Руски наемници напускат Буркина Фасо, поемат към фронта в Курск

Информацията потвърди командирът на бригада „Мечките“
4 сеп 2024 13:36, Елка Василева
170
Руски наемници напускат Буркина Фасо, поемат към фронта в Курск
Снимка: Ибрахим Траоре и Владимир Путин. архив, БГНЕС

Руски наемници, които наскоро бяха изпратени в Буркина Фасо, напуснаха западноафриканската страна, за да защитават руския град Курск, който е подложен на атаки от украинската армия, съобщи техният командир за Франс прес.

В интервю в "Телеграм" Виктор Ермолаев, командир на бригада „Мечките“, потвърди на 30 август информация на вестник "Монд", че някои от неговите бойци е трябвало да отидат да се бият в Русия.

„Видяхме, че (украинците) са избрали войната“, обяснява командирът, който нарича себе си „Джедай“. „Войната е нашата професия /.../. Няма по-голяма чест за руския боец от това да защитава родината си“, добави той.

Преди няколко дни каналът в "Телеграм" на това подразделение, един от многото примери за руското паравоенно разгръщане на континента, посочи, че „поради последните събития бригадата се връща в Крим“, където е базирана.

Руската армия, която напредва на фронта в Украйна, беше изненадана от украинската офанзива в руската Курска област на 6 август. Операцията, която все още е в ход, завари Русия неподготвена, тъй като тя не беше виждала толкова голям брой вражески войски да нахлуват на нейна територия от Втората световна война насам.

Според различни оценки, потвърдени пред АФП от западен източник от сферата на сигурността, пожелал да остане анонимен, около 100 наемници от бригадата „Мечките“ са напуснали Буркина Фасо от общо 300 души. Те отговарят по-специално за гарантиране на сигурността на лидера на страната и водач на хунтата капитан Ибрахим Траоре.

"Руски инструктори"

Виктор Ермолаев отказва да конкретизира целите на мисиите си, но потвърждава цифрата от 300 души, които първоначално са били дислоцирани в западноафриканската държава. „Някои от тях остават, разбира се, имаме бази и имущество, оборудване и боеприпаси. Не всичко ще вземем обратно в Русия“, добави той.

Неотдавнашна негова снимка с бръсната глава, прошарена брада и ръце, покрити с татуировки, застанал до Ибрахим Траоре, се разпространява в социалните мрежи.

През юни африкански дипломатически източник заяви пред АФП, че „два самолети с руски инструктори“ са пристигнали в страната от съседно Мали. Този термин обикновено се използва, за да се опишат руските наемници, включително тези от частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“, които сега са реорганизирани в новия флагман на руското влияние в Африка - "Африкански корпус".

Виктор Ермолаев заяви, че е независим от руското правителство. „Ние им помагаме, когато те ни помолят за помощ“, казва той.

През юни Джак Марголин, експерт по руските наемници на Изследователския институт за външна политика, описва „Мечките“ като формирование „под контрола на министерството на отбраната“ и свързаното с него военно звено, което захранва ЧВК„Вагнер“ от 2014 г.

„Мечките" са група доброволци на базово ниво“, обяснява за Франс прес Лу Озбърн от швейцарската неправителствена организация "Всички погледи са вперени във "Вагнер", като посочва, че членовете ѝ са подписали договор с руското военно разузнаване (ГРУ).

"Катастрофални човешки загуби"

ЧВК "Вагнер", най-известната група руски наемници, беше разформирована и реорганизирана след смъртта на лидера ѝ Евгений Пригожин през август 2023 г. в мистериозна самолетна катастрофа. Повечето операции по сигурността в Африка сега се координират от "Африканския корпус".

Капитан Траоре дойде на власт в Буркина Фасо през септември 2022 г. в резултат на държавен преврат и започна стратегическа преориентация, като скъса с Париж и се сближи с Москва. Подобен курс поеха и неговите регионални съюзници - хунтата в Мали, а напоследък и нигерийските военни.

Сега Буркина Фасо е обхваната от нападения на джихадистки групировки, свързани с "Ал Кайда" или „Ислямска държава“. В началото на август министърът на отбраната генерал Касум Кулибали заяви, че почти 70 процента от територията на страната е под контрола на армията. Тази оценка беше опровергана от чуждестранни наблюдатели, запознати със ситуацията.

Макар че успехите на въоръжените сили и гражданските помощни сили, ангажирани в борбата с тероризма, „са безспорни, от друга страна, при всяко „победно“ настъпление следват нови нападения с катастрофални човешки загуби“, заяви наскоро западен военен източник, пожелал да остане анонимен.

За кървавата атака миналата събота отговорност пое свързаната с "Ал Кайда" групировка - "Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите".

Според Европейския съюз нападението е взело „стотици жертви“, а според групата от роднини на жертвите "Колектив за справедливост за Барсалого", наречена на името на града, срещу който е извършена атаката, има „поне 400 убити“.

Властите в Буркина Фасо не са обявили официални данни за броя на жертвите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от Русия
Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Тея ще скочат от камиона по пътя, искат безплатен превоз.
152
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Където стъпи Руски ботуш оправия няма- Буркина Фасо на 181 място по ИНДЕКС НА ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ/по ООН/
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айййй... Свинорезът започва! Пак ще има набучени по оградите главички на кафеви елфи... Муахахахаааа!
150
3
 
0
 
! Отговори
Е преди 1 седмица
Нали Русия се биеше САМА срещу Украйна и НАТО е копейки пооости? Какви са тия *** наемници сега?
149
3
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Много бе... Цели 100 човека! От сабаале до обед ше свършат.
148
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Браво! Важно е мотивирани момчета да учат наборниците как се защитава Родината!
147
2
 
0
 
! Отговори
Хахаха преди 1 седмица
Една от мечките: видяхме че украинците са избрали войнатахахахахане са, беееее. Избрали са специална военна операция..хахахаххамечкихахахаха ще насят мед на украинците
146
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма такова понятие - украинска победа. Говорим за ограничаване на щетите при украинската капитулация. И това си е победа. Става само чрез дипломация. На маса с чаши вода. Веднага! Защото след Коледа ще е невъзвратимо късно. Помни руската зима като непобедимо оръжие. И руския гняв.
145
0
 
6
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 седмица
Чакайте малко ве какви наемници това не са ли миролюбци?
144
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този черния на снимката е чистокръвен руснак!
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 128Да, така. Натиска бутона, пуска няколко ядрени бомби в Украйна и всички останали продължават да си живеят спокойно и да процъфтяват. Така ги виждате нещата.
142
1
 
7
 
! Отговори
на дунава с погачите преди 1 седмица
Айде бе кво направихте бе?!нали щяхте да идвате??!! мухлясаха ПУгачите от чакане!ТРЪГВАМЕ СИ!!!#####
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тази възможност, за наше огромно съжаление, никак не е далечна. Преди дни Доналд Тръмп отново отправи предупреждение, че ни тикат натам.
140
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И за старите и за днешните британски империалисти Русия е най-тлъстата порция, която искат да налапат. Понеже днешната ситуация е вече много объркана, в стремежа си уж да смачкат Руската мечка, те са в готовност да изпълнят и големия пъклен план на давоските глобалисти - този за съкращение населението на земята. Всъщност, между британските кукловоди и давоския елит няма кой знае какви разлики - дори и персоните се припокриват в огромната си част.Затова и ще продължат да ръчкатдокато се надяват, че Москва ще натисне ядрения бутон и светът да потъне в ужаса на световна ядрена война. И тази
139
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 136 -Рашка когато успее да създаде ред на своите си територии тогава може да претендира за нещо друго.
138
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Възраждане ако искат гласове, да гонят гнусните араби обратно откъдето са дошли, а не да ми ходи по русия. Копейкин пак сбърка стратегията.
137
0
 
3
 
! Отговори
до 131 преди 1 седмица
като за унищожители на сатанизма учудващо много джамии има в Москва и подкрепяне на ислямисти. Които по павославната вяра също са сатанисти.
136
5
 
5
 
! Отговори
Преподобна Стойна преди 1 седмица
До Анонимен Русия ке биде бита и само ке стене и ке шушне.Внуците ви ке го видат.Истинското предсказание.
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 136 *** нали щяхте да падате всеки който помогне на Украйна. ? Всички й помогнахме? Путювциии :)))
134
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Западняците пищят на умряло. Новият световен ред е неминуем. Искаха да превърнат Русия в Ирак, Либия и Сирия, но руснаците са друга бира.