САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата

Производството на нови подводници спадна
16 окт 2024 22:18, Гергана Попова
48
САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата
Снимка: БГНЕС/ EPA

В ера на бързо нарастващо геополитическо напрежение и разширяваща се китайска военноморска мощ, ВМС на Съединените щати е изправен пред нарастващи предизвикателства пред надмощието си в сините води, тъй като неговите количествени и качествени предимства са ерозирани от Китай и други потенциални противници, пише Military Watch Magazine.

Докато огромното несъответствие в производствения капацитет за надводни кораби между Китай и Съединените щати отдавна се съобщава с тревога в западния свят, като китайските корабостроителници имат капацитет 232 по-голям от този на Съединените щати, американските корабостроители все повече изостават в способността си да произвеждат подводници за американския флот.

Въпросът беше наскоро подчертан от пенсионирания капитан от ВМС на САЩ Джери Хендрикс, който в неотдавнашна оценка отбеляза: „Всъщност производството на нови подводници спадна от две на малко над една годишно точно в момента, когато тридесетгодишният корабостроителен план на ВМС нарече за индустрията да увеличи производството до три бързо атакуващи подводници и една подводница с балистични ракети годишно.

Хендрикс отбелязва, че на САЩ също липсват достатъчно корабостроителници, за да поддържат своя подводен флот, като десетте сухи дока във военноморските корабостроителници и три сухи дока в търговските корабостроителници са в състояние да извършват поддръжка, като всички са пълни с капацитет и страдат от закъснения. Оценката на пенсионирания капитан беше публикувана в момент на нарастваща загриженост около способностите на американските ядрени подводници, като конгресменът Кен Калвърт обобщи септември: „С една дума, тези програми са в криза“, като програмите за подводници достигат удивителните 17 милиарда долара над бюджета, докато се строят са изправени пред закъснения до три години.

„Без изключение те изостават“, каза той, като подчерта, че „все повече надвишават бюджета. При отсъствието на днешната намеса нямам никаква увереност, че корабостроенето на Военноморските сили ще се върне на пистата.“
Законодателят по онова време критикува ръководството на ВМС за това, че е „удържало информация за разходите и забавянията“, твърдейки, че „плановете на службата за справяне“ с кризата „са преди всичко амбициозни“. Това повтори опасенията, повдигнати широко от законодатели, длъжностни лица и анализатори.  Както Китай, така и Русия направиха революция в своите ядрени стратегически и атакуващи подводни флотове с широкомащабни програми за корабостроене, въвеждащи нови поколения високо сложни военни кораби, като това остава една от малкото области, в които Русия количествено и технологично остава световен лидер след разпадането на СССР поради възприеманото централно значение на такива подводници за способността да се води война на велика сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от Русия
Затворническите дневници на Навални за ада в колонията "Полярен вълк"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 11 минути
Да, знаем китайски. И китайците знаят руски. Няма грижи. Да му мислят американосите, разбирай натюфчетата.
46
0
 
0
 
! Отговори
ПИ НИИН преди 16 минути
До Анонимен И КАНТОНСКИ.. КАНТОМСКИ.. русо роби по4ваите в тубата... НИ ХАО *** !!! АХАХХАХАХХАХААА
45
0
 
0
 
! Отговори
МиЛИЦИОНЕРСКи КУ Хи преди 18 минути
дисхате на банкаиснкиа п ръ дниата след като е УМриал.. последната п ръдниа
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Съвсем скоро русия ще проси от запада да я спасява от китай.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Русофили, копейки, научихте ли китайския?
42
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 40 минути
Ако ще човек, който мисли за 10 години напред и за бъдещето на следващото ни поколение - учете китайски. Западната система за изчерпа.
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
Докато сащ строят последен модек кораби китайците строят джонки и ги пишат за бойни кораби.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Тепърва копеиките ще си преждата горната
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
Тепърва САЩ ще диша прахта във много отношения..
38
0
 
1
 
! Отговори
Инспектор на даскали преди 1 час
До Даскал - Съществителното име прах може да се употребява и в женски, и в мъжки род.
37
0
 
1
 
! Отговори
Кокп преди 1 час
Разказвах на един колега за БГ и му давах пример как в БГ за изнасилване на дете дават 5 г. и излизаш за 3. И как наркобароните се знаят кои са и си живеят необезпокоявани. Той ме погледна със съжаление в очите и ми вика: Мисля, че разбирам как е там положението. There is a Law, but there is no enforcement! Ще живеете нормален живот в БГ когато разберете това просто заключение и го промените за по-добро! Дано да е скоро
36
3
 
1
 
! Отговори
Койнаре преди 1 час
Напишете на Ютюб: Al Gore concedes 2000 president election speech и гледайте кво казва човека, след като губи изборите през 2000г. и Джордж Буш печели. И ще разберете защо Америка е толкова Велика! Ал Гор казва: (we live) Not under man, but under God and the Law! And thats the ruling principle of the American freedom, source of our democratic liberties! А сега помислете кво е положението в БГ и как живеете там?
35
1
 
5
 
! Отговори
Лудостта на ционизма преди 1 час
И в САЩ има мислещи хора. По време на войната във Виетнам официално 503 926 дезертьори са избягали от армията на САЩ.
34
3
 
5
 
! Отговори
Слава Расии преди 1 час
В составе Китая
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Недоимперията РАСИА: знаме - от Холандия, герб - византийски, химн - интернационал", територия - на Златната орда на Чингис, население - блатна чорба от буряти,марийци,фино-угри,чечени,калмики,татари. Расийски език - изкилифинчен старобългарски,с първа граматика от 1756 година,написана от Ломоносов. История - фантазии на душевно-болни сатрапи като Сталин и Путин. Няма расийски фолклор,дрехи,песни и танци,всичко е крадено от други народи.Вечен крепостен затвор,управляван от нерасиани
32
4
 
7
 
! Отговори
Шукаар преди 1 час
Големия бял брат не може да ни достави 8 кирливи дърти самолета вече 5 години.....но ни харесва златото ....
31
2
 
3
 
! Отговори
Червен каскет преди 1 час
Изстреляхме ли Сарматя,Сарматя изстреляхме ли го?
30
6
 
3
 
! Отговори
Койнаре преди 1 час
Ако не е Америка, всички ще говорите руски или мандарин. Няма по-велика държава. Последния фронтиър на Свободата и Надеждата за нормален живот. Не всичко е прекрасно тук, но има Справедливост и спазване на Закона.Not under man, but under the God and the Law. Това е принципа, който ни дава Свобода. Год Блес Америка. Благодаря на Бога, че ме доведе тук. Приятно живуркане в БГ. А кога ще видите Гранд Каниона? Ми някой друг живот.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В кравария вече дори кравите са ГМО, а рака се разпространява като грип!
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кравария вече не може да направи читава кола, самолет, кораб или ракета, неща които правеха най-добре в света преди 30 години!