Захарова: Русия разполага с възможност за ответни действия

Поводът: Г-7 реши да използва техни активи за заем на Украйна
19 юни 2024 17:45, Инна Ангелова
115
Захарова: Русия разполага с възможност за ответни действия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Нашата страна има значителни количества западни средства и собственост, които са под руска юрисдикция. Всичко това може да стане обект на руски ответни политики и ответни действия", заяви Мария Захарова пред журналисти, съобщава Ройтерс.

Поводът за изказването ѝ е възможността на Запада да конфискува доходите от руските активи.

През миналата седмица лидерите от Г-7 се споразумяха да използват лихвите от замразените от Запада руски активи, за да предоставят на Украйна заем на стойност 50 милиарда долара. Русия твърди, че това действие е противозаконно и ще навреди на Запада, тъй като ще подкопае доверието в световната финансова система.

Говорителят на външното министерство допълни, че арсеналът, с който разполага страната ѝ, е широкообхватен.

Икономисти, адвокати и експерти смятат, че един от най-вероятните ходове на Русия би бил да конфискува финансовите активи на чуждестранни инвеститори, както и ценни книжа, които понастоящем се държат в специални сметки "тип Це" и които понастоящем са блокирани.

Руски активи, като например резерви на централната банка, на стойност около 260 милиарда евро са замразени съгласно санкциите, наложени заради войната на Москва в Украйна. Около 190 милиарда евро се намират в базирания в Белгия централен депозитар за ценни книжа "Юроклиър" (Euroclear).

Служители от ЕС заявиха, че съюзът може да предостави около половината от заема за Украйна, който е на обща стойност 50 милиарда долара. Италианският премиер Джорджа Мелони обаче по-късно каза, че парите ще дойдат от САЩ, Канада, Великобритания и вероятно Япония и че страните от ЕС засега няма да участват директно.

Мария Захарова каза, че Русия е получила "директни сигнали" от някои страни от Г-7, че те няма да участват в подобни действия, "защото разбират, че цената би била изключително болезнена". Тя не посочи за кои страни става въпрос и не даде повече подробности. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от Русия
Путин за пакта със Северна Корея: Ще се защитаваме взаимно от агресия!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
14
 
9
 
! Отговори
паф преди 1 седмица
и какво ще им помогнат заграбените средства, измислената украйна си отива, парите ще прибере украинската мафия, а военното оборудване братушките ще го направят на скрап!
10
9
 
7
 
! Отговори
СУВЕРЕНА преди 1 седмица
ОЩЕ ОТ СЕГА ДА ВИ Е ЯСНО НА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ, ЧЕ СПЕЧЕЛИ ЛИ ДЖО БАЙДЪН 2-РИ МАНДАТ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА ФАЩ НА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА АЗ ОБЯВЯВАМ УКРАЙНА ЗА ПОБЕДИТЕЛ ВЪВ ВОЙНАТА С ТЕРОРУСКАТА И ТО АБСОЛЮТЕН ПОБЕДИТЕЛ И НИЩО НЯМА ДА СПАСИ ТЕРОРУСКАТА ДОРИ ДА ИЗПОЛЗВА ТАКТИЧЕСКО ЯДРЕНО СРЕЩУ УКРАЙНА САМО ЩЕ СТАНЕ ПО-ЛОШО ЗА ТЪПОТЕРОРУСКАТА. НО АКО ТРЪМП СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-НА ОБЯВЯВАМ ТЪПОТЕРОРУСКАТА ЗА ПОБЕДИТЕЛ ВЪВ ВОЙНАТА А УКРАЙНА ЩЕ Е НА КОЛЕНЕ СМАЧКАНА ТОВА Е!
9
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, запада не го ли разбра, та продължава да се ежи? При всичките санкции и помощи за Украйна, Русия им го хаква дълбоко и те още се мислят за нещо. Всичко опитахте срещу Русия и сте на кота нула.
8
1
 
9
 
! Отговори
От Винкелщрасе преди 1 седмица
Ах Мимеее. Колко мокри сънища имам с твое участие сал ако знайш. Оххх
7
8
 
24
 
! Отговори
поговорка преди 1 седмица
Захарова, който чупи ще купи. Замразените ви милиарди ще възстановят счупеното от вас.
6
11
 
3
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 седмица
Дърта, ама се озърта. Тази е еднодетна мама. Представяш ли си жена само с едно дете. Хахахахахахахахахаххахахаххахахахахаххахахах
5
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Г-7 реши да използва 200 млрд руски активи за заем на Украйна. Русия ще отговори като използва 500 млрд западни активи, намиращи се и блокирани в РФ.
4
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Манията за величие на Рушията винаги завършва с купони за хляб.
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ще подкопае доверието в световната финансова система. Е вие нали точно това искате
2
16
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахах преди 1 седмица
Дърта, ама се озърта. Тази е еднодетна мама. Представяш ли си жена само с едно дете. Хахахахахахахахахаххахахаххахахахахаххахахах.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Другарите от мен да знаят.Пари се държат дамой.