Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"

Той обаче прзина, че част от собствените му сили също са "изчерпани".
Обновена: 21 апр 2024 19:57 | 21 апр 2024 19:04, Нели Христова
225
Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС

Решението на Камарата на представителите на САЩ да предостави дълго отлагана помощ за Украйна показва, че страната няма да стане "втори Афганистан, изтъкна президентът Володимир Зеленски.

В събота Камарата на представителите одобри пакет от 61 млрд долара военна и икономическа помощ за Украйна, която се ори срещу инвазията на Русия.

"Тази помощ ще засили Украйна и ще изпрати на Кремъл мощен сигнал, че това няма да бъде вторият Афганистан", каза Зеленски в интервю за програмата "Meet the Press" на американската телевизия NBC. "САЩ ще останат с Украйна, ще защитят украинците и... ще защитят демокрацията в света", добави той.

Съветският съюз нахлу в Афганистан през 1979 г., разпалвайки бунт от епохата на Студената война, при който САЩ финансираха и въоръжаваха муджахидини, които прогониха руските сили десетилетие по-късно. След това Афганистан изпадна в гражданска война и скоро твърдолинейните талибани поеха властта, управлявайки страната от 1996 г. до 2001 г. През същата година решението им да позволят на джихадистката групировка "Ал Кайда" да ударят САЩ с атентатите от 11 септември принудиха Вашингтон да нападне страната.

Близо 20 години по-късно САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки афганистанската армия в немощно състояние, за да вземат талибаните отново властта.

Зеленски каза, че част от собствените му сили също са "изчерпани".

"Трябва да ги заменим. Но тези нови бригади трябва да имат снаряжение. Наистина трябва да стигнем до крайната точка. Ние искаме да направим нещата възможно най-бързо, така че да получим осезаема помощ за войниците на фронтовата линия възможно най-скоро. Не след още шест месеца", каза още Зеленски пред Meet the Press.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
21
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
В България няма нито един годен юрохатлантик, който може да воюва... Нито един! Един син наркуман се записа доброволец, и рашките го треснаха още на първият ден в бой... ===)))
93
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С мирни средства, без огнено оръжие, от новината днес бяха ликвидирани c инфаркт една дузина русофили! Ей туй са казва хуманно изтребление!
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако украинците бяха с лъкове и копия, на руснаците щеше да е по-трудно! Така излиза!
91
2
 
23
 
! Отговори
ТАЯ ЗИМА преди 4 месеца
Ще вият от студ на тъмно без вода гладните укропитеци - това ще се случи. Или поне тия дето са останали живи след американската 'помощ'.
90
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рашките са отцепени в главата Зелен, ако искаш да ги биеш, требва също да си толкова неадекватен :))
89
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От САЩ парите и оръжието от Европа войниците!! Това ще донесе победата на Украйна над Русия!
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стига с тая лъжкиня Ванга бе !Това казала онова казала-казала на куково лято!Била казала,че голяма държава щяла да произведе биологично оръжие!Покажи ми това изказване!Тя даже и хабер си няма що е това био оръжие!Приписвате й неща,които уж била казала след като станат сьбитията! Суеверници неграмотни!
87
3
 
25
 
! Отговори
Лудия Макс преди 4 месеца
Зеления не е в час.Живее в някакъв негов си измислен свят.Явно от бялото е психясъл и няма реална представа за действителността.
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече е пролет!
85
3
 
17
 
! Отговори
ТАЯ ЗИМА преди 4 месеца
Ще вият от студ на тъмно укропитеците - това ще се случи.
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Корея попълва празните руски складове със снаряди и ракети, това добре, ама за Украйна мерим с другия аршин! Кой слуша ваште вопли, юрдеци! Всички са празнично настроени, и кво ша каете няма ефект върху всеобщата радост!
83
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВЧЕРА НАПЪЛНИХ БИБЕРОНА НА СЪСЕДСКАТА БЕБКА НИКОЛ С МЛЯКО СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО. АКО СЪДЯ ПО ДОВОЛНОТО Ѝ ГУКАНЕ, ДОСТА Ѝ Е ХАРЕСАЛО!
82
2
 
25
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
юрохатлантичвските празни тикви, да не ми дращят тука небивалици, а марш доброволци в укрия да борите рашките на терен.... зеленясалият шмръклю, ще ви подхвърли по някой и друг цент, от краварската "помощ"... ===)))
81
3
 
23
 
! Отговори
Дъмпела преди 4 месеца
Тежък случай.И малките деца занаят че няма никакви шансове.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НЯКОГА МОЯТ УЧИТЕЛ КАЗВАШЕ:НИКОГА НЕ ПРАВИ ГРЕШКАТА ДА АШЛАДИСВАШ МОМИЧЕ, ЧИИТО ГОДИНИ СА ПОВЕЧЕ ОТ ДЪЛЖИНАТА НА ИНСТРУМЕНТА ТИ В САНТИМЕТРИ.СЛЕДВАЙКИ СВЕТЛИЯ МУ ЗАВЕТ СТАНАХ НА ДЕЦАТА МИЛ ДРУГАР
79
2
 
26
 
! Отговори
с голи милярди преди 4 месеца
без хора в армията - как ще стане бе?
78
3
 
35
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
Нещата вече са преминали границата. Русия вече няма избор, длъжна е да разруши Украйна, ако иска да живее, всичко освен победа не и върши работа. Независимо от цената. Нещо като бий, за да те уважават.
77
2
 
7
 
! Отговори
до 73 преди 4 месеца
<html><body><!--StartFragment-->Пакетът предвижда близо 61 млрд. долара за подпомагане на Украйна и други регионални държави в борбата с Русия - приблизително същата сума, включена в законопроекта на Сената. От тази сума около 23 млрд. долара ще отидат за попълване на американските оръжия, запаси и съоръжения, а повече от 11 млрд. долара ще финансират текущите военни операции на САЩ в региона,близо 14 млрд. долара ще помогнат на Украйна да се сдобие с модерни оръжейни системи и оборудване
76
1
 
21
 
! Отговори
иникално си т Саше преди 4 месеца
Шмъркела ще види че чугуния бие хартията!
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Свят в който да обичаш децата е престъпление, и се лежи в затвора, таковай му таковата на такъв свят.