Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред

Според Москва Съединените щати са пряко замесени в конфликта
21 юни 2024 20:00, Елка Василева
206
Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред
Снимка: архив, БГНЕС

Русия вижда необходимост от преговори за сигурността със САЩ, но те трябва да са „задълбочени“ и да включват темата за Украйна, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

„Невъзможно е да се откъснат индивидуални части от общия комплекс натрупали се проблеми и няма да направим така“, заяви Песков на пресконференция, попитан дали Москва е готова на преговори с Вашингтон за ядрените рискове.

Още по темата
„Открити сме за диалог, но той трябва да е широк и подробен и да покрива всички измерения, включително настоящото, свързано с конфликта около Украйна, свързано с пряката намеса на САЩ в конфликта“, заяви Песков пред репортери.

САЩ отхвърлят твърденията на Русия, че въоръжавайки Украйна, са се превърнали в пряк участник във войната, целяща да нанесе „стратегическо поражение“ на Москва, отбелязва агенцията.

Руската позиция, очертана от Песков, не е нова. Но той заяви пред репортери, че списъкът с теми, които Москва и Вашингтон трябва да обсъдят, се увеличава.

„Този диалог е необходим. Нужен е, защото проблемите се трупат и има много такива, свързани с архитектурата на глобалната сигурност“, заяви Песков.

Според Вашингтон именно Путин засилва опасенията за сигурността.

Тази седмица той посети Северна Корея, подписа споразумение за взаимна защита с лидера ѝ Ким Чен Ун и заяви, че може и да достави на Пхенян руско оръжие в отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Вчера руският президент отново заяви, че обмисля подновяване на националната доктрина за употреба на ядрено оръжие. Очаква се последното останало споразумение за контрол над въоръженията, ограничаващо броя на стратегическите ядрени бойни глави, с които Русия и САЩ могат да разполагат, да изтече през 2026 г.

Песков същевременно заяви, че потенциалното присъединяване на Молдова към Европейския съюз е суверенно право на бившата съветска република, но посочи, че много от нейните жители искат да поддържат близки връзки с Русия.

Същевременно той обърна внимание и на решението на САЩ да забранят софтуера на руската компания „Касперски“. Според него това е типично решение на Вашингтон да навреди на компания, която се конкурира с американските.

„Касперски Лаб“ е наистина конкурентоспособна“ на международните пазари, заяви Песков, коментирайки решението на САЩ,  основано на преценката, че въпросният софтуер може да причини рискове, свързани със сигурността.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от Русия
Христо Грозев: Руските шпиони прибягват до по-агресивни тактики в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
4
 
13
 
! Отговори
монголоидите преди 1 седмица
влизат в обяснителен режим...
155
11
 
11
 
! Отговори
Юлиян до"мичето преди 1 седмица
"Ми че то" истинският виновник за една война не е този,който я започва,а този,който я прави неизбежна.Далеч по-умен от нас го е казал.
154
6
 
17
 
! Отговори
Юлиян преди 1 седмица
Русия е готова да преговаря.Няма нищо ново в това.Само че,няма намерение да спира военните действия преди да са приключили преговорите.Втори "Минск" няма да има!
153
14
 
7
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
""""Този диалог е необходим защото проблемите се трупат и има много такива, свързани с архитектурата на глобалната сигурност, заяви Песков."""""" ----------- Абе в Кремъл наистина ли стоят пълни дилетанти, които още не могат до проумеят, че именно това е целта на Щатите - Хаос!!!! - в Европа, Азия и Бл. Изток!!!!
152
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснаците не мислят вече да лягат на САЩ. Определено ще е ултиматум.
151
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми че то те руснаците нападнаха Украйна без абсолютно никакъв повод и без абсолютно никаква причина. Ми че то Русия е агресор, а както и децата в родилния дом знаят, агресорите винаги губят, Украйна със сигурност ще победи Русия, няма друга възможност, ми че то просто така е устроен света.
150
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски е евеин, може да е президент на всяка страна по света.
149
4
 
20
 
! Отговори
Гландрагор преди 1 седмица
Ами то по руската логика Иран и С.Корея също са замесени пряко във войната.Те помагат на Русия,а САЩ и европейските страни - на Украйна.
148
8
 
8
 
! Отговори
Бойко преди 1 седмица
Тукашните тарикати - от 10 милиона сме вече 6 милиона. Крякайте за Украйна или Русия. И двете държави ще са добре. Чешете си шкембетата с клавиатура докато политиците ви скубят.
147
9
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Почнаха да се молят на САЩ. Видно е :))) А уж щели да спрат едва когато постигнат целите (които така и никои не разбра какво са) на Специалната Военна Осеpaция
146
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дреме му на Путин и за Тръмп и за США той си гледа неговата държава. Просто иска да им каже "Видяхте, че можем. Сега без бази с Москва в обсег и никакви нато и толерантни съюзи в Украина и спираме. Иначе ще става по- лошо."
145
13
 
13
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Няма такава държава Украйна ,има област с такова име !
144
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Иван умря! Да живее е Сам!
143
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тъй като вече по новата конституция на Христо Иванов и Кококиро можем да имаме двоен гражданин за премиер, ще изберем Зеленски за премиер на България, за да ни мобилизира и да имаме право да се включим във войната.
142
9
 
12
 
! Отговори
82 ОДШБр преди 1 седмица
Всеки ден ще умират множество руски прасета,и ракла до деня на поредната купонна система в русия,филма е ясен за всички ни...
141
5
 
11
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 седмица
ЩОМ ИСКА--- ДА СЕ ИЗТЕГЛЯ ОТ УКРАЙНА И ДА СЯДА НА МАСАТА,БЕ.....ХАХАХАААА....НЕМА, ПРОБЛЕМИ!!!!
140
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Грипен каца на 800 метра шосе. Ф-16 ще каца в Полша и Румъния.
139
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Търпение, търпение и постоянна всякаква помощ *** Украйна! Още санкции и още модерни оръжия за непрелъснат бой по рудките поиции и войски! Гонка на руските шпиони отвякъде! Русия бавно, но сигурно кляка, путин остана сам в света, ходи насам-натам, като муха без глава да случи на мющерии за да му ръкопляскат, но няма! Търпение и постоянство!
138
5
 
9
 
! Отговори
82 ОДШБр преди 1 седмица
Незнам за блатното метро,но първата спирка на метрото в Лондон е от 1862г. Незнам кой султан е бил лефче тогава тук при нас...
137
5
 
14
 
! Отговори
крундел преди 1 седмица
единствените преговори ще са след изтеглянето им от територията на цяла украйна заедно с крим и ще са на тема размера на репарациите и предаване на военнопрестъпници и остатъчният им ядрен арсенал...