Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"

Той обаче прзина, че част от собствените му сили също са "изчерпани".
Обновена: 21 апр 2024 19:57 | 21 апр 2024 19:04, Нели Христова
225
Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС

Решението на Камарата на представителите на САЩ да предостави дълго отлагана помощ за Украйна показва, че страната няма да стане "втори Афганистан, изтъкна президентът Володимир Зеленски.

В събота Камарата на представителите одобри пакет от 61 млрд долара военна и икономическа помощ за Украйна, която се ори срещу инвазията на Русия.

"Тази помощ ще засили Украйна и ще изпрати на Кремъл мощен сигнал, че това няма да бъде вторият Афганистан", каза Зеленски в интервю за програмата "Meet the Press" на американската телевизия NBC. "САЩ ще останат с Украйна, ще защитят украинците и... ще защитят демокрацията в света", добави той.

Съветският съюз нахлу в Афганистан през 1979 г., разпалвайки бунт от епохата на Студената война, при който САЩ финансираха и въоръжаваха муджахидини, които прогониха руските сили десетилетие по-късно. След това Афганистан изпадна в гражданска война и скоро твърдолинейните талибани поеха властта, управлявайки страната от 1996 г. до 2001 г. През същата година решението им да позволят на джихадистката групировка "Ал Кайда" да ударят САЩ с атентатите от 11 септември принудиха Вашингтон да нападне страната.

Близо 20 години по-късно САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки афганистанската армия в немощно състояние, за да вземат талибаните отново властта.

Зеленски каза, че част от собствените му сили също са "изчерпани".

"Трябва да ги заменим. Но тези нови бригади трябва да имат снаряжение. Наистина трябва да стигнем до крайната точка. Ние искаме да направим нещата възможно най-бързо, така че да получим осезаема помощ за войниците на фронтовата линия възможно най-скоро. Не след още шест месеца", каза още Зеленски пред Meet the Press.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
4
 
! Отговори
по-скоро Камбоджа преди 4 месеца
афганистан излязоха терикати
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поп Левски предаде Кръстю
72
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Повече от 61млрда долара!Охх,кеф!Сега ще има да летят хаймърси,атакмси пейтриъти към путинските позиции!Ще летят,ще танцуват и украински песни ще пеят!Украинците с помощта на цивилизования свят ще осъществят Най голямото постижение на 21-я век-окончателния крах на империята на злото,мизерията,робството,агресията и окупациите начело с еднометровия им диктатор!След победата всички заедно ще превърнем Украйна в райска градина!Боже,благодарим ти,че доживяхме да видим и това!Амииин!
71
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те афганистанците са корави, издържаха на рашки и янки, не можаха да ги пречупят, ама за вас укри не знам, изглеждате ми смешни :))
70
2
 
32
 
! Отговори
остана само милярди. преди 4 месеца
не бяха байрактари, леопарди, хаймарси, патриоти, абрамси, 777, дрони -и НИЩО! сега едни голи милярди ли ще са плашило?
69
2
 
20
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 4 месеца
Хванете един пенсиониран алкохолик, какъвто е типичния коментатор тук и му дайте една голяма заплата от $300 000, каквито се дават на добрите програмисти. Наистина ли вярвате, че тоя от утре ще започне да пише уникални програми? Същата работа с деградиралата украйна.
68
1
 
26
 
! Отговори
Глупак преди 4 месеца
Наркомана яко се е насмъркал че ще има какво да краде
67
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А с кого ще замениш войниците бе, зелена гъсеницо? Колкото и оръжие да ти пратят, ако изобщо се случи, кой ще го ползва? Ти ли ще изпълзиш от бункера да обстрелваш руснаците, зелена надруусана шмаатко?
66
1
 
34
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 4 месеца
с пари ако ставаше Американците да са купили отдавна победата!
65
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това не е помощ, а заем. Беше казано в прав текст от самите сенатори. На въпроса какво ще стане ако Украйна не е в състояние да го връща отговориха: "Украйна е богата на природни ресурси. Ние ще и помагаме да ги добива и тя ще си върне заема.". Има много подходящ разказ от американския писател-фантаст Айзък Азимов. Не знам заглавието в превод на български. Би трябвало да е "Състрадателните лешояди".
64
1
 
26
 
! Отговори
61 милярда на хартия преди 4 месеца
РЕАЛНО уруина колко ще получи?Отсега оръжейниците на кравария са си заделили половината.
63
2
 
26
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Стига с тоз индивид, всеки ден по няколко пъти и всеки път едно и също, дайте, та дайте.
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евроатлантик съм. Записах се доброволец да ходя да почивам на Слънчака като бежанец от Украйна, но ВСУ ме прибраха от клуба барабар с диджея и охраната и ни пратиха на фронта в Авдеевка. Там за пръв път опитах от лекарството ФАБ. От цялата рота оцелях само аз. Но, казвам ви с ръка на сърцето, това лекарство е уникално. Наистина помага! Лекува! Пристрастяващо е! Слава на Русия!!
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според известната гадателка 2024 г. ще донесе множество мрачни събития, включително терористични атаки в Европа, биологични атаки и Трета световна война и с нарастването на напрежението в Близкия изток, някои от тях изглеждат плашещо правдоподобни.Тъй като Иран удари Израел в събота, предизвиквайки ответна атака срещу Ливан, някои са загрижени, че прогнозите скоро могат да се сбъднат.Приживе Ванга предупреждава за наближаваща вълна от терор и дори предполага, че някоя голяма държава може да започне да създава биологични оръжия.
60
3
 
21
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
Ха, ха, зеленият тъпоглавец сам се навива на абсолютно безумните идеи изникнали в кухата му йратуна.
59
24
 
4
 
! Отговори
Немощни матрьошки преди 4 месеца
Колкото и да пробутвате опорките, колкото и да си цъкате плюсчетата един на друг, фактите за последствията от тази война в Русия си остават все така грозни и отчайващи. Няма достъп до нови западни технологии, които китайските измишльотини няма да заместят. И половината пазари изчезнаха благодарение на великия мъдрец и държавник Вовата. И инфлацията се задържа упорито, колкото ще да наглася цифричките централната банка. Радост отвсякъде, а вие си драскайте фаш.истките глупости.
58
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Доларите и еврото, които дадоха , ако ги бяха дали преди войната за развитие на икономиката на Украйна, щеше е най -развитата държава в Европа, но целта не е народа на Украйна да е добре , а да се срине икономиката на Русия , *** обещания ,че ще приемат Украйна EU и NATO,загинаха сигурно 500 000 млади хора и още 10милиона избягаха ,да не са пушечно месо
57
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия нахлула в Афганистан, а САЩ нападнали! Усещате ли нюансите? Истината е, че афганистанското правителство поиска помощ от Русия, а нахлуха после САЩ. Тях никой не ги е канил. А после не се изтеглиха, както пише в материала по-горе, а панически избягаха.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голям залък ***, голяма дума не казвай! Тези пари още не са одобрени от Сената. Освен това парите остават в Америка за Пентагона. Много малко пари, само 13,8 млрд. долара отиват за покупка на оръжия и боеприпаси. Другите пари отиват директно за покриване на оръжия и боеприпаси от резервите на Пентагона, които са точно 23,2 млрд. и 1,3 млрд. долара за подкрепа на американските операции в региона,
55
4
 
5
 
! Отговори
КРИМСКИЯ МОСТ- КАПУТ преди 4 месеца
61 МИЛИАРДА ТЕЖАТ МНОГО... ГЛЕДАЙТЕ ДА НЕ СТЕ НА НЕГО ПО ТОВА ВРЕМЕ...