Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Руският външен министър нарече Блинкън и Борел страхливци
1 дек 2023 17:30, Елка Василева
261
Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а "дисциплина на палката", и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

Още по темата
"Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро "по-добри", отколкото в НАТО", каза ръководителят на руската дипломация на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Лавров окачестви като "страхливци" Блинкън и Борел, които напуснаха събитието след работната вечеря в сряда, извинявайки се с работни ангажименти.

"На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкън, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел", отбеляза Лавров и продължи: "Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си".

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

"Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега", каза той. "Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг", добави той.

По думите му западните страни "насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия".

По отношение на войната в Украйна той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна, са нужни две страни, "като в танго", но от другата страна "танцуват брейк", заяви руският външен министър на пресконференцията.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Две години да джафкаш срещу Русия и да избягаш от срещата преди да дойде руския представител е достойно за съжаление.
101
11
 
9
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 9 месеца
НЕОБЯТНО
100
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 105...много бъркаш...просто не могат да го дишат....
99
7
 
5
 
! Отговори
Необяснимо,но факт преди 9 месеца
Цялата *** ,която крещи тук Браво на този руски Гьоринг,живее в НАТОвски държави.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
................на палката.....КОЙ го казва.....
97
4
 
11
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Дъщерята на Лавров-Екатерина Винокурова е родена в Ню Йорк 1982 година и естествено има американски паспорт.Учила в Манхатън,завършила е Колумбийският Университет в САЩ !
96
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Истината боли. "Смелите" Борел и Блинкен дето цяла година размахваха юмрук на Русия офейкаха за да не се изправят лице в лице с Лавров.
95
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освен да ръси глупости на които се възхищават русофилите нищо друго не чакайте от кремълската шайка.
94
12
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Кой го е еня какво е казал Коньо? Е там да си върви в Азия. Не е добре дошъл в ЕС.
93
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Цитирате Лавров, но удобно пропускате казаното от лидера на ОССЕ и другите външни министри! Това ли е независимата преса!?"------------------Вчера писаха цяла статия за казаното от другите външни министри. Ти къде спа?
92
9
 
12
 
! Отговори
българин преди 9 месеца
Лавров минахме през режим като вашия и може да направим разликата. Е не сме в Шенген , но и това ще стане.
91
10
 
13
 
! Отговори
Казалнъшки селяк преди 9 месеца
А някой искал ли му е мнението на тоя руски гpoзник ?
90
4
 
6
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 9 месеца
от 89ти: " Цитирате Лавров, но удобно пропускате казаното от лидера на ОССЕ и другите външни министри! Това ли е независимата преса!?" От " независимата преса" нищо не зависи. Който плаща , той поръчва музиката. Тук поръчват руснаци ,другаде модерни "дясно" леви.
89
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 82 Само където в ЕС на цели партии основата им антибежанска и анти джендърска и никой не ги вкарва в ГуЛаг,нещо което постига инакомислещите в Русия.....Я разкажи за оня Асанж(дане не помня дали така се пишеше),дето пусна истински документи в мрежата и САЩ искат да го натикат в затвора. истинска демокрация. Или писателката на Хари Потър дето се обяви против гейовете и всички се отрекоха от нея и спряха да я издават. Много демократично. Не е в затвора,но я изплират заради мнението и
88
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Избрали сме да служим на Западния господар. Западният господар ни пази от Русия, или така ни казва всеки ден. Направвили сме геополитическия избор на кой Господар да служим и ще защитаваме нашия Западен господар. Зависим от Западния господар за всичко. Той ни наказва и бие, защото ни обича и ни пази от Русия.
87
4
 
5
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 9 месеца
Монголите разбират най добре от политика на палката. ето например, техната пехота геройски се е опитала да се бие срещу фпв дронове с некви кръпеяци.
86
6
 
2
 
! Отговори
Полицията ни убива преди 9 месеца
Европейският съюз е тежка Диктатура, Борисов е Диктатор, Орбан е Диктатор........ и още и още......
85
10
 
8
 
! Отговори
Джони Браво преди 9 месеца
хахах тоя е ебaси смешника, да си седи в *** и да не дава ъкъл а и може като се прибере малко да се огледа
84
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пonpaвka, нe тoчнo нa naлkaтa, a нa nocoлcтвoтo!
83
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Демагогията и арогантността на този дърт рептил и всички останали в Кремъл са безгранични...