Навални бил на косъм да излезе от затвора, затова Путин го убил

Абрамович участвал в опитите за размяна
26 фев 2024 19:45, Нели Христова
282
Навални бил на косъм да излезе от затвора, затова Путин го убил
Снимка: БГНЕС

Мария Певчих, председател на Фондацията за борба с корупцията на Алексей Навални, каза във видео изявление, публикувано в понеделник, че Владимир Путин е убил Навални, защото екипът на Навални е "осигурил решение за неговата размяна".

В началото на февруари, каза Певчих, на Владимир Путин е отправено предложение за размяна на Алексей Навални и "двама американски граждани" за бившия офицер от ФСБ Вадим Красиков, който уби бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили в Германия през 2019 г.

"Получих потвърждение, че преговорите са във финалната си фаза на 15 февруари вечерта", каза Певчих. "На 16 февруари Алексей беше убит."

"След началото на войната стана ясно, че трябва да измъкнем Навални от затвора на всяка цена – спешно", каза Певчих. Тъй като Алексей Навални е руски гражданин, обясни тя, неговият екип реши да потърси "хуманитарна размяна", процес, при който чужди държави исторически освобождават руски шпиони в замяна на политически затворници.

Певчих каза, че сътрудниците на Навални са започнали със съставянето на списък с руски политически затворници, чието освобождаване ще поискат, докато разследващият журналист Христо Грозев едновременно е "търсил и идентифицирал" руски шпиони в затвори в чужбина.

"Отне ни цели две години, за да реализираме този план. Можеше да отнеме по-малко", каза тя. "Ако имаше желание и политическа воля, това щеше да е въпрос на месеци, а не на години. Но нямаше достатъчно желание или воля. Огромни усилия, безкрайно убеждаване, седмици чакане на отговор, десетки пътувания и стотици обаждания без отговор. Американски и германски служители кимнаха разбиращо. Те говореха колко е важно да помогнем на Навални и други политически затворници, стиснаха ни ръцете, дадоха обещания и не направиха нищо."

Екипът в крайна сметка постигна напредък с помощта на влиятелни хора, които водеха "неофициални преговори с бандитите на Путин", понякога рискувайки живота и кариерата си, каза Певчих.

Планът най-накрая "получи одобрение" през пролетта на 2023 г., продължи тя. "Това беше последвано от месеци на колебание и грешна комуникация от различни играчи. До декември 2023 г. обаче планът беше "отново в действие". Според Певчих е имало "следи" от тези "почти преговори" в медиите, включително в репортажите в американските новини за предполагаемото желание на Путин да осигури освобождаването на Красиков, както и в алюзията на Путин по темата в интервюто му с Тъкър Карлсън по-рано този месец.

"Путин можеше да получи Красиков", каза Певчих. "Но само ако се откаже от Навални".

След като научила за смъртта на Навални, каза Певчих, й казали, че руският милиардер Роман Абрамович в крайна сметка е предал предложението за размяна на Владимир Путин. Когато тя се свърза с Абрамович за коментар, той нито потвърдил, нито отрекъл, че е участвал като неофициален преговарящ в преговорите.

"Разказвам ви тази история, за да имате отговор на въпроса защо Навални беше убит точно сега", каза Певчих. "На Путин беше изяснено, че единственият начин да получи Красиков е да го размени с Навални. Тя продължи: "Не мога да търпя, че Навални е на свобода", помисли си Путин. "И тъй като по принцип са готови да разменят Красиков, просто трябва да се отърва от разменната монета. Тогава ще предложа някой друг, когато му дойде времето."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
В. К. Минев преди 6 месеца
До Там 19.... Неграмотно си го написал.Научи се правилно на четмо и писмо.
31
0
 
7
 
! Отговори
Тесла за дърва преди 6 месеца
В америка заради "глобалното затопляне" температурите паднаха под -25 градуса. Хората не могат да си запалят електрическите коли, в повечето колонки за зареждане просто няма ток. Хахаха, какво стана с вашия зелен преход бе еврогейове и НП0-та? Междувременно за денонощие в америка от студа са умрели над 250 човека. Евала краварофили!
30
0
 
5
 
! Отговори
Бустерос морталис преди 6 месеца
Путин и внезапната смърт от експерименталните ваксини е виновен. Дебейска му логика.
29
1
 
2
 
! Отговори
Полярная сова преди 6 месеца
Гледайте документални филми са колониите Черния делфин и Полярната сова и ще видите къде е единственото бягство от затвора - гробичещо
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига с тези глупости,Путин бил го убил,шефа на украинското разузнаване ,е потвърдил тезата на Русия,че Навални е починал от тромб.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От украйна казаха, че не го е убил Путин. Стига сте лъгали, затова ви мразят журналята.
26
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 6 месеца
До Фют 7, доста наивен и елементарен коментар!
25
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
НЕ БЕШЕ ПУТИН ВЯРВАЙТЕ МИ И БУДАЛАНОВ СЪЩО ПОТВЪРДИ!! :D
24
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Укрите клекнаха и бил починал от тромб в гулага, ще кажеш нема хиляди начини да го убиеш в гулага :)))
23
11
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 месеца
Аре копейки седаме да гледаме Капките:):):)И днес поне 200 ваши"братушки"заминаха при Свети Петър директно от Украинските бойни полета:):):)Наздаровье:):):)
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нека Навални тежи на съвестта и на германците и американците, освен чудовищетоПутин! Тези които са протакали освобождаването му във времето, също са убийци!
21
2
 
11
 
! Отговори
I’m преди 6 месеца
Да, Путин сън не спи, че Навални ще е свободен. И вместо да го освободи, а после пчела да го ужили и да умре от анафилактичен шок, Путин реши да го убие в затвора, та да разлае кучетата. Не е много умен този човек. Мда
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ко се занимавате с политика ве хора, само главоболие ще получите :)))
19
3
 
10
 
! Отговори
Да преди 6 месеца
Само пълни ид..ти могат да пишат такива глупости и лъжи.И също такива да им вярват.
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-голяма глупост не бях чел! Екипът решил да го замени, ама Путин му завидял и го убил!? Кой ще го изведе от колонията и как? Кой решава дали да го заменят? Нали е диктатура, как така някой решил нещо? Вече се чудят какво да измислят. Щом и от Втората най-велика нация след Македонската признаха, че е починал от тромб, значи е така! Или лъжат? Ако лъжат, къде останаха евроценностите? Нали само руснаците лъжеха и убиваха... Запада не подбира методи да води борбата си срещу Русия и Путин!
17
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз като му чух възледите на Навални, имах чувството че говори Путин но с различен тон, но джуджа не търпи конкуренция, той требва да е единствен за матушката си :)))
16
3
 
10
 
! Отговори
Там преди 6 месеца
Първият унищожен танк от САЩ "abrams" в Украйна гори като кибрит в видео на лента.ру
15
10
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
ЩОМ НАЧАЛНИКА НА УКРАИНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ БУДАЛАНОВ КАЗВА, ЧЕ НАВАЛНИ Е УМРЯЛ ОТ ЕСТЕСТВЕНА СМ-ЪРТ И Е ПОЛУЧИЛ ЛИЧНО ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ОТ ГЛУПОВАТИЯ ФАЛШИВ ПУТИН ЗНАЧИ ТОВА Е ИСТИНАТА!
14
7
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 месеца
Путин е мъртъв от 26-ти Октомври. В момента Кремъл се управлява от Политбюро, начело с шефа на ФСБ Патрушев. Използват двойници докато разпределят властовите позиции и после им припишат негативите. Юни месец двойниците ще се "пенсионират".
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи Путин хем е смятал да размени Навални, хем го е убил?!? Аз това разбрах от тази статия.