ЦРУ разкри: Путин е искал да отмъсти жестоко на САЩ

Мохамед бин Салман обаче го спрял
30 юни 2024 18:15, Нели Христова
239
ЦРУ разкри: Путин е искал да отмъсти жестоко на САЩ
Снимка: БГНЕС

Путин е предложил въоръжаване на хусите с крилати ракети. Това съобщи сайтът Midle East Eye.

"Представители на отбраната и разузнаването на САЩ са загрижени, че израелската инвазия в Ливан може допълнително да възпламени съюзниците на Иран в региона и да циментира военното сътрудничество на Техеран с Русия", отбелязва изданието. Според източниците му Русия може да засили подкрепата си за т.нар. Ос на съпротивата.

"Руският президент Владимир Путин обмисля да предостави на бунтовническите бойци хути противокорабни крилати ракети", твърди пред сайта високопоставен американски служител, позовавайки се на разузнавателна информация.

В подкрепа на тази теория изданието припомня, че през ноември Wall Street Journal съобщи, че руската паравоенна формация "Вагнер" планира да предостави на ливанската "Хизбула" руска система за противовъздушна отбрана.

"Ако Израел атакува Ливан, това вероятно ще доведе до по-нататъшно задълбочаване на военните отношения, които Иран има с Русия, за да помогне на "Хизбула" да се защити", коментира Уилям Ъшър, бивш старши анализатор за Близкия изток в ЦРУ пред Midle East Eye.

Според американското разузнаване престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се е намесил, за да попречи на Путин да предостави на хусите ракети.

"Има връзка между войната на Русия срещу Украйна и Червено море - казва пред изданието генерал Франк Маккензи, който оглавяваше ЦРУ между 2019 и 2022 г. - Путин смята САЩ за отговорни за украинските атаки срещу руски плавателни съдове в Черно море. Възможно е той да смята, че ако предприеме нещо в Червено море, то ще е като отплата."

Според анализатори гледната точка на Москва била, че разширявайки на войната в Близкия изток, това ще е възможност  да наложи разходи на САЩ като отмъщение за подкрепата им за Украйна. Но заедно с това е посочено, че "Кремъл е ограничен от дипломатическите си връзки в Персийския залив и се фокусира върху битките в Европа".

Според щатски анализатори Русия разчитала на богатите на петрол държави от Персийския залив, за да покаже, че не е изолирана на световната сцена. И именно от тях в голяма степен зависят приходите от петрол на Москва, за да финансира войната си в Украйна.

От друга страна, именно Саудитска Арабия и ОАЕ започнаха кървава кампания срещу хусите, след старта на гражданската война в Йемен през 2014 г., припомня изданието.

Саудитците атакуват с въздушни удари Йемен, но не успяват да изгонят хусите, а те им отговарят с ракети и дронове към Рияд и ОАЕ.

Така руснаците се оказват в сложна дилема. Хем искат да въвлекат САЩ във война с подставени групи на Иран, хем бизнесът им с двете богати на петрол държави е твърде важен, за да рискуват да взривят отношенията си с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
до 173, искаш да кажеш, че една рубла струва по-малко от една стотинка?!
167
5
 
7
 
! Отговори
само факти преди 3 дни
някой да му казе Хутите си имат по добри ракери от кривите руски кю-нци
166
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
глупоста се мери в путини до сега сасипа газовата и въглищна индустрия в русия сега е на път да довърши и нефтената 1 лев бе 40 рубли преди да нападне Украйна Сега е 128 рубли
165
3
 
13
 
! Отговори
ту би ор нот ту би преди 3 дни
Иска му се, ама не му стиска. А и принца на Арабия го сгълчал и се кротнал
164
6
 
8
 
! Отговори
Хи хи до оффф преди 3 дни
А ти какво си измислил в полза на хората ? Българска ютия, пералня, кола например ? Що чакаш другите да го измислят, а ти не го измислиш ??
163
13
 
14
 
! Отговори
Оффф преди 3 дни
Сармати,мармоти ,разни кинжали аиде стига с тия некадърници.Нищо свестно не измислиха в полза на хората.Тия ако има се спре пиенето ще осъзнаят че са назад с поне 300 години назад.
162
9
 
7
 
! Отговори
Питър преди 3 дни
До Браво на Путин!Функционалната неграмотност е най-общо казано умение да четеш, но неумение да разбираш прочетеното.90 процента от бул-гар-и-станците страдат от нея
161
11
 
12
 
! Отговори
Хи хи преди 3 дни
Тия хуси муси са много лоши ! Скоро ще започнат да стрелят и по Америка със Сармати и Искандери ! Но Русия няма нищо общо с това ! Както и нато нищо общо с украйна !
160
3
 
4
 
! Отговори
Иска но не останаха преди 3 дни
за Украйна
159
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Иска ли ,ще го направи....нищо им няма на краварите ,малко с техните камъни по тяхната глава.
158
4
 
4
 
! Отговори
161 прав си преди 3 дни
"браво" се казва на куче...като недораслия!!!
157
13
 
17
 
! Отговори
И аз така! преди 3 дни
И аз така бих направил! - без никакво творчество, огледално бих копирал дейсвията на американците! Ей тогава какво реване ще падне!
156
22
 
15
 
! Отговори
Браво на Путин! преди 3 дни
Дава на запада от тяхното лекарство! А те - горчало!
155
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ако е вярно, няма нищо учудващо. Този път началниците не избраха правилния противник. Накрая може да стане така, че някои началници да загубят кратуните си празни.
154
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ами неслучайно голташка пРосия е обявена за терористична държава от третия свят. Иначе за тишината видяхме и сармати и мармати вече 2,5 год и нищо. Ама знам, че щатите като паркираха един самолетоносач пред Тайван да кацне неква тяхна баба и верно настана тишина от Китай а па за пРосия жужака една седмица не беше си излизал от бункерчето.
153
3
 
6
 
! Отговори
Не бе! преди 3 дни
До Да бе! - ако не си гледал холивуд си е рано като живота! :)
152
23
 
17
 
! Отговори
Да бе! преди 3 дни
За да си отмъсти крепостният тиранин трябва да може да победи Пентагона, а това е абсурдно. Космическа Америка няма достойни противници в лицето но при.митивните феодали...
151
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Има една кратка приказка разказана от Путин. "Там където пристигне Сармат настава вечна тишина".
150
11
 
14
 
! Отговори
300 милярда преди 3 дни
откраднати от Русия и нападения с ракети през прокси май са доста доводи в полза на Путин ако наистина иска!
149
5
 
13
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 3 дни
Голямо откритие! Храниш питбули срещу мечката, риташ я и тя иска да ти отхапе главата!