Въпреки спънките от Путин: Руснаците пият все повече и все по-често

Поредицата от кризи и войната увеличиха консумацията
22 юни 2024 21:07, Нели Христова
172
Въпреки спънките от Путин: Руснаците пият все повече и все по-често
Снимка: Pixabay/olga9177

След няколко чашки руснаците може да ви кажат, че бирата без водка e пари на вятъра, както се казва в популярната поговорка. Tвърди се, че преди хиляда години княз Владимир от Киевска Рус е избрал християнството пред исляма, защото пиенето "е било радостта на русите, ние не можем да съществуваме без това удоволствие".

И все пак страната, известна с пиячи от лечителят Николай II Распутин до съветския поет Сергей Есенин, се управлява от президент, който рядко отпива повече от глътка шампанско и който започна да повишава данъците върху алкохола преди десетилетие като част от усилията за обратен спад на населението.

Но през последните години увеличенията на данъците на президента Путин не се справиха с инфлацията, нито с военновременния икономически растеж. С нарастването на заплатите водката става още по-достъпна - бутилка от 0,7 литра често струва по-малко от £5. В комбинация с нарастващото разочарование от войната в Украйна, новите статистики показват, че това е "най-пияната" Русия от десетилетие.

Миналата година хората на възраст 15 и повече години са купили еквивалента на осем литра чист алкохол на глава от населението, според анализ на правителствената статистика от изследователската агенция To Be Exact, невиждано ниво от 2015 г. Действителната консумация на алкохол е колкото трета по-висока от официалните данни, тъй като евтиният фалшив алкохол остава често срещан, казаха анализатори.

Пиенето намаляваше в Русия от десетилетие, като през 2017 г. достигна минимум от седем литра на глава от населението. Но по-слабите политики за алкохола, пандемията и сега войната в Украйна допринесоха за увеличаване на продажбите всяка година оттогава, Владимир Омелин от To Be Exact каза пред The ​​Times.

"Не можем да кажем със сигурност, че след специалната военна операция хората са започнали да пият повече", каза той. "Но виждаме, че тези кризи спряха тенденцията към по-ниска консумация на алкохол и към по-нисък дял на твърд алкохол."

Консумацията на алкохол по-специално се е увеличила. Около 60 процента от това, което руснаците пият, е твърд алкохол като водка и коняк. В Обединеното кралство тази цифра е под 10 процента.

Съобщава се, че и производството на алкохол продължава да расте. Производителят на водка Ladoga е продал 40% повече твърд алкохол през първите пет месеца на тази година, отколкото през същия период на миналата година, съобщиха от вестник "Комерсант".

Това увеличение се дължи отчасти на "психологическото напрежение" на войната в Украйна, каза Вадим Дробиз от Центъра за изследване на пазарите на алкохол пред „Комерсант“. Тъй като фабриките наемат работници, за да произвеждат танкове и артилерийски снаряди, доходите на по-ниската класа също са се увеличили, което позволява на повече пиячи да преминат от лунна светлина към купена от магазина водка, добави той.

То може да се проследи и до трайното културно популяризиране на пиенето, с пиянски руски измислици, прославени във филми като "Особеностите на националния лов" и "Целуни ги всички!" и в хитови песни на пиянския бард Сергей Шнуров.

Но алкохолът е и един от най-големите убийци в страната, като продължителността на живота на мъжете е само 67 години, сред най-ниските в света. Седемдесет и двама сибиряци починаха през 2016 г. от пиене на алкохолно масло за баня. След нахлуването в Украйна дори служители на Кремъл "се хванаха за бутилката и някои от тях не искат да спрат", каза източник пред независимия информационен бюлетин Meduza.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно англичаните по слънчаса дали не са маскирани руснаци, а и в Испания все заляни англичани по заведенията се виждат. Навсякъде се пие и в Германия в петък са вани, мани, нашите не падат по долу. Разликата е само в издържливостта, едните се заливат за нула време, а другите дълго и продължително.
47
4
 
6
 
! Отговори
смешно преди 1 седмица
А англичани и германци ама хич не пият !
46
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Като имаме предвид, че домашното производство на самогон в матушката практически няма как да се обхване от статистиката, то положението там наистина е отчайващо. Такива пропаднали алкохолици - мъже, жени, младежи на по 18-20 години - не може да се видят почти никъде другаде. Тези хора са не способни нито да работят, нито да се грижат за себе си, някои имат и деца, които са принудени да просят заради родителите-алкаши. На пропагандата не й е изгодно да показва това у*р*о*дливо лице на обществото.
45
11
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
До автора: сигурен съм че не си била в Русия. Да имаше до началото на 90 години пияни но след това по улиците не се виждаха такива. Мисля че в Германия се пие повече и германците се напиват от две халби бира. Така че обърни погледа на запад там сигурно не ти пречат да се появяваш.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До поставили минуси на 26. За какво са минусите? Не ви допада реалността ли?
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен До 36. Това е вярно, но го правят само през уикенда. В делниците не си позволяват грам. Руснаците не спират ни в в празник, ни в делник. Ех, скучен е финландският живот, спор няма. Хеле в делник.
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Винаги когато видя че се оплюва Русия или всичко руско ,зная кой е писал статията в това сайтче.Авторката така мрази руснаците ,като че ли ,или е бита и плющяна от тях или само бита.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези, които ги оправдават явно никога не са виждали пиян руснак на живо. Инак и най-големият русофил не би твърдял нещо различно от това, че там наистина пият до пос.ир.ане. Съвсем буквално. Без метафори.
40
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
36 И аз съм ги виждала !
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 35. Кажи ми какви са приятелите ти, че да кажа какъв си ти.
38
1
 
4
 
! Отговори
Филип Киркоров преди 1 седмица
Аз и Шаманчето точно по тези причини свързани с алкохола в Русия идваме всяко лято тук в Поморие като лястовички.Тук в България направо ни отварят чакрите отвсякъде особено онези *** от махалата къде се раздават на 100%.В Русия се напиват отрано и никой не му е до SEX.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нелинцето да се благодари че мъжете пият ,щот ще трябва да си купи вибратор с ядрена батерия.Та като сме на темата абе мърло къде са ония красавици дето ни ги пробутвахте в секс филмите.В германия са забулени борсуци -турк тип,в Австрия са селски моми ,в Белгия кои мъж кои жена,в Франция черно та прелива.А пак говори що мъжете пият кокошка такава
36
5
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Всички пият ,но се пище само за руснаците !
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки петък вечер в Петербург идват автобуси, натоварени с финландци, които нонстоп пият в заведенията до неделя вечер. Да не би и тях да включват в сметката?
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Верно е. Рашките не спират да поркат. Като викна някой приятел на камерата, често не ме разпознава, та трябва да се обяснявам. Днес например празнуваха как преди нам колко си години ги нападнала фашистка Германия. Това вече е извратено.
33
3
 
1
 
! Отговори
Мента Глог и Валерян преди 1 седмица
Мяяяяуууууу
32
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
А какво се случва с нашата ко+чи+на!? Що мълчите???
31
7
 
7
 
! Отговори
Информационна война преди 1 седмица
Срещу Русия.
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пие се в различна степен навсякъде по света. У нас се пие повече, отколкото в Русия.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имам една руса комшийка, пие водка "Столичная", и простира червени прашки.Дали не е руска шпионка?