат бъдеще в Русия.
165
2
 
9
 
! Отговори
ехааа преди 2 години
яко ,държавата тоест данъкоплатеца ще дотира фирмите ползващи скъпа газ ....и от къде ще вземе пари за дотациите...ще вдигне данъците,ще тегли заеми или ще печатаме пари и инфлация от по 20 %??относно възобновяемата енергия имаш в предвид да нацъкаме перки навсякъде ...щото отдавна не вали както преди и имаме засушаване в европа.
164
3
 
19
 
! Отговори
гост преди 2 години
Макароне! Кучето си лае кервана върви, като дръпне шалтера Путин Европа е умряла !! Ти на бабанка ще ми се правиш!
163
4
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
До Анонимен 189Добре, прав си ! А сега, бегом към чейнчма за рубли!
162
1
 
12
 
! Отговори
До 147 преди 2 години
И откъде ще дойдат тия субсидии бе? Ще берат пари от дърветата като цъфнали ли. Всяка държавна субсидия идва от нашите данъци. Веднъж ги увеличиха заради ковид сега ще ги вдигнат тройно защото инфантилните европейски бюрократи не можаха да принудят уркуайна да спази минските споразумения и да гарантира неутралитет. Две прости и изпълними неща. Русия доволна, Украйна цяла и здрава и без високи данъци. Ама тия увеличения не им бъркат на тях в джоба затова им е лесно да карат с тоя самоунищожителен