Нови санкции на ЕС срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ

Предвиждат заобикалянето на санкциите на ЕС да стане по-трудно
24 юни 2024 18:15, Елка Василева
175
Нови санкции на ЕС срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ
Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС по външни работи прие на днешното си заседание в Люксембург нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Новите ограничения засягат търговията с втечнен газ, се посочва в съобщение на институцията.

Още по темата
Новите мерки са насочени към области с висока стойност за руската икономика като енергетиката, финансите и търговията и предвиждат заобикалянето на санкциите на ЕС да стане по-трудно. В списъка на поименно санкционираните са добавени 116 физически и юридически лица.

Енергетика

ЕС забранява услугите по претоварване на руски втечнен газ на територията на ЕС за прехвърляне към трети страни. Това включва претоварването от кораб на кораб и разтоварването от кораб на брега, но не засяга вноса, а само реекспорта към трети страни през ЕС.

Забраняват се нови инвестиции, както и предоставянето на стоки, технологии и услуги за завършване на проекти за втечнен газ в процес на изграждане, като Arctic LNG 2 и Murmansk LNG. Въвеждат се ограничения за внос на руски втечнен газ през терминали в ЕС, които не са свързани с газопреносната система.

Заобикаляне на санкциите

Дружествата майки в ЕС ще трябва да направят така, че техните дъщерни дружества в чужди държави да не участват в никакви дейности, водещи до заобикаляне на европейските санкции. Оръжейните търговци ще бъдат задължени да извършват проверка дали сделките им може да доведат до реекспорт към Русия. Подобни ограничения се предвиждат и за търговците на технологии в отбранителната промишленост.

Финанси

Въвежда се забрана на използването на Системата за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS), разработена от Централната банка на Русия за неутрализиране на ефекта от европейските санкции. На субекти от ЕС, работещи извън Русия, ще бъде забранено да се свързват към SPFS или сходни специализирани услуги за финансови съобщения. На дружествата в ЕС ще бъде забранено да извършват преводи с конкретно изброени лица, използващи SPFS извън Русия.

Налага се забрана за преводи с целеви кредитни и финансови институции и доставчици на криптоактиви, установени извън ЕС, когато тези субекти улесняват транзакции, които поддържат отбранителната промишленост на Русия чрез износ, доставка, продажба, прехвърляне или превоз към Русия на стоки и технологии с двойна употреба, боеприпаси и огнестрелни оръжия.

Финансиране на политически партии и други организации

Заради продължаващите опити на Русия да се намеси в демократичните процеси в ЕС и да подкопае неговите демократични основи, включително чрез кампании за влияние и разпространяване на дезинформация, политическите партии и фондации, неправителствените организации, включително мозъчни тръстове, или доставчиците на медийни услуги в ЕС, вече няма да могат да приемат финансиране, идващо от руската държава и нейните пълномощници. В съответствие с Хартата на основните права новите санкции няма да попречат на доставчиците на медийни услуги и техните служители да извършват други дейности в ЕС, като например проучвания и интервюта.

Превози

Налагат се ограничения за конкретни плавателни съдове, участващи във войната на Русия срещу Украйна, които подлежат на забрана за достъп до пристанища и за предоставяне на услуги. Тези кораби са свръзани с доставки на военно оборудване за Русия, с пренос на откраднато украинско зърно и с подкрепа за развитието на руската енергетика. Засегнати са 27 танкера.

Разширява се забраната за прелитане и кацане в ЕС, като ще бъдат засегнати всички въздухоплавателни средства, използвани за полет извън разписание и когато руско физическо или юридическо лице, образувание или орган, е в състояние ефективно да определи мястото или времето за излитане или кацане, за да достигне, например, място за почивка или за делова среща. Европейските дружества ще трябва да предоставят всяка информация, поискана от националните европейски служби за сигурност за подобни полети, включително за собствеността на самолета и за пътниците.

Забраната за сухопътен превоз на стоки в ЕС също се разширява, като включва транзит и обхваща дружествата със собственост от над 25 на сто руско участие чрез физическо или юридическо лице.

Проверка на вноса и износа

Съветът на ЕС добавя 61 субекта към списъка на пряко подкрепящите руското военно производство. Някои от тези субекти се намират в Китай, Казахстан, Киргизстан, Турция и Обединените арабски емирства, и са участвали в заобикалянето санкциите или в доставката на части за дронове. Въвежда се забрана за износ на химикали, пластмаси, изкопни машини, монитори и електрическо оборудване.

Обезщетения

Европейските дружества получават възможност да потърсят обезщетение заради дейност на руски дружества, довели до отнемане на собствеността им.

Културни ценности

Ще бъдат забранени покупката, вносът, прехвърлянето или износът на украински културни ценности и други стоки с археологическо, историческо, културно, рядко научно или религиозно значение, когато има основателни съмнения, че стоките са били незаконно изнесени от Украйна. (кор. на БТА Николай Желязков)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от Русия
В Русия ще се завърнат вербуваните от "Вагнер", сред тях са убийци и канибали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
САЩ разполагат само с 5.3% от световните запаси на природен газ (Русия 24.3%), като самите САЩ са един от най-големите потребители. Произвеждат близо два пъти повече газ от Русия, и само малка част могат да изнесат, всичко е за вътрешния пазар. Норвегия - 1%, Канада -1%, Азербайджан 0.5%.
82
1
 
1
 
! Отговори
До 76 преди 6 дни
Бе малко ли продума и бих българите, ве? От всякъде откъдето ни дават цицаме, че сами освен картофи, домати и прасета не можем да произведем. А, и ракия варим, забрайх :D
81
1
 
2
 
! Отговори
топ 10 преди 6 дни
Топ 10 по резерви на природен газ: Русия 24.3%, Иран 17.3%, Катар 12.5%, САЩ 5.3%, Саудитска Арабия 4.2%, Туркменистан 3.8%, ОАЕ 3.1%, Венецуела 2.8%, Нигерия 2.6%, Китай 2.4%.
80
2
 
0
 
! Отговори
До 74 преди 6 дни
Държи си системата и некролога и се подава от джоба,а газ си трябва и това ,че Европа си е ограничила доставките от имат си е техен проблем ,защото фирмите си изнасят производство,а те нека си налат санкции.
79
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Норвегия притежава само 1% от световните запаси на природен газ. Канада също само 1%. И двете страни нямат никаква икономика и не произвеждат нищо, само точат от тръбата и продават и така живеят. Запасите на Норвегия все повече намаляват.
78
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 70 е то кво да я мислиш рублата като в ЕС е непотребна дори и като хартия. Колхозниците да му мислят, че на черно достигна 300 рубли за долар. След 20-30 год Запада като им махне санкциите и почнат пак да идват насам няма да могат и дъвки да си купят Колхозниците с техните заплати. Не, че ми е зор за тях де но за това и нито една кАпейка дори и опит не прави да иде там за разлика от милиони българи които заминаха но където....на Запад
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Без ресурсите на Русия ЕС е обречен да влачи жалко съществуване.
76
4
 
2
 
! Отговори
До 64 преди 6 дни
Така така,ама осен за долара ги питай просещите украински копейки кво търсят тук
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
74
3
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 6 дни
Да бе, тя Русия спря каза, но газ е все по-малко нужен. И колкото по-дълго Украина държи фронта, толкова повече алтернативните решения се намират. Путин да продава там на китайците на руски цени :D парите при пари отиват, об баба знам.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Икономиката на ЕС вече 1 година е в рецесия, и няма изгледи да излезе от блатото (освен ако не победят Русия и гепат ресурсите). Руската икономика през 2023 г. стана номер едно по покупателна способност в Европа, и пета в света след Япония. Безцеремонно свали от пиедестала куцата патица Германия. Наред е Япония.
72
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е добре де кАпейки, като толкова черни дни го очаква тоя ЕС що още седите тука, от мазохизъм ли или сами не си вярвате?
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Колко болни хора има тук!
70
2
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 6 дни
Ти рублата не я мисли тя си държи един и същи курс и това си е съвсем умишлено
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Капитализмът е сложна система на която постоянно трябва да се осигурява приток на нови капитали и експанзия в пространството. Работи добре само ако има приток на евтини ресурси и потреблението постоянно расте, банките печатат пари от въздуха (дълг), дават го като заем на предприемачите, и от тях произвеждат реален продукт и така парите от въздух стават реални. Но когато няма евтини ресурси това не работи. Затова започнаха войната в Украйна през 2014 г. за да се докопат до ресурсите на Русия.
68
2
 
6
 
! Отговори
До 63 преди 6 дни
Ами те Китай си стана най-голямата икономика в света Арабите и Русия държат петрола ,а ЕС нека си подскача като пудел
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Рублата неочаквано укрепна силно след санкциите. Руският валутен пазар преживява известен "санкционен шок" след последните опустошителни санкции на Ада срещу московската борса. Само че вместо да отслабне, рублата показва неочаквано укрепване. Ситуацията започна да прилича на 2022 г., когато рублата се засили силно след началото на СВО в Украйна.
66
1
 
7
 
! Отговори
Треклян преди 6 дни
Ние от община Трекляно (област Кюстендил), обявяваме тотално ембарго на вражеската Китайска Народна Република, вражеската Руска Федерация, всички врагове от БРИКС, или за по-лесно на Азия, Африка и Южна Америка! Ще търгуваме само с работливите братски народи от Европа и Северна Америка! Австралийците също ги каним да търгуват с нас, като освободят локдауна от Ковид! Благодарим за вниманието!
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен - САЩ нямат толкова газ, вече производството се превръща в проблем.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И квоо кАпейки нищо не казвате за курса на долара в москвето колко стана, а? Срам ви е да си кажете ли ве кАпейковци, и по зле ше става