Новопридобитата увереност на Северна Корея е опасна, имат над 100 ядрени глави

Раздробеният геополитически пейзаж увеличава ядрената заплаха
20 сеп 2023 22:00, Анисия Иванова
131
Новопридобитата увереност на Северна Корея е опасна, имат над 100 ядрени глави
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разделението в световната общност заради Украйна и Китай беше подарък за Северна Корея. Става все по-ясно, че Пхенян е насърчен от формирането на нов антиамерикански блок, което го подтиква да протегне ръка към Пекин и Москва.

Възстановената близост между Северна Корея и Русия – както се вижда от луксозния брониран влак, превозващ Ким Чен Ун за среща с Владимир Путин и разменените подаръци и обещания за бъдещи такива – е естествено партньорство. Наричат го среща на върха на „антизапада“, махмурлук от Студената война. Има важна разлика: Пекин е на заден план, но е много по-голям играч в този променен геополитически триъгълник.

Споделяйки ръкостискания и заклеймявайки „империализма“, двамата лидери на тези изолирани държави се притеглиха още повече в орбитата на другия. Срещата лице в лице може да е приключила с малко подробности от обсъжданото, но това е само началото на тяхното подновено сътрудничество. И нещото, което ги сближи, бе общият враг.

Агресивното изграждане на алианси на Вашингтон в Азиатско-Тихоокеанския регион, което доведе до тристранната среща на върха САЩ-Япония-Южна Корея през август, се възприема от Северна Корея като нежелан знак за още повече американска военна мощ в задния ѝ двор. За Русия това е възможност да достигне до недоволен партньор, за който се вижда, че се нуждае от помощ под формата на хранителни и енергийни доставки, за да избегне санкциите, които осакатиха нейната икономика, особено след пандемията.

САЩ трябва да посочат много по-силно какво означава тази връзка за останалите от нас. Укорите от Белия дом са неискрени. Той вече сигнализира, че тези по-близки връзки са нежелани и говори за последиците и високата цена, която Пхенян ще плати, ако продължи.

Но никой не слуша и САЩ са разсеяни. Основната сред техните грижи е противодействието на Пекин, което политиците виждат като най-важната екзистенциална дилема на САЩ. И все пак пренебрегването на заплахата от Пхенян е глупаво. Преговорите за денуклеаризация са в застой и санкциите не работят.

Въпреки че е сред най-бедните страни в света, Северна Корея все още харчи близо 20%-30% от брутния вътрешен продукт за своите военни. Тя също така разработва оръжия с безпрецедентна скорост, като според някои оценки вече има над 100 ядрени бойни глави и има способността да атакува Южна Корея и американските сили, базирани там.

Заплахата от ядрено въоръжена Северна Корея вече е реалност, а не нещо, което администрацията на Байдън може да спре, като наложи повече санкции. Към Ким се присъединиха двама гости на неотдавнашния военен парад в Пхенян, руският министър на отбраната Сергей Шойгу и Ли Хонгжун, член на 24-членното Политбюро на Комунистическата партия на Китай. Този нов любовен триъгълник е това, на което той залага, „за да сложи край на изолацията му със засилени партньорства, които ще позволят по-голям пробив“, както пише Джонатан Корадо, директор по политиката на базираното в Ню Йорк Корейско общество.

Това не е скрита амбиция. В реч пред Върховното народно събрание през септември миналата година севернокорейският лидер заяви: „Промяната от еднополюсен свят, подкрепян от САЩ, в многополюсен свят се ускорява значително.“

Както често се случва, Северна Корея изстреля две предполагаеми балистични ракети с малък обсег в сряда преди тет-а-тет между Ким и Путин – този път може би по-малко като заплаха за своите съседи, отколкото за празнуване. Пхенян вече е изстрелял 26 балистични ракети и две космически ракети досега тази година. През 2022 г. страната изстреля повече от 70 балистични ракети, което бе рекорд.

Показателно е, че поне засега Пекин е най-малко непредсказуемият от триумвирата. Но не е ясно колко дълго може да продължи това. Китай при Си Дзинпин се е обърнал навътре и става все по-непознаваем. Това е опасно. Както Пхенян, така и Москва стават все по-отчаяни и нестабилни, единият е обременен от бремето на санкциите, а другият поради война, която продължава много по-дълго, отколкото е очаквала. Има доказателства, които показват, че и трите страни увеличават своите ядрени арсенали.

Деветте ядрени държави - САЩ, Русия, Обединеното кралство, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел - продължиха да модернизират своите арсенали и много използваха или тестваха нови оръжейни системи миналата година, според последните доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIRPI), публикуван през юни.

„Навлизаме в един от най-опасните периоди в човешката история“, каза Дан Смит, директор на SIPRI. „Наложително е правителствата по света да намерят начини да си сътрудничат, за да успокоят геополитическото напрежение и да забавят надпреварата във въоръжаването.“

Идеята за ядрен конфликт между страните, обединени срещу САЩ и техните съюзници, не е някаква далечна възможност. Това е най-реалният и правдоподобен сценарий, виждан от десетилетия. Ролята на Северна Корея го прави още по-спешен. Как да предотвратим това се оформя като едно от най-големите геополитически предизвикателства, пред които са изправени политиците днес.

Анализът на Каришма Васуани е публикуван в Bloomberg TV Bulgaria. Тя е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващa политиката в Азия със специален фокус върху Китай. Преди това тя беше водещ кореспондент за Азия на BBC и работи за BBC в Азия и Южна Азия в продължение на две десетилетия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
5
 
! Отговори
аноним преди 9 месеца
До НЕ ИСКАМ В БРИКСЯсно! Не искаш в БРИКС, но и БРИКС не те искат. Бедна България я иска само ЕС дето се събира куцо , кьораво и сакато за да го разширяват и да си осигурява Германия и Франция миячи на чинии и на дърти пенсионерски ***. в най-добрия случай някой и друг шофьор.
96
10
 
1
 
! Отговори
Сът преди 9 месеца
Голяяямааа работа е света да те знае единствено с . с ядрените ти ракети Евала Ким,истински лидер! И цял един народ е кон с капаци.
95
9
 
1
 
! Отговори
НЕ ИСКАМ В БРИКС преди 9 месеца
До КПСС БКП- е те тия дето си ГИ ЗАСЛАВИЛ ПРЕВЪРНАХА НАРОДА СИ В ПУШЕЧНО МЕСО А МЕСТООБИТАНИЕТО ИМ НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ БРАЗИЛСКИТЕ ФАВЕЛИ- НАЙ МОЩНАТА ИКОНОМИКА КИТАЙ Е НА 80 МЯСТО ПО ИНДЕКС НА ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ СЛЕД КИТАЙ НА ТРИ МЕСТА Е КУБА, А БРАЗИЛИЯ Е ДАЖЕ СЛЕД КУБА НА 87 МЯСТО/СПОРЕД ООН/-
94
1
 
4
 
! Отговори
ДО 120 преди 9 месеца
''Демократите'' имат бая повечко ''пиратки'' от ''комунистите'' :) Панимаеш?
93
10
 
0
 
! Отговори
Ч.Н.година преди 9 месеца
Този комунист е преврнал държавата си в склад на пиратки....Един ден това ще гръмне...
92
1
 
9
 
! Отговори
КПСС БКП преди 9 месеца
Слава на Русия и Северна корея ! Те не се предадоха на САЩ !
91
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 9 месеца
Без голяма БОМБА - няма суверенитет. За който го иска де. Щото някой го заменихме за банани, цветни телевизори и мерцедеси шеста употреба.
90
1
 
10
 
! Отговори
Тони Блеър преди 9 месеца
СТО ядрени глави ??? До вчера беше само една. А складове с химическо оръжие имат ли ? Много е важно. Впрочем , и да нямат... ние ще отидем да потърсим. И да ги демократизираме... Като Либия ... Като Ирак... Като Алжир... Е, там камък върху камък не остана и хората няма какво да ядат ... ама нали вече са демокрация. Пък и аз се извиних. Какво още?
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Северна Корея, Русия и Китай винаги да са заедно срещу САЩ и Запада! Желая им успех!
88
7
 
1
 
! Отговори
:) преди 9 месеца
Северна и Южна Кореа са нагледен пример за това, че трябва да внимаваш с кого дружиш в политиката. Разбира се, на "партийните лидери" на Севера не им е зле. Те са истински господари а не слуги на народа като тези на Юг. Така че те са ясни, но за останалите е просто предупреждение.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
васалите драскат каквото си искат-икономиката на русия е много стабилна а бг икономиката е потънала в калта и неможе да излезе на белият свят от корупционери и лъжци
86
2
 
5
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 9 месеца
ЗАРАВНЕТЕ САЩ С ЗЕМЯТА ЗА ДА СЕ ЗАЖИВЕЕ В МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО.
85
1
 
2
 
! Отговори
До тъй.....тъй преди 9 месеца
Кои сме ние "нормалните" ? Ние сме по-ненормални и от "краварите", щото им играем по свирката.
84
1
 
6
 
! Отговори
Един с Една преди 9 месеца
Опасно е само за онези дрогираните отвъд океана :)
83
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смеят ли янките и Сорос да им сеят демокрация?Не,значи са свободни.
82
5
 
18
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 9 месеца
Ами, да се плашат краварите, нас нормалните това не ни засяга!
81
2
 
7
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Освен това зомбираната по натовски стандарт биомаса се готви да щурмува позициите на РВС на северния фланг на Артьомовск - в района на Берховският язовир. Съдейки по едновременното активиране на въоръжените сили на Украйна, настъплението по фланговете на Бахмут ще бъде координирано във времето, като целта ще бъде да се покрие града от двете страни и да се отрежат пътищата за снабдяване на групата на руските въоръжени сили.
80
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Артьомовск и околностите. Тежки боеве се водят в село Клещеевка, по-голямата част от което се намира в сивата зона. Украински източници вече няколко пъти съобщиха, че Клешчеевка е взета под контрол и дори за унищожаването на няколко бригади на руските въоръжени сили, но тази информация не отговаря на действителността. Зочбитата на киевският наркокартел в този район обаче са изключително целенасочени - те вече са подготвили нови сили за нови атаки - те чакат западно от Клещеевка и южно от Андреевка.
79
3
 
10
 
! Отговори
Z. преди 9 месеца
Браво на В.Путин!
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки има право да се защитава, след като управляващите американците направиха над 200 военни бази по света.