Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред

Според Москва Съединените щати са пряко замесени в конфликта
21 юни 2024 20:00, Елка Василева
206
Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред
Снимка: архив, БГНЕС

Русия вижда необходимост от преговори за сигурността със САЩ, но те трябва да са „задълбочени“ и да включват темата за Украйна, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

„Невъзможно е да се откъснат индивидуални части от общия комплекс натрупали се проблеми и няма да направим така“, заяви Песков на пресконференция, попитан дали Москва е готова на преговори с Вашингтон за ядрените рискове.

Още по темата
„Открити сме за диалог, но той трябва да е широк и подробен и да покрива всички измерения, включително настоящото, свързано с конфликта около Украйна, свързано с пряката намеса на САЩ в конфликта“, заяви Песков пред репортери.

САЩ отхвърлят твърденията на Русия, че въоръжавайки Украйна, са се превърнали в пряк участник във войната, целяща да нанесе „стратегическо поражение“ на Москва, отбелязва агенцията.

Руската позиция, очертана от Песков, не е нова. Но той заяви пред репортери, че списъкът с теми, които Москва и Вашингтон трябва да обсъдят, се увеличава.

„Този диалог е необходим. Нужен е, защото проблемите се трупат и има много такива, свързани с архитектурата на глобалната сигурност“, заяви Песков.

Според Вашингтон именно Путин засилва опасенията за сигурността.

Тази седмица той посети Северна Корея, подписа споразумение за взаимна защита с лидера ѝ Ким Чен Ун и заяви, че може и да достави на Пхенян руско оръжие в отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Вчера руският президент отново заяви, че обмисля подновяване на националната доктрина за употреба на ядрено оръжие. Очаква се последното останало споразумение за контрол над въоръженията, ограничаващо броя на стратегическите ядрени бойни глави, с които Русия и САЩ могат да разполагат, да изтече през 2026 г.

Песков същевременно заяви, че потенциалното присъединяване на Молдова към Европейския съюз е суверенно право на бившата съветска република, но посочи, че много от нейните жители искат да поддържат близки връзки с Русия.

Същевременно той обърна внимание и на решението на САЩ да забранят софтуера на руската компания „Касперски“. Според него това е типично решение на Вашингтон да навреди на компания, която се конкурира с американските.

„Касперски Лаб“ е наистина конкурентоспособна“ на международните пазари, заяви Песков, коментирайки решението на САЩ,  основано на преценката, че въпросният софтуер може да причини рискове, свързани със сигурността.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от Русия
Христо Грозев: Руските шпиони прибягват до по-агресивни тактики в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
2
 
! Отговори
OZZY преди 1 седмица
До Анонимен 120..Явно от твоята гледна точка и мравката е великан!
115
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 120 Зеленски е великан та затова кмета на Киев Виталий Кличко ако е изправен, оня ще му продухва шмайзера също изправен без да се навежда. Муахахахаа... 202 см е Кличко, тоя 168 см. Муахахаххааа...
114
2
 
3
 
! Отговори
ПЕТКО КАТЪРА преди 1 седмица
Тая геронтофилия в управлението не донесе нищо добро на СССР,спомнете си Черненко,Андропов и др.ходещи мумии!Сега Щатите вървят по същия път!Изходът е ясен,наистина не ги разбрам,въпреки цялото ми уважение към тази велика държава!
113
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма значение кой колко е висок! ЗЕЛЕНСКИ е ВЕЛИКАН, а путин е джyдже и затуй се укрива!
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак мислят за територия! Тясно им е! Ако Байдън е на същия акъл като путин ще каже : "МОСКВА И ПЕТЕРБУРГ"!
111
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 119 Имаш нет ве, кравар! Провери в западни сайтове, като не вярваш на руски и да видиш колко е висок единия и колко другия. Наркоманът е висок 168 см, Путин е 170 см. Понял, жалъъък кравар?
110
2
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 1 седмица
Зеленски не го знам колко е но не носи обувки с 15см платформа като Пyтьo. Кремълския плъх е не повече от 1,50
109
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
републиканците разбраха че САЩ затъват и се мъчат да я направят пак велика.демократите не им пука и смятат че САЩ са си велики и без това.И двете партии обаче искат президента на САЩ да е на преклонна възраст, това е някаква нова интересна мода.
108
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 115 По искането и просията е Наркоманът Зеленски, краварче. Той даже се и кара ако не му доставят оръжие. За справка се скара на президентът ни че не искал да му даваме БТР-те ни.
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 113 Наркоманът е висок 168 см. Путин е 170 см. Та кой говореше за джуджета? Тоя кравар с пост 109 ли?
106
1
 
5
 
! Отговори
ПУТИН преди 1 седмица
Искам бомби, снаряди, танкове, кораби, чипове, искам Украйна, или поне преговори! Искам да искам! Искам брада и коса с мозък!
105
4
 
2
 
! Отговори
До 109 преди 1 седмица
И пак ще е по-висок от зеления наркоман
104
2
 
4
 
! Отговори
До.108 преди 1 седмица
И кой го каза тия дето обещаха един милион снаряди,а се оказа,че такива бройка няма и трудно ще се произведе
103
2
 
7
 
! Отговори
Бивш Путлepacт преди 1 седмица
И аз преди бях Путлepacт ама Гонзо като ми наби един лакът и влезнах в правия път и му обещах че никога повече няма да бъда Путлepacт
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде ще видиш Путин, той трябва е качен поне на 50 сантиметра?
101
3
 
7
 
! Отговори
ПЕТКО САТЪРА преди 1 седмица
Който и да се сприятели путин, му свършват мунициите, и путин си намира нов приятел! Сега ухажва и се прегръща, и незнам още кво с виетнамеца, а Ким е прилъстен и захвърлен!
100
6
 
5
 
! Отговори
До 102 преди 1 седмица
Тул не виждам Путин,а само нагли украинци от тях ти мирише
99
6
 
3
 
! Отговори
До 103 преди 1 седмица
Ами тук няма русофили колкото и да ти се иска ,а има само българи дето от време на време поначупят някоя нагла украинска кофа
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 74. Кравар изсипан маааалоумен, Русия не влезе заради някаква пикливааа територия колкото е Донбас , а да освободи руското население там от украинските фашисти. Вие краварите сте уникално тъъъъпи същества. Още си мислите че Путин нахлу в Украйна за да завзема територии на Украйна? Щото Русия има малко територии с природни богатства ли? Какво има в Украйна? Едно жито и царевица. Нищо друго. Русия като най-големият производител на пшеница в света й трябва пшеницата на Усрааайна ли ве, кравар?
97
3
 
2
 
! Отговори
До 95 преди 1 седмица
Ами тук съм и спирам украинската простотия