Нови санкции на ЕС срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ

Предвиждат заобикалянето на санкциите на ЕС да стане по-трудно
24 юни 2024 18:15, Елка Василева
175
Нови санкции на ЕС срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ
Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС по външни работи прие на днешното си заседание в Люксембург нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Новите ограничения засягат търговията с втечнен газ, се посочва в съобщение на институцията.

Още по темата
Новите мерки са насочени към области с висока стойност за руската икономика като енергетиката, финансите и търговията и предвиждат заобикалянето на санкциите на ЕС да стане по-трудно. В списъка на поименно санкционираните са добавени 116 физически и юридически лица.

Енергетика

ЕС забранява услугите по претоварване на руски втечнен газ на територията на ЕС за прехвърляне към трети страни. Това включва претоварването от кораб на кораб и разтоварването от кораб на брега, но не засяга вноса, а само реекспорта към трети страни през ЕС.

Забраняват се нови инвестиции, както и предоставянето на стоки, технологии и услуги за завършване на проекти за втечнен газ в процес на изграждане, като Arctic LNG 2 и Murmansk LNG. Въвеждат се ограничения за внос на руски втечнен газ през терминали в ЕС, които не са свързани с газопреносната система.

Заобикаляне на санкциите

Дружествата майки в ЕС ще трябва да направят така, че техните дъщерни дружества в чужди държави да не участват в никакви дейности, водещи до заобикаляне на европейските санкции. Оръжейните търговци ще бъдат задължени да извършват проверка дали сделките им може да доведат до реекспорт към Русия. Подобни ограничения се предвиждат и за търговците на технологии в отбранителната промишленост.

Финанси

Въвежда се забрана на използването на Системата за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS), разработена от Централната банка на Русия за неутрализиране на ефекта от европейските санкции. На субекти от ЕС, работещи извън Русия, ще бъде забранено да се свързват към SPFS или сходни специализирани услуги за финансови съобщения. На дружествата в ЕС ще бъде забранено да извършват преводи с конкретно изброени лица, използващи SPFS извън Русия.

Налага се забрана за преводи с целеви кредитни и финансови институции и доставчици на криптоактиви, установени извън ЕС, когато тези субекти улесняват транзакции, които поддържат отбранителната промишленост на Русия чрез износ, доставка, продажба, прехвърляне или превоз към Русия на стоки и технологии с двойна употреба, боеприпаси и огнестрелни оръжия.

Финансиране на политически партии и други организации

Заради продължаващите опити на Русия да се намеси в демократичните процеси в ЕС и да подкопае неговите демократични основи, включително чрез кампании за влияние и разпространяване на дезинформация, политическите партии и фондации, неправителствените организации, включително мозъчни тръстове, или доставчиците на медийни услуги в ЕС, вече няма да могат да приемат финансиране, идващо от руската държава и нейните пълномощници. В съответствие с Хартата на основните права новите санкции няма да попречат на доставчиците на медийни услуги и техните служители да извършват други дейности в ЕС, като например проучвания и интервюта.

Превози

Налагат се ограничения за конкретни плавателни съдове, участващи във войната на Русия срещу Украйна, които подлежат на забрана за достъп до пристанища и за предоставяне на услуги. Тези кораби са свръзани с доставки на военно оборудване за Русия, с пренос на откраднато украинско зърно и с подкрепа за развитието на руската енергетика. Засегнати са 27 танкера.

Разширява се забраната за прелитане и кацане в ЕС, като ще бъдат засегнати всички въздухоплавателни средства, използвани за полет извън разписание и когато руско физическо или юридическо лице, образувание или орган, е в състояние ефективно да определи мястото или времето за излитане или кацане, за да достигне, например, място за почивка или за делова среща. Европейските дружества ще трябва да предоставят всяка информация, поискана от националните европейски служби за сигурност за подобни полети, включително за собствеността на самолета и за пътниците.

Забраната за сухопътен превоз на стоки в ЕС също се разширява, като включва транзит и обхваща дружествата със собственост от над 25 на сто руско участие чрез физическо или юридическо лице.

Проверка на вноса и износа

Съветът на ЕС добавя 61 субекта към списъка на пряко подкрепящите руското военно производство. Някои от тези субекти се намират в Китай, Казахстан, Киргизстан, Турция и Обединените арабски емирства, и са участвали в заобикалянето санкциите или в доставката на части за дронове. Въвежда се забрана за износ на химикали, пластмаси, изкопни машини, монитори и електрическо оборудване.

Обезщетения

Европейските дружества получават възможност да потърсят обезщетение заради дейност на руски дружества, довели до отнемане на собствеността им.

Културни ценности

Ще бъдат забранени покупката, вносът, прехвърлянето или износът на украински културни ценности и други стоки с археологическо, историческо, културно, рядко научно или религиозно значение, когато има основателни съмнения, че стоките са били незаконно изнесени от Украйна. (кор. на БТА Николай Желязков)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от Русия
В Русия ще се завърнат вербуваните от "Вагнер", сред тях са убийци и канибали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
4
 
! Отговори
До 101 преди 6 дни
Ами ти не разбрали ,че си в България бе просеща украинска копейко и ние българите си имаме валута и нито рубли нито украински просяци нито Урколандия ни интересува нито Русия,ама много мразим някакви нагляри като теб да ни дават наклон на ОЯ,да не говорим,че никой не ги е канил
102
7
 
5
 
! Отговори
Токмаков преди 6 дни
Спокойно - Скоро русия няма да я има. Слава на Украйна.
101
4
 
3
 
! Отговори
хм преди 6 дни
До Анонимен 69 Отлично написано! Много добър анализ. Само не разбирам едно нещо. Защо трябва да заграбят ресурсите на Русия вместо да ги купуват. Нооо този въпрос не е към теб, а към тях. Навремето Хитлер можеше десетилетия наред да получава срещу заплащане руски природни ресурси, суровини, енергия, ценни метали. Защо трябваше да ги заграбва?
100
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е добре де кАпейки, като толкова черни дни го очаква тоя ЕС що още седите тука, от мазохизъм ли или сами не си вярвате? Ето, хората които не вярват, че нещата тук ще се оправят напускат страната но отиват къдеее..... на Запад пак. Що така ве кАпейки, даже вие сами не си вярвате?
99
1
 
5
 
! Отговори
срамежлив кАпейка преди 6 дни
КОЛКО Е КУРСА НА РУБЛАТА КЪМ ЙЕНАТА НА САМУРАИТЕ?!... 0,55 РУБЛИ::1 ЙЕНА!!...
98
4
 
1
 
! Отговори
До 95 преди 6 дни
Ами и ние не знаем кво цени ни чакат след тая украинска просия и за това партиите на Макарон и Шмолц пиха една студена вода на евроизборите
97
0
 
1
 
! Отговори
Сакън преди 6 дни
Умните, ще инвестират в нови технологии и ще се опитат да останат не зависими. Аз кристална топка нямам и не мога да гадая. Но ако ми се наложи да избирам, няма да предпочетат да съм в санкционната листа.
96
2
 
1
 
! Отговори
До 92 преди 6 дни
Ами то в САЩ си е нещо нормално това,което стана в Дагестан и те са си свикнали и даже нито го съобщават нито прави впечатление на някой
95
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Досега 500 хиляди украински войници бяха убити, с ранените и инвалидите това е 2 милиона загуба за Украйна. До лятото на 2025г ще бъдат убити и новите 500 хиляди, ако могилизацията успее да ги събере. И тогава започва изпращенето на фронта на 18 годишните, 65 годишните и жените. Анлия и САЩ вече поискаха от Украйна да свали възрастта на 18 години, 17 годишните поличиха призовки да се регистрира, никой не може да напуска Украйна. И до лятото на 2026 ще бъдат убити и децата, жените и старците. И тогава кой ще воюва? От къде ще закарат пушечно месо, сеща ли се някой?
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ох да, знаеме какви цени какво чудо идва без суровини от пРосията. То кАпейки, това го слушах и коги разправяхте същите дивотии, че щяхме преди две зими да мрем от студ и глад. И верно, добре ,че ви послушаха тогава кАпейките та си го преместих от единия крачол в другия ама оцелях оная зима. Тая пак ли ше е така, я кажете кАпейки кво ше е тая зима? Да знам само, 2 или 3 пъти да ида на море, да спестя нещо дето се вика хахах
93
4
 
1
 
! Отговори
Споко преди 6 дни
Споко, ЕС ще си изнесе производството в САЩ и в Китай, и Русия няма да спечели и копейка от това.
92
5
 
3
 
! Отговори
+-- преди 6 дни
Твърде много ЕС дундурка олиго-фреНа зеленСки.Сега и в ЕС ще го приемат другите на колене има да седят гладни и в готовност за мобилизация, защото деменцията има интереси в укРайна..
91
5
 
4
 
! Отговори
Дагестан преди 6 дни
А междувременно в Дагестан mpenяm руски полицаи като мyxu. Ако Чечня последва руските мyxльовци ще получат един много голям.
90
6
 
5
 
! Отговори
До 88 преди 6 дни
Проблема,е че Европа губи бе гламар
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Русия е страната, която може да се обедини срещу външен враг, което вещае много тежки времена за Европа. Войната е само първа стъпка. Тя се отнася до Украйна. Но след това на ЕС му предстои фалит и дезинтеграция, защото Русия просто няма да пусне отново ресурсите. А без евтините руски ресурси, европейската икономика е неконкурентна на глобалните пазари. Ще я изместят Китай, Индия, Бразилия и Азия. Индустриалната мощ на Германия ще угасне, а заедно с нея - и Европейската идея. И тогава България отива на кино, защото този път никой няма да я спасява.
88
2
 
2
 
! Отговори
До 84 преди 6 дни
Да не говорим ,че тоя в САЩ не може да конкурира руския като цена ,защото е шистов и самата технология по добива му е скъпа,за това про100 Киро като се набълбука с тоя газ изтръпна и ходи уж от Азерите да купува,а то се оказа,че купува пак руски щото е много умен и е завършил Харвард
87
4
 
3
 
! Отговори
81 преди 6 дни
Европа си изнася производства, но за Америка и Китай. От тва Русия и една копейка не печели.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Зелената сделка - преливане от пусто в празно. Зелените енергии ако изязат на пазара без да се субсидират с държавни пари, още на първия месец ще фалирaт.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Идват ужасяващи цени на тока. България няма нито нефт, нито газ. Има само нискокалорични лигнитни въглища които са забранени в ЕС. Бъглария си разруши атомната енергетиката, спря Южен Поток и сега купува 5 пъти по скъпо газ от САЩ.
84
3
 
3
 
! Отговори
краят на петродолара преди 6 дни
Ерата на петродолара свърши. Саудитска Арабия обяви на 13 юни 2024 г., че няма да поднови забележително споразумение със САЩ подписано през юни 1974 г. за продажба на петрол изключително в щатски долари в замяна на гаранции за сигурност.