Русия оставя рублата да отслабне, ще е от полза за бюджета

Руската рубла поевтинява към 100 за долар, властите са се примирили
16 окт 2024 21:38, Анисия Иванова
47
Русия оставя рублата да отслабне, ще е от полза за бюджета
Снимка: Pixabay

Руската рубла поевтинява към 100 за долар и този път властите изглежда са се примирили и ще я оставят да достигне ниво, което преди това провокираше силни реакции.

Сега по-слабата рубла не е проблем и ще бъде от полза за държавния бюджет на фона на плановете за увеличаване на разходите през следващата година, казаха двама източници на Bloomberg, запознати със ситуацията, пожелали анонимност, защото обсъждат правителствената политика. Длъжностните лица са готови да оставят рублата да достигне 100 за долар, казаха те.

Банката на Русия разчита на междубанкови транзакции за изчисляване на курса на рублата, откакто Московската борса спря търговията с долари и евро, след като САЩ санкционираха групата през юни. Наказателните мерки изостриха недостига на чуждестранна валута, а данните на централната банка показват, че рублата сега е с около 9% по-слаба в сравнение с последния ден на търговия. Крайният срок в САЩ за бизнеси да напуснат операциите на борсата изтече на 12 октомври.

„В сегашната ситуация 100 рубли за долар не са толкова страшни, въпреки че имат известен инфлационен ефект“, каза Олег Вюгин, бивш висш служител на Банката на Русия.

Пресслужбите на правителството и Банката на Русия не отговориха веднага на исканията за коментар.

Рублата също се понижи през същия период спрямо китайския юан, който се превърна в основната алтернатива на това, което Кремъл смята за „токсични“ валути, след като нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна през 2022 г. предизвика широкообхватни санкции от САЩ и техните съюзници. Руската валута падна с 11% спрямо юана на Московската борса до 13,26, най-ниското ниво от май.

Рублата на два пъти проби 100 за долар миналата година. Централната банка отговори, като увеличи основния лихвен процент с 350 базисни пункта на спешна среща през август миналата година. След това правителството наложи по-строг капиталов контрол през октомври, изисквайки от 43 групи износители да репатрират 80% от приходите си в чуждестранна валута и да ги продадат почти всички за рубли на вътрешния пазар.

Прогнозите на Министерството на икономиката показват, че правителството планира по-слаба валута, като служителите очакват средно 96,5 рубли за долар през 2025 г. в сравнение с 91,2 тази година.

Скорошната слабост на рублата отразява трудностите с външнотърговските плащания, пред които са изправени вносителите и износителите, каза Дмитрий Полевой, инвестиционен директор в базираната в Москва Astra Asset Management.

След като през юни САЩ засилиха заплахата от вторични санкции срещу банките в ключовите търговски партньори на Русия, бизнесът се сблъсква с нарастващи трудности при плащанията. Сега те получават по-малко чуждестранна валута и имат повече проблеми с връщането ѝ в Русия от места като Китай и Турция.

Правителството отговори с облекчаване на мерките, които подкрепяха рублата. Задължителното преобразуване на приходите от износ беше намалено наполовина до 25% от 50% в заповед, публикувана късно в петък. Това последва решения за намаляване на изискването за репатриране на приходите до 60% през юни и след това до 40% месец по-късно.

„Правителството е принудено да се приспособи към износителите“, каза Наталия Милчакова, анализатор във Freedom Finance Global в Казахстан.

Продажбите на валута от най-големите руски износители се сринаха с 30% през септември в сравнение с предходния месец, тъй като по-голям дял от сетълментите бяха извършени в рубли, според данни на Банката на Русия.

Рублата отслабна до около 120 за долар веднага след началото на войната, но бързо се възстанови, тъй като централната банка предприе спешни мерки и удвои основната лихва до 20%, преди постепенно да разхлаби условията.

Сега лихвата е обратно на 19%, като може да се върне до това пиково ниво, след заседанието на икономистите следващата седмица, тъй като централната банка се стреми да охлади прегряващата военна икономика на Русия и да ограничи ускоряващата се инфлация, която надвишава повече от два пъти целта от 4%.

Банката ще бъде оставена да използва паричната политика, за да компенсира съпътстващите щети от слабата рубла под формата на висока инфлация, каза Милчакова, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

За бюджета ниският валутен курс винаги е от полза, каза Вюгин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Русия
САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 26 минути
Единствените просташки коментари се пишат от привържениците на кремълския убиец. Хитро слагаш знак за равенство между САЩ и Русия, но истината е, че в света има само една свръхсила - САЩ. Русия е диктатура, ръководена от терористичен режим и президент-масов убиец.
46
1
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 26 минути
Единствените просташки коментари се пишат от привържениците на кремълския убиец. Хитро слагаш знак за равенство между САЩ и Русия, но истината е, че в света има само една свръхсила - САЩ. Русия е диктатура, ръководена от терористичен режим и президент-масов убиец.
45
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 42 минути
До 32 "При 19% основен лихвен процент на руската централна банка, да кажеш..." - напълно си прав. Почти година основният им лихвен процент беше 7.5% и сегашното увеличение е за да компенсира нарасналото търсене в условията на а ограничено предлагане (една от причините за инфлация) и свали очакваната инфлация от 7.5 на 4.5%. Явно банката се справя много добре с тези регулации щом курсът на рублата спрямо долара е непроменен. ПП. Всъщност колко е обезценката на докара спрямо златото или франка?
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
Тук сте събрани най-големите oлигoфpени на България. Да се пишат такива пpocташки коментари срещу Русия или САЩ могат само някакви впиянчени пенсии, които са бачкали цял живот като общaци или шофьори. *** не знае таблицата за умножение, но се изcиpа по форума и си мисли, че е много оригинален. Пълен гнyс и деградация.
43
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 час
Със сигурност по време на Гладомора през 30-те ЦК на комунистическата партия в СССР е смятал, че отслабването на население в Украйна ще е от полза за земеделието защото няма да ядат толкова много. С това се изчерпва мозъчната дейност на комунистите в Кремъл.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо нито един българин не пожела руско поданство ,след указа на Путин за граждани от неприятелски страни? Толкова се надявахме че, поне Копейкин или Малинов ще почувстват нужда да станат горди последователи на сибирските селяци с валенките !
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тези от Блатото,и тор да ядат,ще се хвалят ,че са блажили с пасти!
40
3
 
5
 
! Отговори
До и копейкин преди 1 час
Спестява в евро и долара. Въпреки ,че му плащат руснаците...той иска само евро...
39
4
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 час
До Руската рубла не. Примера с цената на бензина е много неудачен. Във Венецуела цената на бензина е 4 цента, но там цари глад и мизерия и местната валута също като рублата е просто шарена хартия.
38
7
 
5
 
! Отговори
Руската рубла не преди 1 час
поевтинява, а се е закрепила на 97 рубли за долар. Важното е какво можеш да си купиш за 97 рубли. Можеш да си купиш цял килограм нормални розови домати. Литър бензин в РФ е 60 цента.
37
3
 
6
 
! Отговори
крундел преди 1 час
ама рублата нали щеше световна валута да става, сега това флашива новина ли е, че се обезценява, аз пък си мислех, че като всички почнат да я ползват ще има търсене и ще поскъпва, странна работа, а др0гаре?получи се както винаги, нали?
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Путин оставя да му разширят още аналната халкичка. Тъй ше си го погребат - с цъфнал кат майска роза г*ъз.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Добре е за бюджета на държавата, лошо за биджета на Вася, нема да му стигне и за водка.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Незнам само защо трябва да се сравнява с други валути, които също се обезценят. Примерно спрямо златото последните 2 години се е обезценила със 70%
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
какво го бърка путин слабата рубла, той гледа човека да си разшири аналната халкичка, сега му е паднало. А подчинените му планират да му стегнат вратовръзката веднъж завинаги.
32
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 час
До Христо Христов При 19% основен лихвен процент на руската централна банка, да кажеш, че в Русия няма инфлация е признак на пълна финансова неграмонтост.
31
5
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 час
Освен коментар 24 на Христов, всичко останало е написано от нeвмeняеми социoпати. Чудя се тия *** как имат мозък да пазят равновесие.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Слабата рубла била много добре и за фалшивите Сарми ли бяха, сармати ли.. Най-добре била слабата рубла за путянски щото се успокоявал че има и друго слабо нещо в рушкания освен пи*шораната му.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Невероятни *** - За рашка никой не мисли, сатрапите от ФСБ мислят за дебелите си сметки и най-важното да не изпуснат контрола вътре сред крепостните, поради това убиха Немцов , Навални и напълниха затворите, а който успя да избяга , избяга, останалите слушкат .
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дай Боже съвсем да изтънее.