Сергей Шойгу: Запада използва Украйна за да разлчени Русия

Според него тези опити са обречени на провал
23 фев 2023 20:41, Нели Христова
206
 Сергей Шойгу: Запада използва Украйна за да разлчени Русия
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини днес колективния Запад, че използва Украйна, за да се опита да разчлени Русия - "най-голямата държава в света", но допълни, че според него тези опити са обречени на провал, предаде Ройтерс.

Министърът направи тези коментари по време на тържество, посветено на Деня на защитниците на отечеството, организирано в Централния академичен театър на руската армия, посочват ТАСС и БТА.

"Днес за пореден път ни заплашва сериозна опасност. Използвайки Украйна, колективният Запад се опитва да разчлени Русия, да а я лиши от независимост. Тези опити обаче са обречени на провал", каза Шойгу.

По думите на министъра сега въоръжените сили служат като гаранция на националната сигурност и стабилното развитие на Русия. "Нашите войници и офицери защитават онова, за което се сражаваха нашите деди и прадеди. За тях висш смисъл на живота винаги са били благополучието и сигурността на родината. И за нас, техните наследници, предаността към Отечеството е основна ценност, надеждна опора на независимостта на Русия", отбеляза Шойгу.

Министърът посочи, че героизмът и мъжеството на войниците, а също така мощта и славата на руското оръжие винаги са били неотменима част на величието на страната. По думите му, победата на руския войник завинаги е вписана в историята на страната, а подвигът на народа в годините на Втората световна война никога няма да помръкне.

Зеленски не е виждал никакъв китайски план за прекратяване на войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че не е виждал никакъв китайски план за прекратяване на войната на Русия в Украйна, но че "би било желателно" да се срещнат китайски и украински представители, съобщи Ройтерс.

Той каза в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, че Киев вече е изразил желанието си за такава среща. "Бихме искали да се срещнем с Китай", заяви Зеленски на пресконференция в Киев с гостуващия му испански премиер Педро Санчес. "Това днес е в интерес на Украйна", допълни той.

Във връзка с потенциалния китайски мирен план Ройтерс припомня, че първият дипломат на Пекин Ван И заяви на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица, че Китай ще изложи позицията си за уреждане на конфликта в Украйна чрез политически средства в документ, който ще се позовава на принципите от учредителната харта на ООН и ще вземе под внимание териториалната цялост, суверенитета и съображенията за сигурност.

Очаква се китайският президент Си Цзинпин да произнесе реч по повод годишнината от нахлуването на Москва на 24 февруари, посочва Ройтерс.

Зеленски заяви днес, че е чул само "общи неща" за предложенията на Китай чрез украински дипломати, но че е окуражен, че Китай обмисля да посредничи за постигане на мир.

Най-висшият китайски дипломат Ван И вчера проведе разговори с президента Владимир Путин и с други високопоставени руски представители в Москва на фона на спекулациите, че двете страни ще обсъдят китайски план за постигане на мир в Украйна, припомня Ройтерс. Москва отрече, че Ван и руският външен министър Сергей Лавров са обсъждали конкретно предложение, но и двете страни заявиха, че в разговорите са били засегнали политически начини за прекратяване на конфликта, като Русия приветства това, което нарече "балансирана позиция" на Китай.

Пекин обвини САЩ и Запада, че се опитват да разпалват конфликта в Украйна, но отказва изрично да подкрепи инвазията на Русия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
8
 
4
 
! Отговори
До 104 преди 1 година
ОДОБРЯВАМ! ЗАПАДЪТ НЕ Е НЕВИНЕН.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обективно- до колко назад ще се връщаме да прекрояваме граници?
94
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия осем години се опитваше да разреши по мирен начин проблема с украинските нацисти. И през цялото време западът лъжеше и подвеждаш - мински споразумения, преговори - всичко беше лъжа. Сега няма да има прошка нито за укронацистите, нито за запада.
93
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уркопитеците помпат войната!
92
4
 
12
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Най-голямата и силна държава беше СССР и не колективния запад,а безумната тъпота на руския народ доведе до нейното разчленяваме и унищожение.Позор за всички вас,които допуснахте оскверняване на идеите на комунизма!Толкова много комунисти дадоха своя живот в защита на СССР,а вие го погребахте
91
2
 
2
 
! Отговори
Ук преди 1 година
До Анонименкаквото зависи от мене аз го правя. Данъци плащам, не правя престъпления. Страната не е съсипана заради мене. Аз съм си спокоен. Отделно, немога да мисля за всички. Има си избори. Четеш платформата ако ти допада гласуваш/ ако не пасуваш какви са тея плоски изказвания. Страната съсипана от хората в нея . Политиците отражение на хората.
90
1
 
1
 
! Отговори
До ук преди 1 година
Не оплакваше ли ти, българското село??
89
6
 
4
 
! Отговори
Отговор на питащия преди 1 година
Ами ако уточниш кои държави са нападнали САЩ и им избиват населението и им събарят градовете, може и да ти отговоря! Само не споменавай Ирак, Югославия и Сирия, защото там намесата е след решение на международни органи!
88
2
 
4
 
! Отговори
До 94 прираст преди 1 година
Откакто рускините раждат по 10 деца, по указа на Путин ли?
87
1
 
2
 
! Отговори
Ук преди 1 година
До До до ук 65защо да бягам от село. Има си хоум офис, и на село си е супер. Спокойно, като искам в града паля колата и отивам. За какво да се навирам в гъчканицата. Ти му я мисли , аз моята съм си я нагласил
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ук 88. Добре печелиш и това ти е достатъчно. Нищо, че страната ти е съсипана. Така сигурно разсъждава npaceто в koчuнaта. То там е сито и на завет и изобщо не го интересува какво става навън.
85
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия от няколко години вече има положителен прираст на населението.
84
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще приключи военната операция в Украйна, и после ще напише историята, всичко точно както трябва, както се полага на победител. А дегенepaти като Макрон, Бербок, Сунак, Урсула, Борел и т.н. да си говорят и да се пеняват колкото си искат.
83
0
 
2
 
! Отговори
До до ук 65 преди 1 година
Ти не избяга ли от село?
82
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След разкритията на западната дипломация стана ясно, че САЩ и ЕС започнаха работа по санкции срещу Русия две години преди СВО, че доставките на оръжия за киевския режим също са започнали много преди СВO. От януари 2022 г. украинската артилерия безмилостно обстрелваше Донбас, подготвяйки се за нахлуване, и беше улучена от руската армия в корема, потъна, преви се и сега се озъбва от полу-легнало положение. Украйна не е жертва, Украйна е агресор.
81
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 80. Какво прави Русия в чуждата държава? Справедлив въпрос. А какво правят САЩ в чуждите държави, попита ли ги? И ако не си ги попитал, защо не ги попита?
80
3
 
4
 
! Отговори
Ук преди 1 година
До Анонимендемографски проблеми има в световен мащаб. ЕС е засегнат от това. Но и Русия също има демографски срив. Сега даже владимир П***тлер го ускори. Ти за какво говориш. Един по долу писал че сме били Северна Корея, да ти можеби си С.Корея но аз си печеля добре в България, 3 4 хиляди лева са добри пари тук. Ти искаш да си богат със заплата, а не предлагаш нищо в замяна, такова чудо няма никъде по света, дори в любимата ти Русия, там средната е 500 евро макс.
79
1
 
1
 
! Отговори
Има едни коментари преди 1 година
Помня ги от лятото! Като,, що не пътуваме в ЕС"? И Други!
78
5
 
7
 
! Отговори
пак аз преди 1 година
Те вашите деди се въртят в гроба като пумпали, защото вашата територия се превърна в това, срещу което те се бориха през втората световна. По-фашисти станахте от фашистите. Да се разпада рашистията ... на никого няма да липсва.
77
0
 
13
 
! Отговори
Кво стана преди 1 година
Що Шойгу? Беше ред на Песков!..... Да.. не е.... паднал....??