"Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес" - статуята на Хермес стана световна сензация

Проблем са частните имоти, призна проф. Вагалински
9 юли 2024 11:58, Петър Бойчев
121
"Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес" - статуята на Хермес стана световна сензация
Снимка БГНЕС

Откритата статуя на бог Хермес в древния град Хераклея Синтика вече е световна сензация.

"Статуята е от голямо историческо значение. "Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес", цяла България се интересуват от нея от няколко дни. Това показва колко са впечатлени хората от находката, което е добра реклама за културния туризъм у нас", заяви пред Нова Нюз археологът проф. Людмил Вагалински, чийто екип я откри при разкопки в археологическия обект край Петрич.

До момента в България толкова запазена статуя не е намирана. Тази седмица тя ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич, съобщи проф. Вагалински.

"Не бързаме, за да не сгрешим. Разкопки се правят в няколко частни парцели. Има разкрити масивни градежи, но тъй като са в частен имот, общината не провежда трайна консервация. Ние аварийно ги укрепваме и покрай проверка на големия канал зидаме подпорни стени", каза археологът.

"Проблемът със собствениците на земите трябва да бъде решен от държавата, защото напрежението се усеща в археологическия колектив. Липсва добронамереност, за да се реши проблемът, който съществува от 2017 година", посочи проф. Вагалински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
7
 
0
 
! Отговори
Алов преди 1 месец
Продавайте 2-3 милиона парчето
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но постепенно Ура се е свивала, давайки начало на нови държави с друг език. И накрая се е свила до днешна България.
83
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Древната ни държава Ура, е била огромна, на няколко континента. И май е включвала на практика цялата бяла раса. Оттам е изразът арийска раса.
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази статуя на бог Бал е 2.10 метра, защото хората в древността са били по-високи. Ние сме били гигантите, строили пирамидите.
81
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тора ( от наща древна дума тур, тор, значеща Бик) е наш арийски български кодекс от закони. Бикът Уран ( златното слънчево теле) е съществен в наща религия, защото оре браздата, по която слънчевата змия минава. Има го на розетата ни, но и във Варненското и Панагюрското съкровище. Истар е и богинята в гробниците на гетите. А тя е и египетската Исида. Ние сме строили пирамидите. Много наши фолклорни женски костюми имат украса пирамиди, триъгълници.
80
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хермес Трисмегист или както го наричат в Египет Тот. Ние го наричаме Луцифер.
79
7
 
6
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 месец
Продадох я на черно хехе вече имаме реплика за пред матриала ГЕРБ ПОБЕДА!
78
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През соца откривахме панагюрски съкровища и още кво ли не . Тогава къде бяха - Ню Йорк таймс и Форбс ?????????? Сега от един камък сензация правят а при соца от златни съкровища нямаше нужда никой да разбира :)
77
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не я откраднат я от Смисониъ, я от Британския музей. В британския музей има крадени неща от цял свят.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Думата Балкан, Бал Кан , освен планина на Бал и бяла слънчева планина, означава също вулкан. Вулканът Меру, Мира, Мара в Арктика, от когото идва и името на арийската богиня Мария, майка на ХОРисто, тя е земен образ на Истар ( Искар). Защото във вулкана ( като женски орган) бога на небето Ур влиза в земята.
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ТОЯ ГЕРБАДЖИЯ ПОДМАЗВАЧ ЦЯЛ ЖИВОТ ВИСЯ НА МАРКУЧА НА БОКО
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жените ни, палейки домашното огнище, са имитирали Истар ( Искар), която пали слънцето във вулкана Меру. Затова и в песента Назад, моме Калино те възпяват образите на богинята Истар.
73
0
 
3
 
! Отговори
смях преди 1 месец
не знам на какво са вярвали предците ни, но след като днес сънародниците ни вярват на " аз вярвам на този човек ", съм безмълвен !
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Песента ни Назад, моме Калино доказва образите на Истар ( Искар). Но пята с всичките й куплети. Сокол пиле, горско пиле. Риба мрена. Люта змия. Църна чума ( богинята косач, която коси житните кръгове, душите на хората). Наще думи остарявям, стар идват точно от това, че Истар коси старите хора, които са узряло жито. Английската дума стар също доказва, че звездите са палени от наща Истар.
71
2
 
15
 
! Отговори
Даааа... преди 1 месец
Сега е момента държавата и ние като общество да се заемем и да направим България една красива приказка. Всички видим туризъм може да се развиват, имаме всички дадености, покрай огромните жеги в южните страни, можем да спечелим много.Черноморието ни е прохладно, бутат се и се изграждат чудесни курорти, не с огромни хотели, а планините ни са уникални. България е непозната а толкова богата. И за да не станем като страните със свръх туризъм , трябва да сме скъпа и бутикова дестинация.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Превръща се в змия, но по-късно са вярвали, че и в жена риба - зарена, сирена, урсалка, русалка. Песента Назад, моме Калино доказва всичко. В нея жената се превръща точно в образите на богинята Искар ( Истар). Птица сокол, горска, но в смисъл на планинска е било, защото думата ни гора означава и планина на стар български. Змия. Риба мрена. И църна чума - бигинята косач с косата
69
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статуя, и кво?
68
2
 
3
 
! Отговори
царят е гол преди 1 месец
Америка с най-лошия президент в историята си е стимул за всички умопомрачени диктатори в света и американската тромава демокрация е показателна за още по тромавия Алианс.Бързо се забрави че именно Тръмп извади кирливата риза на безполезния НАТО и въведе минимума от 2% както и намаляване на водещата роля на Щатите на световен полицай!Той идва отново и едва тогава може да се очаква нещо полезно от подобни срещи!
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финикийците сме ние. Най-древната цивилизация, урийците, арийците. Та, мисълта ми беше, че предците ни са вярвали, че Искър през зимата, полярната нощ , се превръща в змия, но и в жена риба - затена, ситена, урсалка, русалка. Вижте текста на песента Назад, моме Калино. Тя е доказателството.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже свещеният арийски вулкан планина Меру, Мира, Мара е била сред вътрешно море, българите са вярвали, че птицата богиня Истар ( Искар) може да се превърнеи в змия, и в риба - сирена, русалка. Сирена - Зарена, защото пали Зарата, Слънцето. Има я на древни строежи, с образ на жена риба. Затова наща река Искар е кръстена на нея.