Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Руският външен министър нарече Блинкън и Борел страхливци
1 дек 2023 17:30, Елка Василева
261
Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а "дисциплина на палката", и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

Още по темата
"Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро "по-добри", отколкото в НАТО", каза ръководителят на руската дипломация на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Лавров окачестви като "страхливци" Блинкън и Борел, които напуснаха събитието след работната вечеря в сряда, извинявайки се с работни ангажименти.

"На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкън, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел", отбеляза Лавров и продължи: "Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си".

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

"Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега", каза той. "Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг", добави той.

По думите му западните страни "насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия".

По отношение на войната в Украйна той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна, са нужни две страни, "като в танго", но от другата страна "танцуват брейк", заяви руският външен министър на пресконференцията.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Терорист говори за демокрация. Лавров се помисли за велик колкото Путин, и скоро ще се спъне фатално на килима.
21
15
 
11
 
! Отговори
Virtuozzo преди 9 месеца
Лавров право в целта както винаги !Поклон велик дипломат !
20
5
 
9
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
Русия това е Московия, която възниква след разпадането на Златната орда. Люлката на Московия е кървавото блато на монголското робство, а не суровата слава от епохата на норманите. Политиката на Русия продължава политиката на Ордата, на не на Рус.
19
8
 
6
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Да,точно казано ...
18
7
 
5
 
! Отговори
........ преди 9 месеца
Свалете статията, че либералчетата ще получат сърцепляс, пък му предстоят още много догодина.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лавров има син, не дъщеря..
16
7
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ преди 9 месеца
НА ТОЗИ ДЪЩЕРЯ МУ НЕ ЗНАЕ РУСКИ И ИМА АМЕРИКАНСКИ ПАСПОРТ.
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рускофашистката идеология в пълния си блясък,изцвилена от един катър.
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И руски войски няма в Украйна :))) И неговата щерка няма фирма в Ню-Йорк. На 26 год става директор и то на фирма олицетворяваща най-прогнилото от западната цивилизация - търговия с ценни произведения на изкуството,антики,бижута благородни метали до едно внос от гадната Европа и САЩ..
13
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То сто процента демокрация и в фащ няма я.. ЕС е проект който е с цел да обединят държавите срещу Русия... Първо ти ликвидират всички енергийни източници после ти вземат в съюза)) защо е така? Познайте си сами..
12
5
 
12
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
Ломоносов, Милер, Соловьов, Ключевски, Покровски и редица други руски учени са писали, че основата на народа на Московия са угро-финските племена, но самите руснаци претендират да са първият и главен славянски народ.Московия (Русия) е плащала данъци на кримския хан, неин суверен и правоприемник на Златната орда чак до 1700 година. Московският цар е посрещал кримския посланик извън границите на града, качвал го на коня си, а той пешком, водейки коня за юздата го отвеждал в Кремъл, поставял го на трона, а самият той коленичел пред него.
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изглежда, че Марийчето напразно е заприпкала след стопанина Блинкен. Лавров изобщо не е забелязал отсъствието й хахах
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
демокрация реално никой не е виждал, освен наркоманите от древна гърция и богатите
9
13
 
13
 
! Отговори
много умен кон преди 9 месеца
Безпощадно точен, както винаги.
8
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Както искаш се плюнчи...но си в изолация..никой даже и не иска да те помирисва...Европа си е Европа...както и да извърташ нещата....а за мир в Украйна...изтеглете войските и мир ще има на часа...Санкции докато не проумеете нещата...
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
prekaliavaneto s alkohola vodi to tejki posledici!
6
15
 
15
 
! Отговори
! преди 9 месеца
Тоя си позволява да говори за демокрация? Клоун!
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие"...................Дори не си е направил труда да коментира дълговратия пудел на Блинкен.
4
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ето затова не го пуснахме да лети над нас
3
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А в рашия цари страшна демокрация. Всеки, дори само помислил си нещо против джуджето, отива директно в Сибир