Русия ще проведе учения на ядрените си сили, уведоми САЩ

Ще бъдат извършени тестови изстрелвания на ракети
26 окт 2022 08:48, Елка Василева
82
Русия ще проведе учения на ядрените си сили, уведоми САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е уведомила САЩ за плановете си да проведе годишни учения на своите ядрени сили, съобщи американското правителство, което според Вашингтон намалява риска от погрешни преценки в момент на "безразсъдна" руска ядрена реторика, предаде Ройтерс.

Още по темата
САЩ заявиха, че очакват Русия да извърши тестови изстрелвания на ракети по време на ежегодните си учения "Гром" на стратегическите си ядрени сили, като отбелязват, че в миналото Москва е изстрелвала междуконтинентални балистични ракети.

Съгласно новия Договора СТАРТ Русия е задължена да предостави предварително уведомяване за такива изстрелвания на ракети, посочват американски  представители.

"САЩ бяха уведомени и както сме подчертавали и преди, това е рутинно годишно учение на Русия", заяви говорителят на американските ВВС бригаден генерал Патрик Райдър на брифинг.

Райдър отказа да предостави повече подробности.

Ученията представляват потенциално предизвикателство за САЩ и техните съюзници, след като руският президент Владимир Путин открито заплаши да използва ядрени оръжия, за да защити Русия на фона на неуспехите в инвазията в Украйна.

Русия също така отправи обвинения в Съвета за сигурност на ООН, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия - твърдение, категорично отхвърлено от западните и украински официални лица като дезинформация и претекст за ескалация на войната.

Западни представители изразиха увереност в своите способност да различат руското учение от каквато и да било стъпка от страна на Путин да изпълни ядрените си заплахи.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс подчерта важността на спазване на изискването за  уведомяване за такива учения.

"Докато Русия се занимава с непровокирана агресия и безразсъдна ядрена реторика, тези мерки за уведомяване гарантират, че няма да бъдем изненадани и намаляват рисковете от погрешно възприемане", заяви Прайс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
10
 
11
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Тези пак плашат гаргите. Видяхме ги. Половин година не могат един областен град да превземат. Добре, че плашат през ден с атома.
33
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите много се дразнят на дислайковете.... Ха-ха-ха! Слагайте им възможно най-много! Пукат се от яд, понеже са първосигнални.
32
3
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Доколкото съм чел, Путин не е заплашвал да използва ядрено оръжие. Това по-скоро излизаше от устата на Медведев и разни журналисти и анализатори. Това е същото, като обвиниха Зе, че искал ядрен удар срещу Москва. Но нито Путин, нито Зе са споменавали и заплашвали, че ще ползват или искат да ползват ядрени оръжия.
31
2
 
17
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Не че нещо, ама тя и войната така започна - с учения...
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 39.. Ама първо ти излез оттам..
29
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предупреждават ги, защото краварите ще вземат да се сепнат и си помислят че Русия ще ги бомби та решат да отговорят. По този начин Русия спасява милиони животи..
28
20
 
10
 
! Отговори
Сърп преди 1 година
Слава вечна слава на Путин .Целия български народ иска да изтрепе максимален фрой фашисти да се прочисти земята.
27
5
 
6
 
! Отговори
Най-доброто преди 1 година
място за провеждането им е зоната на Хавай :)
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33, никой в Кремъл 5 пари не дава за дефицита на памперси, уведомили са ги за да не стане голяма бела, тъй като видяхме че вашата "могучая" изостава на светлинни години в конвенционалното въоръжение от американците, не виждам причина при ядреното да е по-различно
25
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами уведомили са ги за да не си помислят краварите че е наистина и да се стигне до дефицит на памперси в световен мащаб.
24
2
 
6
 
! Отговори
Ранбо Силек преди 1 година
тия ша са изпотрепат самички ве! До вчера 3 самолета паднаха из градовете, от утре ше почнат ракети да валят по улиците :)))
23
22
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Слава Российская Федерация!
22
14
 
12
 
! Отговори
БРЦК преди 1 година
Сащ да ги духат
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе, те и ученията преди нахлуването бяха рутинни, ама вижте какво стана. Не може да им се вярва на думите, защото делата им противоречат.
20
2
 
0
 
! Отговори
ПОЛИЦАИ И МУТРИ УБИВ преди 1 година
МВР арестувахте ли си Терориста Старши Инспектор Емил Димитров от Бобов дол и Юлиян Борисов Георгиев от Перник убиват хора по особено мъчителен начин, удрят с честоти в Нервната Система и мозъка буквално, гонят до СМЪРТ
19
5
 
7
 
! Отговори
Z преди 1 година
Ми те руснаците направиха и едно съвсем невинно и безобидно военно учение в началото на годината на границата с Украйна, без абсолютно никакви намерения да нападат каквото и когото да е.
18
2
 
18
 
! Отговори
Ружди Сунак преди 1 година
Пропагандната идея разпространявана в Русия е изключитеоно удобен капан за всички наивни, нискообразовани хора , с много примитивни очаквания и тесен мироглед. За жалост в нашата страна е пълно с такива и това е ужасно стряскащо. Заклевам се аз не съм срещал начетен, образован и успял човек , който да припознава руската кауза. Абсолютен факт.
17
9
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами и нищо друго не му остава освен да раизграва ядрените си козове, непобедимата му армия даде фира и осея пътищата на Украйна с негодния си военен скрап. Митът за нейното величие се стопи като пролетен сняг и лъсна голата истина - че Царят е гол, а и няма как да бъде другояче, с бензинова икономика и олигархичен пещерен капитализъм ... Путинова раша изостава във всички сфери на икономическото и обществено развитие от водещите нации в света с допотопното си кремълско управление ... !!!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така хем са врагове хем се уведомяват?
15
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Няма да се страхувате ние се учим само как да затрием планетата.