Германия обяви Русия като заплаха №1 за сигурността на Европа

Берлин с предупреждение за растящото съперничество с Китай
555
Германия обяви Русия като заплаха №1 за сигурността на Европа
Снимка: Pixabay

Германия днес обяви първата Стратегия за националната сигурност в историята, като в нея обяви Русия за най-голямата заплаха за Европа и отправи предупреждение за растящото съперничество с Китай на фона на опитите на Пекин да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели, предаде Ройтерс.

Още по темата

Документът съдържа преглед на външната политика на Берлин, която промени своите приоритети в посока сигурността за сметка на икономическите интереси в периода след началото на руската инвазия в Украйна.

"Това е значителна промяна, която извършваме в Германия на начина, по който се справяме с политиката в сферата на сигурността", като се отдалечаваме от единствено военната стратегия и се обръщаме към концепцията на интегрираната сигурност, заяви канцлерът Олаф Шолц на представянето на документа. По думите му той също така обръща внимание на заплахи от страна на климатичните промени и прекъсванията на веригите за доставки.

Планът също така цели да гарантира по-сплотено междуведомствено сътрудничество по въпросите на сигурността, въпреки че правителството не е успяло да постигне споразумение за създаване на Съвет за национална сигурност поради разногласия в тристранната коалиция на Шолц.

Едно от конкретните обещания в стратегията обаче се отнася за военната готовност. Само дни след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Шолц произнесе реч, в която обяви, че е била достигната "Zeitenwende" или "повратна точка" и Германия вече ще инвестира повече от 2% от своя БВП за отбрана, след като години наред се противопоставяше на призивите на съюзниците си от НАТО да прави това.

В Стратегията за националната сигурност се съдържа малко по-слаб ангажимент Германия да изразходва за отбрана 2% от икономическата си продукция "като средна стойност за период от няколко години", като първоначално за това отчасти ще бъде използван специален фонд на стойност 100 милиарда евро, създаден в края на миналата година.
Германия възнамерява да достигне целта от 2% от следващата година, заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер на пресконференция с Шолц и други министри. По думите му това означава, че бюджетните консултации за годините до 2029 г. ще трябва да бъдат проведени отново и някои проекти ще трябва да бъдат отложени. "Проектите, свързани с нашите съображения за сигурност, имат приоритет", добави Линднер.

Сред другите мерки в Стратегията за националната сигурност са намаляване на зависимостта за стоки от други страни и стимулиране на компаниите да създават стратегически резерви, след като прекомерната германска зависимост от Русия причини енергийна криза миналата година.

Тези мерки са особено важни за Германия сега на фона на зависимостта на Европа от Китай по отношение на важни ресурси, които са ключови за прехода към въглеродно неутрална икономика.

Китай представлява все-по голяма заплаха за международната сигурност на фона на опитите си да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели и да утвърди регионалната си хегемония, пише в документа, който отразява по-строгата позиция на Германия по отношение на основния ѝ търговски партньор.
Шолц заяви, че скоро трябва бъде готова по-подробна стратегия по отношение на Китай. /БТА,  Владимир Арангелов/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


555
Още по темата: ГерманияРусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е заплаха за сигурността на Европа. И не само!!!
355
9
 
9
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Тая опорка за скъпата газ и апокалипсисиса я видяхме! Преди малко заредих газ на 0.88ст.Малко по-евтино от преди тая безсмислена война!
354
5
 
30
 
! Отговори
Аз преди 1 година
само да попитам германците кога стигнаха до този извод,че Русия е заплаха 1? Защото само допреди 2 г.бяха изградили Северен поток(преполагам са вложили и техни средства) със "заплахата" за изключителни ниски цени на газта,която щяха да получат,но се отказаха от нея една седмица преди да я въведат в експлоатация.Защо ли?Много просто,големият им брат се намеси и рече:това не е добре за вас..свикнали сме те да казват на другите кое е добре и кое не е за тях,но за германците малко ми дойде в повече
353
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли кое е най-жалкото. Огромна част от тия хейтъри, всъщност са хорица наследници на свързани с БКП, които са знаели руски и са се клели в идеята. После стават промените и рашка продължава с корупцията и разрухата и тия почват да хейтват. Ако бяха английски възпитаници като мен сигурно ако станеше нещо със САЩ също щяха да хейтват. Просто се присламчват накъдето духа вятъра, така успяват. Напомняте ми на един военен наш министър дето е учил в СССР и се е дипломирал там :) а сега ги мрази:)
352
5
 
16
 
! Отговори
българина преди 1 година
и коя е германия да казва от името на европа, кой бил най голямата заплаха? нешо много началници станаха, и клонът ще се счупи! За България опасността е в този ред, турция, сащ.... Русия ? че тук руски бази не е имало никога, за разлика от преходните две! факти само факти.
351
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последния път когато Германия обяви Русия (тогава СССР) за враг, завърши с червено знаме над Райхстага. Сервилността пред американските интереси унищожава Европа!!!
350
3
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
В цялата човешка история, българинът е бил по-богат от крепостният, безправен пияндур.
349
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е географски , икономически ,военно , културно в Европа. А когато се говори за Германия се разбира Европа.
348
2
 
12
 
! Отговори
Румен преди 1 година
След освобождаването на крепостните селяни от робство, което е Руската Империя. Идва Комунизма и тия роби са вече на болшивизма и днес . Живот в диктатура.
347
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Княжество България и Източна Румелия се съединяват благодарение на истински българи патриоти. Подкрепяни от Германия и Австроунгария. Руската империя и Османската са в упадък след войната. И не се намесват. А Турция се появява ка то държава след 1923 г.
346
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 490 СТАТИСТИКА . . . НИЩО СЛУЧАЙНО НЯМА ОСВЕН, ЧЕ НА БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ДРУГИ СА ВИНОВНИ - РУСИЯ, САЩ, ЧЕТИРИТЕ ГОДИШНИ ВРЕМЕНА И.Т.Н. САМО БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ!
345
4
 
4
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До494. Ти прочети истинската история на на съветската или руската пропаганда. Царство България освобождава от Османската Империя всичко на Юг от Банско до Кавала, Одрин , Солун , Охрид ,Косово ,Сърбия - Ниш и на Запад до Албанската Граница. Но в Ньойския договор Русия го подкрепя ,както Франция ,Британия . Срещу Германия и Австроунгария. Така Царство България губи тези територии по завист на Русия
344
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Абе *** кръгъл - покажи тая "Украйна" на картата на света преди 1917 г. да я видим. Успех с търсенето.
343
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз гледах запис от Германския Парламент или както там му викат и бяха за спиране помощите за Украйна
342
5
 
7
 
! Отговори
Ко преди 1 година
Тези повръщат докато спят. Довиждане, дойчо.
341
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не е ли САЩ на първо място?!
340
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СТАТИСТИКА-Ами отговорът е един-Ако не е бил дедо ти Иван и до ден днешен щеше да си носиш феса и да се навеждаш на задна скорост на турския султан и да си четеш славната история. Сме.шко
339
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 490 СТАТИСТИКАРазбира се , че няма нищо случайно . Не случайно сиГендар
338
8
 
5
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 1 година
ДАЛИ Е СЛУЧАЙНО СЪВПАДЕНИЕ,ЧЕ : Българите най-много обичат руснаците и България е най-бедната в ЕС? В България има най-голям процент руски капитали и най-високо ниво на корупция? България се управлява от президент,бивш военен, който единствен досега в ЕС е коленичил даже заднишком официално пред посланика на Русия и единствено България не получи някакви облаги от замяна на въоръжение за сметка на предаването на старото въоръжение на Украйна. според мен: НИЩО СЛУЧАЙНО НЯМА!
337
8
 
4
 
! Отговори
Киро и Боко преди 1 година
Гадни Руснаци без вашите ресурси ще фалират.