Над 400 в ареста заради демонстрации след смъртта на Навални

Най-голямата вълна от протести в Русия от септември 2022 г.
82
Над 400 в ареста заради демонстрации след смъртта на Навални
Снимка: БГНЕС

Повече от 400 души са задържани по време на демонстрации в 32 руски града след смъртта на Алексей Навални, най-известния критик на президента Владимир Путин, съобщи правозащитната организация "ОВД-Инфо", цитирана от Ройтерс.

Това е най-голямата вълна от протести, предизвикани от политически събития в Русия, от септември 2022 г. насам, когато повече от 1300 души бяха арестувани по време на демонстрации срещу "частичната мобилизация" на резервисти за военната кампания на Путин в Украйна.

Навални, 47-годишен бивш адвокат, изпадна в безсъзнание и почина в петък след разходка в арктическата наказателна колония "Полярен вълк", където излежаваше 30-годишна присъда, съобщи затворническата администрация в Русия.

"ОВД-Инфо", която информира за свободата на публичните прояви в Русия, каза, че най-много са арестуваните в Санкт Петербург и Москва, където подкрепата за Навални традиционно е силна. Към 20 часа по Гринуич вчера повече от 200 души бяха задържани в Санкт Петербург.

Руските държавни информационни агенции, които са под пълен контрол на Кремъл, не съобщават за демонстрациите. Няма репортажи за стотиците хора из Русия, които са продължили да се противопоставят на властите и да полагат цветя пред импровизирани паметници на Навални.

Смъртта на Навални лишава опозицията в Русия от нейния най-известен лидер в момент, в който Путин се готви за президентските избори през март, на които се очаква да си подсигури оставането си на власт до поне 2030 година, отбелязва Ройтерс.

Кадри, заснети вчера от Ройтерс в Санкт Петербург, показват как десетки хора се събират пред паметник на жертвите на репресиите. Протестиращи положиха цветя и свещи, някои пееха химни, а други се прегръщаха със сълзи в очите.

"Много ми е жал за него и за страната ни", каза 83-годишна жена, която не пожела да каже името си.

Репортер на Ройтерс заяви, че малко по-късно на мястото са били арестувани около 30 души.

Хората продължават да полагат цветя

"ОВД-Инфо" съобщи за арести и в по-малки градове в Русия, сред които и граничният Белгород, където седем души бяха убити в четвъртък при украински удари.

Онлайн изданието СОТА заяви, че в Луганск, украинска територия, която в момента е под руски контрол, жители са положили цветя в памет на Навални пред паметник на жертвите на съветския лидер Сталин. В друг град цветя бяха положени пред паметник е чест на героите от Руската революция в началото на 20. век.

"Въпреки опитите на властите да махнат цветята хората продължават да полагат още", съобщи СОТА.
Кадри на Ройтерс от Москва показват служители на правоприлагащите органи, които бутат хората на земята в снега, близо до място, където има оставени цветя и писма, с които да изразят подкрепата си за мъртвия опозиционен лидер.

"В полицейските участъци може да има повече задържани, отколкото пише в публикуваните списъци", заяви "ОВД-Инфо".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Русиянавални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не си взимайте за жена някоя, която се казва Юлия! Ще ви отрови, ще ви наследи и ще си намери някой нов. Юлия е била при него и след това умира...
45
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом Кремъл признава за 400, значи реално задържаните са 40 000.
44
11
 
11
 
! Отговори
Към 44 преди 7 месеца
А Украйна не е тоталитарна държава. Само дето Зеленски забрани всякакви избори и опозицията е....Няма ! А известният американски журналист Гонзало Лира който си позволи да разкаже истината за фашисткия режим в Украйна...Беше брутално убит в затвора в Киев. Факт.
43
2
 
4
 
! Отговори
Не са ли 4000 преди 7 месеца
Как ги преброихте
42
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руската тоталитарна държава ще бъде ликвидирана отвътре, след революция, подобна на тази от 1917г. Трудно е да се предвиди кога, но ще бъде кървава.
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мангъров е обяснил много добре как се образуват тези съсиреци в резултат на РНК ваксините, а също данни за допълнителна смъртност в Израел, Гърция и западна Европа където хората бяха масово ваксинирани с РНК ваксините Пфайзър и Модерна. Търсете си сами видеота му в нета.
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
400 човека в 32 града е около 12 човека в град. Като се има в предвид, че там някой градчета са по-големи от обезлюдяваща се България. И друго което прави впечатление е че това са най-големите протести от... Това ми прилича на протеста срещу Путин в София когато беше на посещение. Ха ха ха - изместете го в рубриката смях и забава.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руската власт ще започне да се притеснява при 400000 арестувани за демонстрации. Това, за съжаление, няма да е скоро.
38
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Навални е бил ваксиниран три пъти с Файзър по настояване на неговото семейство. А неговата жена е била необичайно весела следващия ден след обявяване на неговата смърт на конференцията в Мюнхен.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А какво стана с демонстрациите на 2.09.2020 в България? Колко арестувани имаше? Тогава запалиха със слама живи полицаите пред Партийния дом, а вечерта платени ултраси мятаха бомбички. Нали уж имаше бити зад колоните на МС? Какво стана? Всичко Мара втасала и тръгнала да оправя протестите в Русия. А не се ли питате дали е възможно да са платени, точно както платените протести в България? Нали видяхте-сега управляват с Боко?
36
11
 
6
 
! Отговори
да те светна! преди 7 месеца
До Радослав: Джендърчо! САЩ се паникьосаха като разбраха, че Путин е готов да замени джендър4ето Навални за руския герой Кисимов намиращ се в затвор в Германия и затова го ликвидира дистанционно! Ти ваксиниран ли си с ваксината на Пхайзер или Модерна? Ако си, то ти си поренциална тяхна жертва! Могат да те пратят при Навални по всяко време! Вервай ми!
35
10
 
9
 
! Отговори
натовски българин преди 7 месеца
Навални- руския апостол на свободата.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до 25 (32) Ти си наистина турбо-кух!! Значи Путин ликвидирал Навални за да си навреди?? Или пък Навални са го ликвидирали американците в руски затвор за да прецакат Путин. Това българетата сте егати павианните.
33
8
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
Щом Путин и Масква казват 400, значи са 40000 поне. Официални данни от сатрапа винаги са изкривени както на него му изнася, а нашите платени рубладжии от Вгъзаждане пак цитират фалшиви източници с неистовата надежда да лъскат имиджа на робовладелеца им. Сега последно драги купени рубладжии, ЦРУ ли са невероятната агенция която уби Навални и ще признаете, че САЩ са факири и много по добри от Просия или ще признаете, че Путин е виновен за да не се налага да изкарвате САЩ велики?
32
2
 
3
 
! Отговори
според мен преди 7 месеца
Тези и за фронта не стават! Предлагам да ги качат на някой стар руски кораб в Черно море и да дадът координатите на украйнците да ги потопят!
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до 22(26)Дали знам кой е Навални?!?! А дали да не питам Мара Знахарова и Путин да ми разясни?!Между другото как са копейките от МитрофЪнова?! Стигат ли за банички??
30
5
 
9
 
! Отговори
до 25 преди 7 месеца
Интерес да се нанесат щети на Путин след нашумялото му интервю от Карлсон имат САЩ.
29
3
 
4
 
! Отговори
запознат преди 7 месеца
Тези са от джен.дърите за еврогейско развитие на Русия! Не са много! Само 400! Има толкова места в местата за превъзпитаване на джендъросани в Сибир!
28
4
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 7 месеца
Тръбата на Северен поток е ясно, че не я взриви Путин, но не е ясно защо БайДън бърза да обяви, че трябва да се отпусне помощ за Украйна в памет на Навални. Путин няма мотиви да убие каторжника Навални точно преди изборите. Интерес да се нанесат щети на Путин след нашумялото му интервю от Карлсон.
27
1
 
6
 
! Отговори
Смяна на крачола преди 7 месеца
Трябва да знаете, че на моя много му дреме за тия 400 арестувани и за мнението на сopocoидните наркомани по-долу.