Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Руският външен министър нарече Блинкън и Борел страхливци
1 дек 2023 17:30, Елка Василева
261
Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а "дисциплина на палката", и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

Още по темата
"Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро "по-добри", отколкото в НАТО", каза ръководителят на руската дипломация на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Лавров окачестви като "страхливци" Блинкън и Борел, които напуснаха събитието след работната вечеря в сряда, извинявайки се с работни ангажименти.

"На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкън, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел", отбеляза Лавров и продължи: "Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си".

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

"Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега", каза той. "Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг", добави той.

По думите му западните страни "насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия".

По отношение на войната в Украйна той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна, са нужни две страни, "като в танго", но от другата страна "танцуват брейк", заяви руският външен министър на пресконференцията.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Конят цвили ама никой не му слуша глупостите вече
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСКОФАШИСТКА ДИКТАТУРА, РУСИЯ Е МОНГОЛОАЗИАТСКА ДЪРЖАВА
40
4
 
9
 
! Отговори
Magna Bulgaria преди 9 месеца
За едно е прав Лавров: няма да позволим Русия пак да ни се меси и да настройва балканските народи едни срещу други. А за нова Велика Сърбия и да не си помисля, както и да я нарича! Ако и този път в Белград тръгнат да осъществяват шовинистичните си безумия, това ще е краят на Сърбия. Ньой никога повече няма да се повтори! А за македонистите несретници дори не ми се мисли, ако продължават да играят по свирката на Белград и Москва...
39
4
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 9 месеца
Е щом няма демокрация, значи е като в Русия, само където живеем по-добре от руснаците
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Реват лгбтарите нещо
37
3
 
4
 
! Отговори
Писна ми преди 9 месеца
От орангутана! Само глупости и тролене! На вас не ви ли писна?
36
12
 
7
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Европейският е ДИКТАТУРА, България е Ромска Държава !
35
2
 
10
 
! Отговори
Кървавата Московия.. преди 9 месеца
..ДАВА УРОЦИ ПО ДЕМОКРАЦИЯ а , на руските дупедавчета у нас , анусчетата им пулсирата от щастие...ха,ха,ха,хаааааааа....
34
4
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 9 месеца
Ахахахахахахаха :)))))) Как го рече само Моржа, а? Говори за някакви диктаторски позиции, за липса на демокрация в ЕС, а забравя много удобно някой неща. Примерно в Беларус, колония на Пyтлаpax когато излязоха стотици хиляди на протест срещу диктатора Лукашенко десетки хиляди бяха смазани от бой и хвърлени в затворите. В Пyтлepистан пък, ако кажеш само думичка срещу Джуджанка и падаш от прозорец или те покосява инфаркт. Уникални извеpги са това крепостните крестьяни. Нагли и цинични до безбожие
33
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Дъщерята на Лавров-Екатерина Винокурова е родена в Ню Йорк 1982 година и естествено има американски паспорт.Учила в Манхатън,завършила е Колумбийският Университет в САЩ !
32
13
 
13
 
! Отговори
СССР2 преди 9 месеца
Всички виждаме какво се случва в ЕС ,цензура,забрани,нацизъм,конфискации,грабеж,подкрепа за фашистите в Украйна и реки от кръв и разруха в Газа и гузно мълчание и тн.и тн.
31
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този напиня да става за смех на всички европейци!
30
6
 
15
 
! Отговори
Ееее преди 9 месеца
Той от къде знаеш какво е демокрация като живее в Русия.
29
3
 
3
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Дочь Лаврова Екатерина Винокурова Сообщалось, что она является директором российского отделения британского аукционного дома Christies, который занимается продажей антиквариата и предметов искусства. Доросла там до должности директора, но потом в 2015 году у нее появилась возможность обзавестись собственным бизнесом проектом Smart Art. Компания занимается продвижением и развитием предметов искусства и является посредником между коллекционерами и художниками.
28
1
 
11
 
! Отговори
Хм! преди 9 месеца
Вече никой не ще да говори с тоя, и той се оплаква на журналистите, само те вече му объщат внимание.
27
3
 
11
 
! Отговори
СМЕХ... преди 9 месеца
Това руския Катър ли го говори...ха,ха,хаааааааа...ГДЕТО ДЪЩЕРЯ МУ Е У САЩ , С РУСКИ ПАРИЦИ ОТ , КРЕПОСТНИЦИТЕ ...??!!!....ЩО НЕ СЕ ВЪРНЕ У РУСИЯ ТАЯ ПРОСТАКИНЯ??!!
26
6
 
8
 
! Отговори
Лошо преди 9 месеца
Евреите разрушиха Газа и убиха хиляди араби само за две седмици,къде са демократите и право защитните организации,срам и позор за Европа.
25
5
 
13
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ? преди 9 месеца
НА ТОЗИ ДЪЩЕРЯ МУ НЕ ЗНАЕ РУСКИ И ИМА АМЕРИКАНСКИ ПАСПОРТ.
24
6
 
10
 
! Отговори
Eeeeee преди 9 месеца
За това в Русия става навалица желаещи бягащи от ЕС да усъществят "Руската мечта" и да бъдат щастливи до края на дните си.
23
8
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
Европа е окупирана от САЩ.