Обезглавиха бюст на Сталин в руски град

Статуята е била издигната през 2023 година
21 юли 2024 20:22, Нели Христова
45
Обезглавиха бюст на Сталин в руски град
Снимка: Twitter

Бюст на Сталин беше обезглавен с ковашки чук в руски парк

Неизвестен мъж с чук е обезглавил статуя в чест на съветския диктатор Йосиф Сталин в град близо до Москва, съобщават руските държавни медии.

Видеозапис, заснет в град Звенигород, показва как заподозреният се разхожда около статуята, след което отсича главата ѝ с един замах и си тръгва.

"В събота, в един от парковете на Звенигород, мъж в недобро състояние счупи с чук главата на бюста на Йосиф Сталин", заяви източник от правоохранителните органи пред руските медии.

Мъжът е повредил и бюст на основателя на Съветския съюз Владимир Ленин, след което веднага е избягал от местопрестъплението, съобщават местните медии.

В момента той се издирва от полицията, съобщиха държавните информационни агенции.

Статуята на Сталин в Звенигород е издигната от група провиантистки активисти през лятото на 2023 г.

Тя беше изправена пред събаряне, след като местните власти обвиниха групата, че я е инсталирала без разрешение, но по-късно решението беше отменено, след като групата се оплака в социалните медии, съобщиха местните медии.

Сталин, който управлява Съветския съюз от 1924 г. до смъртта си през 1953 г., ръководи тоталитарен режим, при който милиони са затворени в трудови лагери или екзекутирани.

Публичните образи на диктатора са изключително противоречиви в Русия, където едни го възхваляват заради това, че е довел СССР до победа във Втората световна война, а други се отвращават от него заради бруталното потискане на инакомислието.

Повечето от паметниците му в бившия Съветски съюз са премахнати, но след идването на власт на президента Владимир Путин все повече се увеличават официалните лица, които имат положително отношение към лидера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
браво! преди 1 месец
А ние кога ще обезглавим статуята на руския цар, яздещ гордо кон насред София?
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България я има благодарение на Сталин и не е превърната в поле от картофи както са искали някой с европейските ценности
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ербапи без познания по история, без култура и интелект има навред. У нас напоследък се наводни с такива или просто им се даде карт-бланш да безчинстват. А те са пRости и лесно се направляват къде да си показват пRостотията. Бият се с паметници и църкви, понеже е "много мъжко".
37
1
 
6
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
И още една важна разлика щеше да има, фамилните имена на разни овчари, свинари, козари, кравари, орачи, копачи и прочие да-не-казвам какво, които чуваме наляво и надясно в днешно време, нямаше да съществуват, миньорският лозунг "всички комунисти - под земята" щеше да изпълнен поне на 100-150-200% (покрай сухото гори и мокрото :)) от правителството на акад. проф. д-р Филов, д.и.н. :).
36
1
 
5
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
До Европейски либерал: Нещата щяха да са малко по-различни, факт. Първо, щеше да се пее най-вече "ди фане 'ох, ди рай'ен фест гешлосен...". Второ, щеше да има обща германско-японска граница, евентуално с протекторати на Райха и Империята по средата. И трето, най-важното, от "саюз нерушими, республик свабодни" нямаше да има и помен, както и от по-голямата (клонящо към почти цялата) част от "великая рус" :). Това щеше да е разликата. А, да, също и БГ на три морета :).
35
9
 
7
 
! Отговори
Европейски либерал преди 1 месец
Ако не бе Сталин Европа нямаше да пее ода на радоста.
34
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много евроатлантици бе. Харесва ви да сте роби на ФАЩ нали? Доста е добре да живеете в африкански стандарт. Това напомня ли ви на нещо?
33
3
 
5
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 1 месец
Локализиран е , до 9 то коляно ще копаят в Сибир
32
6
 
14
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Браво на човека ,изпълнил това добро дело.Сталин е бил престъпник и всеки който почита ,този екземпляр ,трябва да бъде затворен...всички паметници на Сталин и Ленин ,трябва да бъдат съборени(символ са на тероризъм и престъпност)!!!
31
6
 
10
 
! Отговори
Потник-Сводник преди 1 месец
Браво.
30
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма проблем, в Сибир ще има да прави бюстове от сутрин до вечер. И така поне 10 години.
29
7
 
12
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
Във фашистка Русия на фашиста Сталин му издигат бюстове.
28
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Капитанът"Русия е единствената държава в Европа и Азия ,която държи мумия на отдавна починал човек в центъра на столицата си. Това нито е християнско , нито е нормално и духа на този непогребан и изложен на показ човек носи нещастия на целия народ." Най-абсурдното в цялата тази ситуация е че самият Ленин преди да почине искал да бъде ПОГРЕБАН до Кремълската стена. За това му искане има свидетелства на жена му Надежда Крупская. Т.е. волята на покойника вече повече от 100 години не се зачита.
27
7
 
16
 
! Отговори
Джугашвили цвили преди 1 месец
Няма Сталин, няма проблем.
26
11
 
5
 
! Отговори
А преди 1 месец
Вие издигнете паметник на крадците даже, свинчо, простото, асенчо и пр.
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато четем подобни новини или за пореден дръзнал да критикува СВО разбираме, че не всичко е загубено в Русия и малък лъч надежда все пак има.
24
9
 
15
 
! Отговори
Русофоб преди 1 месец
А лилипутин кога?
23
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статуя на Сталин в Русия е стокхолмски синдром. На най-големия убиец на руснаци в историята да му правиш статуи под път и над път просто доказва какво им е нивото.
22
4
 
4
 
! Отговори
асдаа преди 1 месец
До Българин Ахааа... Оня твоя приятел дето живее в Гватемала, има едно око и жена му е индианка. Доста си смешен. Ти кого си мислиш че можеш да излъжеш бе? Вземи излез от оная клоака Шопландия, отиди в българските села и после говори кой и къде живее по-добре.
21
5
 
19
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
айде смъртна присъда , нема шес пет ! а тук разни збъркани защитават паметници на съветските окупатори