Лавров: Даване на F-16 на Киев ще е равно на заплаха в ядрената сфера

С действията си Западът създава екзистенциална заплаха за Русия
13 юли 2023 09:15, Елка Василева
144
Лавров: Даване на F-16 на Киев ще е равно на заплаха в ядрената сфера
Снимка: архив, БГНЕС

С действията си Западът създава екзистенциална заплаха за Русия, която ще се защитава с всички налични средства,  заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за "Лента.ру".

Още по темата
"След началото на специалната военна операция САЩ и другите страни от НАТО и ЕС рязко засилиха хибридната война срещу Русия, която започнаха още през 2014 г. Агресивните стъпки на недружелюбните държави представляват екзистенциална заплаха за Русия. В това няма никакво съмнение. Ще трябва да отстояваме правото си на свободно и суверенно развитие с всички налични средства", подчерта руският външен министър.

Самият факт на появата на изтребители F-16, способни да носят ядрено оръжие, в Украйна ще бъде възприет от Русия като заплаха от страна на Запада в ядрената сфера, каза още Лавров в интервюто, предаде ТАСС.

"Пример за изключително опасно развитие на събитията са плановете на САЩ да прехвърлят изтребители F-16 на киевския режим. Уведомихме ядрените държави САЩ, Великобритания и Франция, че Русия не може да игнорира способността на тези самолети да носят ядрено оръжие. Никакви уверения няма да помогнат тук. В хода на бойните действия нашите военни няма да проверяват дали всеки конкретен самолет от този тип е оборудван за пренасяне на ядрени оръжия или не. Самият факт, че украинските въоръжени сили разполагат с такива системи, ще бъде разглеждан от нас като заплаха от страна на Запада в ядрената сфера", подчерта Лавров.

Руският външен министър също така опроверга появила се информация, че е възможно преговори за уреждане на ситуацията в Украйна да се проведат през юли.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
10
 
! Отговори
Крундел преди 11 месеца
Др0гаре, имам един въпрос - сега, еф16 стари и негодни за нищо самолети ли са или както казва грустний лошадь представляват заплаха за Русия?Обяснението, че могат да носят ядрено оръжие е безмислено, защото дори су25 с релси/пилони за нато-вско оръжие може да носи, както су и миг...
28
2
 
11
 
! Отговори
Лавров, преди 11 месеца
Заплахата в ядрената сфера за теб не е фатална, защото гониш 100 години. Много си се загрижил нещо за нас ама е на ужким.
27
18
 
2
 
! Отговори
Българофил преди 11 месеца
Не смятам, че е за притеснение този факт.Украйнските наемници (неонацисти) не се научиха да стрелят, бързо ще бъдат свалени, както очистиха и Байрактарите.Слава Българии кална какаляшка за нацистите.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Грипените, могат да кацат и на магистрали с малък пробег на кацне и са непретенциозни. За нас беше най-доброто, вече 10 щяхме да имаме нови, а и + че подпомагане ЕС икономиката. Шведски са и е ок.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А дъpтия ще има ли против, ако Украйна вземе самолетите под наем?
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
F16 е много претенциозен за писти. Затова американците казаха, че трябва да се изгради наново база със специален асфалт и нови радари у нас. Не може да кажа на тези руски летища и на нашето не става или ако става е рискови, едно камъче да има и може да се повреди. Незнам защо е така, Грижовните могат и на магистрала Тракия.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според кoнa Украйна трябва да бъде по слаба, за да я поробят! А най добре изобщо да не защитава територията си!
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"в Украйна няма летища вече което значи че Ф-16 ще излитат от бази на НАТО." - Ти май не си гледал картата на Украйна. Имат повече летища на марка площ отколкото съм си представял че някая държава има. И 80% от тези летища са под контрола на Украйна.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кътъра за една година се е състарил с 15 години. Путин също, но джуджето слага яко ботокс и прави пластични операции та не му личи. Не така стоят нещата с оплешивяването.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само погледнете към кои страни изнасят оръжията си американци и европейци и към кои руснаците и ще ви стане ясно, че руските оръжия не могат да се конкурират по качество със западните, щом като трябва да си ги пробутват все в най-западналите икономики. Китай е изключение, но той ги произвежда под лиценз само по политически причини.
19
11
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 11 месеца
в Украйна няма летища вече което значи че Ф-16 ще излитат от бази на НАТО. Е, как да знае Русия това украинци ли са или НАТО лети към Русия? След това идва и въпроса с пренасянето на атомни бомби и ракети. Мазалото предстои ако това го направят, а те ще го направят!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Коня се страхува от некви чертежи и хартиени самалети, хванала го е и него параноята!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заплаха е когато Русия тръгва да завладява територии от трети страни , а не когато другите държави им помагат да се отбраняват. Някой го беше обобщил много добре ; Ако Русия спре да се бие войната свършва , ако Украйна спре да се бие - Украйна свършва.
16
0
 
7
 
! Отговори
цървул преди 11 месеца
До Анонимен 3Мда на всички е известно какво се прави с бракуваните коне
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Драги форумни ***, чуйте военните експерти а не се правете на разбирачи. Ф16 е американски радиоуправляеми изтребител със пилот. Тоест американци ще го управляват. Това има в предвид Лавров. Вие пак победи видяхте.... Абе спрете се бе... Украйна загуби огромна територия къде е победата бре?!?
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До R.A.T.M - Рано е за преговори. Като завземе Русия гр. Варшава - тогава ))))
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Форумните *** са най ненужното племе!!!
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хаха. Сега признават че американските изстребители са много по-опасни от руските им аналози ли? Защото Украйна разполага и сега с Миг-29 и Су-27 пък руснаците изобщо не са уплашено от този факт. Като видят обаче амеикански самолет и треперят от страх.
11
4
 
11
 
! Отговори
АААУ ДРОГАРЕ, преди 11 месеца
ЧАКАМ КОМЕНТАР ВЪРХУ ОПОРКИТЕ ВИ КАК Ф-16 БИЛ НА ЧЕРТЕЖ, БИЛ НИЩО И ПОЛОВИНА ПОЛОВИН ВЕКОВЕН ДЪРГЕЛ! А КОНЯ СИ ПРИЗНАВА,Ч Е Е , ПОДЧЕРТАВАМ, ЕКЗИСТЕНЦИАЛНА ЗАПЛАХА ЗА РАССИЯ!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заявлението на Лавров и Русия е несиметрично и ирационално. Всеки може да го коментира и оспорва, ноооо... когато види, че към него лети ракета, който той НЕ МОЖЕ да спре по никакъв начин - има 25 секунди да осъзнае, че не е бил прав! Ето защо тр. се използва отговорно наличното време сега, когато то е повече