Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Руският външен министър нарече Блинкън и Борел страхливци
1 дек 2023 17:30, Елка Василева
261
Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а "дисциплина на палката", и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

Още по темата
"Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро "по-добри", отколкото в НАТО", каза ръководителят на руската дипломация на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Лавров окачестви като "страхливци" Блинкън и Борел, които напуснаха събитието след работната вечеря в сряда, извинявайки се с работни ангажименти.

"На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкън, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел", отбеляза Лавров и продължи: "Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си".

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

"Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега", каза той. "Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг", добави той.

По думите му западните страни "насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия".

По отношение на войната в Украйна той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна, са нужни две страни, "като в танго", но от другата страна "танцуват брейк", заяви руският външен министър на пресконференцията.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
10
 
! Отговори
Защо го цитирате! преди 9 месеца
Цитирате Лавров, но удобно пропускате казаното от лидера на ОССЕ и другите външни министри! Това ли е независимата преса!?
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 85Предателите от Гърция веднага, ама веднага да дават обяснения защо пуснаха самолета. Опа чакай...ама там си имат държавни политици))))Я,посочи поне един пример Мара Захарова да е наглела спрямо Гърция. Няма такъв, нищо, че Гърция води по-антируска политика от България.Пратила е много повече оръжия в Украйна от нас и преди нас. Цялото и въоръжение е западно и няма и един патрон руски и т.н.
80
10
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
И нито дума за България... оти она вече умря.
79
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
това е истината
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е вие сте най-демократични - нещастници. За нищо не ставате, освен да мрънкате.
77
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Европейският съюз е съюз на санкциите и наказателните процедури. Бият ни всеки ден, ако не слушаме. Управляват ни с наказания и репресии.
76
12
 
4
 
! Отговори
до 83 преди 9 месеца
това джудже в кремъл скоро ще унищожи зеленото джудже в киев! бъди сигурен в това!
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 81Ако в западна Европа кажеш нещо против бежанци ,евреи и гейове,всъщност даже не и гейове,а направо джендери,то ще те гледат като престъпник.///Аха,това, че някой ще те гледа като престъпник е диктатура и липса на демокрация.Само където в ЕС на цели партии основата им антибежанска и анти джендърска и никой не ги вкарва в ГуЛаг,нещо което постига инакомислещите в Русия.
74
10
 
4
 
! Отговори
да преди 9 месеца
напълно прав е! продажниците в тия страни рушат славянството, но народите разбират това, и ВЕЛИКА РУСИЯ го знае много добре!
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рептилите в Кремъл крият, че джyджето в Кремъл ритна камбаната, защото до преди месец лъгаха, че му няма нищо... Сега ще видите, как ментето диктатор ще се откаже от участие в изборите догодина.
72
1
 
12
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
Ломоносов, Милер, Соловьов, Ключевски, Покровски и редица други руски учени са писали, че основата на народа на Московия са угро-финските племена, но самите руснаци претендират да са първият и главен славянски народ.Московия (Русия) е плащала данъци на кримския хан, неин суверен и правоприемник на Златната орда чак до 1700 година. Московският цар е посрещал кримския посланик извън границите на града, качвал го на коня си, а той пешком, водейки коня за юздата го отвеждал в Кремъл, поставял го на трона, а самият той коленичел пред него.Московия е преименувана на Русия от цар Петър I
71
0
 
6
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски,
70
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По принцип е прав руснска. Ако в западна Европа кажеш нещо против бежанци ,евреи и гейове,всъщност даже не и гейове,а направо джендери,то ще те гледат като престъпник. А истината е ,че точно трзи три неща ще унищожат бялата раса. Доказан факт. Дори безпристрастния изкуствен интелект реши,че от такива хора няма полза и не заслужават да съществуват. И бързо го препрограмираха
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ром'сТе нямат акъл. Каквото каже телевизията това е. Не разсъждават.
68
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 9 месеца
абе нещо пише за некв склад с ирански неща в брянск ама баш не разбрах точно ква е руската победа там, дечели брянск още си е в русия
67
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Катъра изцвили и целия планктон на Костя изпадна в умиление!
66
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Мда. Не мойш да *** изкопирваш. Некадърник си.
65
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разликата между диктатурата в Русия,Северна Корея, Китай , даже и Япония е че там народа си знаят че са такива. На запад ни лъжат че няма диктатура ,а доброволно робство. Вече в ЕС официално поздравиха гражданите с възможността да имат Европейска цифрова (дигитална) самоличност копие на истинската ви в живота .
64
8
 
6
 
! Отговори
прав е преди 9 месеца
за съжаление!
63
5
 
10
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Двугодишната тридневна соецобосрация на Путин докара нашичките политкоректни и правоверни ,рускофашистки изстерясници до умопомрачение