Митрофанова: Въпреки сложната ситуация българи и руснаци говорят на един език

Посланикът на Русия честити 24 май
388
Митрофанова: Въпреки сложната ситуация българи и руснаци говорят на един език
Снимка: БГНЕС

"Ако извадим политическата обстановка и сложността на настоящия момент, руският и българският народи продължават да говорят практически на един език". Това се казва в послание на руския посланик Н.Пр. Елеонора Митрофанова по повод на 24 май Деня на българската азбука и култура.

"Поздравявам ви с нашия общ празник – Деня на cветите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянската книжовност, който в Русия се почита като Ден на славянската писменост и култура.
Православието, духовността, служението на Отечеството, милосърдието, справедливостта са нравствени константи за народите на страните ни. Катализаторът за формирането на тази система от традиционни ценности е било създаването на славянска писменост, която е направила възможно предаването от поколение на поколение на изпитани във времето знания, убеждения и ориентири на собствен, разбираем за славяните език", пише тя.

По думите й вярата и езиковата среда до голяма степен определят мирогледа на човек, неговите идеи за добро и зло, правилно и погрешно.

"Затова ни е лесно да се разберем – в крайна сметка, ако извадим политическата обстановка и сложността на настоящия момент, руският и българският народи продължават да говорят практически на един език.

Силата на народа е в неговата история и опита на предците – в това отношение България има с какво да се гордее. Нека наследството на светите братя Кирил и Методий и техните ученици – светите Седмочисленици – продължава да дава усещане за опора, да помага за справяне с предизвикателствата и да вдъхва увереност, че в името на една велика цел всички препятствия са преодолими.

Честит празник, честит Ден на славянската писменост и култура!", се казва в посланието на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още по темата: Русия24 майМитрофанова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правете разлика между глаголица и българица. Руснаците на глаголица ли пишат?
141
0
 
2
 
! Отговори
До славянството е из преди 1 година
Ако ти си измислица, аз не съм.
140
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Абе доста глу'п'аво е да твърдиш, че езикът е един и същ, ама все пак е Кирилица, а не някакъв западен бул'а'мач.
139
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До оффф "Така че това НЕ Е азбука на руснаците". Ама ние сме им дали нашите богослужебни книги след като Втората Българска Държава пада. Фактически те продължават нашето дело за стотици години. А Кирилицата е безмислена извън контекста на Православието, за чието разпространение след близките нам народи е създадена. Руският е по-близък до Църковно-славянския/Старобългарският език, отколкото съвременният Български език. Русия е наша духовна дъщеря.
138
6
 
4
 
! Отговори
До 154 преди 1 година
Толкоз руския няма общо с българския, че с украинци си говоря на български, те с мен на руски и се разбираме. Между другото в България няма бежанец говорещ украински, които не некаква мешаница с полски. Все едно македонски. Такъв език се говори само във Лвов.
137
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е най-големият грабител на българската история и култура. Митрофанова лъже, че честват 24 май. Питайте руснаците и те ще ви кажат, че Ленин е създал руската писменост. Това им е официалната позиция. Те не признават нито че пишат на българска азбука, не признават, че ние им даваме вярата и не признават, че държавността им е дадена от волжките българи, чиято държава те унищожават и разграбват. Русия е враг номер 1 на България и това не е от вчера.
136
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русизмът е тежко вреден за България.
135
5
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Е, че Запада беше ценен, докато пазеше мира. Русия и Запада си правеха взаимни отстъпки. Живеехме в мир и от време на време някой просто заплашваше, за да не се наруши баланса. Включително и с воините в Сирия и прочее. Тогава имаше нормална икономика. Всеки имаше право да си защитава някскви територии наблизо и друг да не се меси. След като взе страна Запада и нахлу рязко в интересите на Русия, без въобще тя да засяга неговите интереси, стана мизерията. Кутията на Пандора вече е отворена. Неразу
134
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
знам бе другарко му-трофанова , знам че сме задунайска губерния от 140 г насам . Знам и че отърване няма . Затова искам поне децата ми да се отърват и да избягат на запад . И да не говорят на един и същ език с такива като теб.
133
0
 
12
 
! Отговори
д преди 1 година
Митрофанова е посланник на държава с имперски амбиции
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дообре само дето без преводач не става и на руски да им говориш пак нема да резберът некои неща некои хора
131
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Византия е била империя, а ние диваци /както и сега ни смята западния свят/. Били сме в пъти по-бедни, но не сме клякали. Сега се кляка пред всеки с пари. Нищо не се е променило. И тогава воините са били за земи и жени. И сега също. Просто е обвързано под термина, че уж сме равни. Да, ама е явно, че някой са по-равни. Дали ще команди цар, президент, премиер или който и да е, всичко си е старото феотдално общество.
130
2
 
8
 
! Отговори
Дачо преди 1 година
На Македонски ? Нали така твърдите вие, че кирилциа е македонска
129
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славянството е измислица на Екатерина Велика, където си е слагала всичко по дупките. Това е просто идеология за политическо влияние върху множество от народи. Нещо каквото е европейството. Едно към едно.
128
3
 
13
 
! Отговори
оффф преди 1 година
До Хич - Кирилицата е създадена за България и българите. Това е БЪЛГАРСКА азбука. Това че други народи са поискали да я ползват е съвсем друг въпрос. Примери колкото щеш. Турците пишат на леко иземенена немска азбука, която пък е изменена от латиница, това не означава, че турците са близки културно до Запада или Германия, а чисто практически се гледа как би могла да се изпозлва определена азбука за определен език. Така че това НЕ Е азбука на руснаците, а на Българите, руснаците да си знаят мяст
127
5
 
16
 
! Отговори
долу диктатора преди 1 година
На рашките им дадохме език, писменост, религия и култура, а те ни спряха газа. След като 35 години ни го продаваха най-скъпо в Европа. Неблагодарна ***.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, не е славянска. Покежете ми в историографията и една дупка с името славянска дупка? По-ското да намерина някъде в изворите марсианска падина, отколкото славянска. Има славини, скливини или нещо подобно беше, но няма славяни. Няма как да определиш нещо за славянско, когато такова нещо няма. Ако е имало славяснки племена, то те отдавна са били претопени при мсите от хора, които са се преселявали от едни места към други. Тоест това не е основна и значима част да наложи своите нрави в оформянето
125
3
 
2
 
! Отговори
До 118 преди 1 година
Не бе, хората просто търсят сходни народи за обединение. Както са САЩ и ЕС. Германия също е федерация. Нишо лошо. То е все едно ти да мразиш роднините си. Е, славянските народи, макар и войнствени и разпокъсани сме горе-долу едно. Какво общо имаме с другите?
124
1
 
6
 
! Отговори
Хубен Хубавенкси преди 1 година
Абе аз ви казвам че ако изпратим малко РПГта и снаряди 152мм на укрите без пари ,но с едно условие да пратят малко видео и снимков материал как търбушат рушки танкове с тях, другарката мутрафонкова ще е много по-любезна с нас и няма да иска да ни поучава какво да правим, но вие не вярвате.
123
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва да се спре с руския империализъм